Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

25 януари 2020 Пчеларство 0     
Няма снимка
Повечето медоносни пчелни семейства имат множество вируси и нивата на тези вируси могат да се колебаят през цялата година. А излагането на други стресови фактори - особено паразитирането на Varroa, може да имуносупресира пчелите, така че ефектите на вирусите да бъдат по-драматични.
 

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително

* да убиват развиващите се ларви и какавиди;

* да намалят живота на възрастните пчели;

* да причинят спазми и тремори;

* да намалят познавателните умения;

* да нарушат развитието на крилата, така че пчелите да не могат да летят.

Повечето медоносни пчелни семейства имат множество вируси и нивата на тези вируси могат да се колебаят през цялата година.

А излагането на други стресови фактори - особено паразитирането на Varroa, може да имуносупресира пчелите, така че ефектите на вирусите да бъдат по-драматични.

Засега все още единственото лечение от вируси е да се хранят в колонията с разтвор на вирус-специфична РНК, която повишава имунната реакция на пчелите към тези конкретни вируси. Но тези лечения само потискат вирусните инфекции и не ги изкореняват.

Други подходи, които се изследват, включват разплодни пчели с генетична резистентност към вирусите, но все още се разработват от научноизследователските институти. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

От 05 март започва прием по три мерки от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. , съобщават от пресцентъра на ДФЗ

Няма снимка

Практическа последователност на първите пролетни грижи

0 Разпечатване на питите с мед, отначало тези в пчелното гнездо, а след това извадените зад преградната дъска.Това продължава до “превръщане” на останалия от зимата мед в пило

Няма снимка

Ако прибавите към сиропа оцет, му се придават свойства на меда

Захарният сироп има винаги неутрална реакция. А пчелният мед – винаги има рязко кисела. Затова, ако се прибави в захарния сироп оцет, му се придават свойствата на меда

Няма снимка

Какво още трябва да имате предвид при прехода от зима към пролетта

0 Пчелите не прегрупират прашеца по питите в кошера за разлика от меда. 0 Поради изразходване на белтъчните резерви в тялото на пчелите през пролетта са много податливи на болести

Няма снимка

Кои грешки при подхранването не бива да допускате

1) При преждевременно подхранване с белтъчни тестообразни смеси настъпва повишена нужда от вода. Пчелите излитат в неподходящо време до студени водоизточници, а това може да доведе до загуба на пчели

Още от Фермер
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

Драстично свиване на 2-и стълб предлага Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дефицитът на средства след Brexit, както и допълнителната "зелена" амбиция на ЕС и неговия фонд за справедлив преход, оказват сериозен натиск върху ЕС да направи повече с по-малко