Домашен хляб

25 януари 2020 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му.

Необходими продукти: 600 г брашно, 1 пак. суха мая (7 г), 1 ч. лъж. сол, 1-2 щипки захар, около 370-390 мл хладка вода

Приготвяне: В дълбок съд изсипете брашното, маята, солта и захарта. Преди да пристъпите към месенето на тестото разбъркайте добре с лъжица сухите съставки.

Направете кладенче в брашното и постепенно започнете да добавяте хладката вода. Може да замесите тестото първоначално с лъжицата или направо с ръце. Не определяме точното количество на водата, тъй като се слага на око, но трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. При необходимост може да добавите още малко брашно.

Завийте тестото с кърпа и го оставете настрани, докато удвои обема си. Ако бързате и нямате време преди да го замесите, включете за малко фурната на 40 градуса. След като вече е готово тестото, изключете фурната и оставете съда на топло. Времето се съкращава значително.

След като втаса хубаво, омесете тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно. Получава се хубава, мека и гладка топка тесто.

С остър нож разделете тестото на две части и оформете всяка от тях на хлебче. Поставете ги в леко намаслена тавичка.

Изчакайте хлебчетата да втасат втори път и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като започнат да се зачервяват, намалете температурата на 200 градуса и печете до готовност. Охладете върху решетка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

Домашни наденички от пилешко филе

Рецептата изпраща Тодорка Стоянова от Пазарджик Продукти: 4 пилешки филета (около 500 г), 1 яйце, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер на вкус. Освен това ще ви е нужно фолио за свежо съхраняване

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене

Няма снимка

Пай с бутер тесто и сладко

Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп

Няма снимка

Близалки при кашлица

Продукти: 250-300 г чист пчелен мед, 1 ч. лъж. смлян джинджифил. Приготвяне: Смесете меда и джинджифила в малка тенджерка и ги поставете на много слаб огън да се варят 1,5-2 часа

Още от Фермер
Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

От 05 март започва прием по три мерки от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. , съобщават от пресцентъра на ДФЗ

Няма снимка

Драстично свиване на 2-и стълб предлага Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дефицитът на средства след Brexit, както и допълнителната "зелена" амбиция на ЕС и неговия фонд за справедлив преход, оказват сериозен натиск върху ЕС да направи повече с по-малко