Опаразитените пчели имат повишен апетит и бързо запълват дебелото си черво! Резултатът е диария!

24 януари 2020 Пчеларство 0 10962
Няма снимка
Силното опаразитяване на пчелното семейство може да доведе до смъртта
 

Проверявайте кошерите за зимно-пролетна диария на пчелите

Нозематозата има някои особености, които я отличават от другите заразни болести по пчелите. Първо, тя е паразитна болест и причинителят й може да се размножава само в лигавицата на тънкото черво на пчелните индивиди, напомнят специалистите на beehoneyportal.com.

Трябва да се внимава, защото болестта протича в две форми – остра с явни клинични белези и скрита (латентна) без видими за пчеларя симптоми.

Внимание! Острата форма се наблюдава през зимно-пролетния сезон, а латентното протичане на болестта е характерно за топлия лятно-есенен сезон.

Един от основните клинични признаци на нозематозата е зимно-пролетната диария на пчелите.  Тя е следствие от нарушената и разстроена функция на храносмилателната система на пчелния организъм. Паразитите разрушават лигавицата на тънкото черво. Болните пчели са с повишен апетит, но това ускорява напълването на дебелото черво и подбуждането на диария.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Защо умират пчелни семейства? Отговарят експерти от АУ на семинар в гр. Попово

Защо умират пчелните семейства, как се прави изкуствено осеменяване, селекция и майкопроизводство ще разкаже проф. д-р Пламен Петров от Аграрен университет – Пловдив на 25 септември в град Попово

Няма снимка

1 658 заявления за плащане за 6 млн. лв. са подадени по пчеларската програма

Общо 1 658 заявления за плащане за близо 6 млн. лв. са подадени по Национална програма по пчеларство за 2020 година (НПП), съобщиха от Дф "Земеделие". След приключване на административните проверки и

Няма снимка

Напомняме: Сега пилото намалява!

И то на 4-5-6 пити Пчелите започват да пренасят меда от крайните пити на средните. Така той ще бъде по-близо до пчелното кълбо през наближаващата есен и зима

Няма снимка

Три дни след приема по de minimis Фонд "Земеделие" успя да изплати над 4 млн. лв. на пчеларите

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите

Няма снимка

Внимавайте: Опасен е вкисналият мед!

Сега е времето за подготовка на пчелнте семейства за зимата. Осигуряването на достатъчно пити с качествен мед е изцяло задължение на пчеларя. Внимавайте: Крайните пити са изложени на по-голямо

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в