Как спадът на пчелите и други опрашители влошава и глобалното недохранване

27 януари 2020 Пчеларство 0 7821
Няма снимка
Според американско изследване регионите, които вече са изправени пред недостиг на храна и хранителни дефицити, могат да бъдат особено силно засегнати от глобалния упадък на пчелите и други опрашители.
 

Естествени опрашители могат да играят несъразмерно голяма роля в храненето и здравето на хората, според ново проучване. Това е така, защото опрашителите поддържат култури, които доставят основни хранителни вещества в недохранени региони на света, сочат данните. Според американско изследване регионите, които вече са изправени пред недостиг на храна и хранителни дефицити, могат да бъдат особено силно засегнати от глобалния упадък на пчелите и други опрашители.

Въпреки че опрашването е от съществено значение за отглеждането на хранителните запаси в света, не всички култури зависят от опрашващите животни. Царевицата например се опрашва предимно от вятъра. Въпреки това много от културите, които зависят от естествените опрашители, са най-богатите на витамини и минерали, които са от съществено значение за човешкото здраве. Скорошното намаляване на популацията на важни опрашители, като медоносни и диви пчели, предизвика опасения за потенциалните ефекти върху растениевъдството - икономически и хранителни. Имайки това предвид, Ребека Чаплин-Крамер, ландшафтен еколог от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, и колегите си поставиха за цел да оценят значението на опрашителите за глобалното здраве, като определят къде опрашването е най-важно за производството на култури, съдържащи основни хранителни вещества.

За целта екипът от учени събират данни за съдържанието на хранителни вещества, зависимостта от опрашване и регионалните земеделски добиви за повече от 100 от най-разпространените култури, отглеждани в световен мащаб за храна. Екипът интегрира хранителни данни от американското министерство на земеделието с данни от предишни изследователски доклади за световната производствена и опрашваща зависимост на културите. Използвайки комбинирания набор от данни, изследователите създават карти, за да идентифицират горещи точки, които са най-зависими от опрашителите за производството на три основни хранителни вещества - витамин А, желязо и фолат.

Изненадващо изследователите откриват, че развитите региони като САЩ, Европа, Китай и Япония разчитат на естествени опрашители за производство на култури с висока икономическа стойност, докато части от по-слабо развити региони като Индия, Южна Азия и Африка на юг от Сахара зависят повече от естествените опрашители за производството на култури, които осигуряват основни хранителни вещества..

„Като предприемете тези три отделни направления на изследване - къде се отглеждат култури, колко са питателни и колко зависими от опрашването - разбирате, че има наистина различни модели, при които производството на хранене е най-зависимо от опрашването“, казва Чаплин-Крамер.

Резултатите предполагат, че намаляването на опрашителя може да засегне различни региони по света по много различни начини. Зловещо, регионите, които най-много зависят от опрашването за осигуряване на хранителни вещества, са също регионите с високо разпространение на недохранване и бедност.

Когато екипът добавя данни на Световната здравна организация за глобалното разпространение на недостиг на витамин А и желязо, те откриват, че регионите с високо разпространение на хранителни дефицити се припокриват с регионите, които са най-зависими от опрашителите за доставяне на същите тези хранителни вещества.

Недостигът на витамин А и желязо е три пъти по-вероятно да възникне в райони, където производството на хранителни вещества е най-зависимо от опрашителите. А недостигът на витамин А е свързан със загуба на зрение и повишена смъртност, докато дефицитът на желязо е свързан с усложнения на бременността и нарушено развитие и риск от смърт при деца.

Разчитането на естествените опрашители не причинява повишените нива на недостиг на витамин А и желязо в тези по-слабо развити региони, отбелязва Чаплин-Крамер. "Просто така се случва, че тези места, които вече са наистина уязвими по отношение на хранителни вещества, също са най-разчитащи на опрашителите да доставят хранителни вещества", казва тя. Все пак, добавя тя, "опрашителите имат значение повече в тези региони, следователно, ако е имало спад на опрашителите, това би навредило повече на тези региони. "

„Докато предишните проучвания са идентифицирали райони, изложени на риск от загуба на производство или доходи, ако възникнат проблеми с опрашването, това проучване подчертава, че проблемите могат да бъдат по-широко разпространени - по-специално по отношение на здравето“, казва Нинкке Шулп, пространствен еколог от Университета на VU Амстердам, който не е участвал в проучването.

Така че връзката между опрашителите и глобалното хранене добива ново значение за продължаващия спад на популацията на опрашителите.0

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Пчеларите получиха близо 5 млн. лева за 2020 г.

На 26 октомври ДФ „Земеделие” започва приема за 2021 г. ДФ „Земеделие“ изплати близо 5 млн. лв. (4 933 257 лв.) по Националната програма по пчеларство за прием 2020 г., съобщиха от фонда

Няма снимка

Колко струва "наемът" на едно пчелно семейство за опрашване в Канада

Допълнителен източник на доходи за пчеларите е отдаването под наем на пчелите за опрашване на културите, информира браншовата организация Канадският съвет за меда

Няма снимка

Да отпадне регистрацията на пчелини в кметствата предлага законопроект на МЗХГ

Регистрация и контрола на пчелари да се извършват само от един орган – БАБХ, както и да се извършва една регистрация без участието на кметовете на кметства

Няма снимка

Календар на пчеларя за октомври

1) Фенолагичен календар. Край на цъфтежа на последните медоносни растения – фуражен слънчоглед, астри, мразовец. 2) Състояние на пчелните семейства: Последното пило вече се излюпва

Няма снимка

Допълвайте липсата на нектар за пчелите

През есента е допустимо подхранване със захарен сироп в малки количества Октомври е с високи есенни температури. Пчелите облитат, а нектарът е недостатъчен Затова се налага допълване на хранителните

Няма снимка

Онлайн семинар на НССЗ учи пчелари на есенно-зимни грижи

„Грижи за пчелните семейства през есенно – зимния период. Преглед и зазимяване“ е темата на следващия онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието

Още от Фермер
Няма снимка

Празникът на земеделската наука в ССА ще се състои в минимален състав и с онлайн предаване

Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка в страната ръководството на Селскостопанска академия взе решение тазгодишният Празник на земеделската наука да се проведе на 26 октомври под

Няма снимка

КРИБ: Мярката 60/40 ще действа до 31 юни догодина

"Миналата седмица предложихме на социлания министър мярката 60/40 да действа до 31 юни догодина, тъй като тогава очакваме началото на новия сезон на туризма

Няма снимка

Ротационният култиватор с регулируема защита на културите не греши в нивата

Защо механичен вместо химически контрол на плевелите? * Различният инвентар Finger във версии Chopstar, Rollstar и Hillstar отговаря на нуждата от адекватна хигиена на полето Преди стотина години

Няма снимка

Кампанията "Супер фермер" събира ученически проекти за старт-ъп в земеделието

Министерството на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерството на образованието и науката, отново организира кампанията „Супер фермер“. Тя ще стартира на 26 октомври

Няма снимка

Листни петна по ягодите

Ако наблюдавате петна по листата на ягодовите растения, най-вероятно става въпрос за бели листни петна. По листата, където признаците на болестта се проявяват най-силно, се образуват дребни

Няма снимка

За да имате яйца и през зимата

Оставете на всеки 10 кокошки по 2-3 гнезда за снасяне Няма значение от какъв материал са направени гнездата за снасяне или пололозите - те могат да бъдат дъсчени