Трудно се лекува вкисналото вино

29 януари 2020 В лозята 0 15714
Няма снимка
Оцетното вкисване е опасно и от разстояние
1 2 3
 

Да не кажем, че е почти невъзможно

Нашият консултант инж. Николай Бакалов, който е научен работник и проектант на изби, ви дава компетентен отговор какви са шансовете, за да постигне домашния майстор успех, ако това е изобщо възможно.

При домашни условия лекуването на вкиснало вино е почти невъзможно.

А трябва да се знае, че ако в помещението се съхранява и друго вино, болното вино, което е започнало да вкисва, трябва незабавно да се изнесе защото има риск да се зарази и другото здраво вино.

За сведение на любителите оцетнокиселите бактерии могат да загинат, само ако виното се загрее при температура над 65 градуса за 3 до 5 минути.

Но при домашни условия тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Не може да се прави сравнение със големите мощности и заводите, за които ни питате, защото в тях се прави стерилно филтриране и неутрализиране на оцетната киселина.

В домашни условия единствено може да се опита да се постигне нейното неутрализиране и след това напитката да се консумира през студените месеци.

За остраняване на оцетна киселина

По-добре изберете варното мляко

Отстраняване на образувалата се оцетна киселина някои стопани правят като към виното се добави воден радтвор на натриев бикарбонат, за което вече обяснихме как става в предишен брой.

Но може да се използва калциев карбонат или варно мляко от гасена вар /калциев хидроокис/.

Най-добро е варното мляко казва специалистът. Обяснението е в това, че при евентуално предозирането не придава лугав вкус, подобно на содата.

Дозирането трябва да става много внимателно на малки дози и при постоянно разбъркване до премахване на вкуса и миризмата на оцет.

Какво се получава? При тази реакция се отделя въглероден двуокис във вид на пяна, така, че ако спре образуването на пяна може вече леко да сте предозирали.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Лозите искат да дишат

Грижите, които трябва да полагаме при асмите и лозите в градината през този период, трябва да имат за цел създаване на оптимално проветрение и просветляване на растенията

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

Няма снимка

Саперави „прави” хубави вина

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Още от Фермер
Няма снимка

21,4% спад на износа през май

Българският износ се е свил с 21,4% до 3,74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година. Вносът е намалял с 28,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт

Няма снимка

Отворена е подмярка 16.4 за къси вериги на доставка

За финансова помощ от 15 000 лв. до 586 740 лв. могат да кандидатстват от днес, 13-и юли, фермери и търговски колективи за къси вериги на доставки по подмярка 16

Няма снимка

USDA: Зърнената реколта намалява

Цените реагират с ръст Алма Давидова Министерството на земеделието на САЩ, в юлския си доклад, понижи прогнозата за световното производство на пшеница до 769,31 млн. тона от 773,43 млн

Няма снимка

Във Великобритания представиха хартиени бутилки за вино

Те са дело на компанията за екологични опаковки Frugalpac и 94% са направени от рециклиран картон. Представители на Frugalpac обясняват, че въглеродният отпечатък от тази опаковка е 84% по-нисък от

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма

Няма снимка

139 проекта преминават успешно по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства

Фонд "Земеделие" пусна списък с непреминалите 94 проекта по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства. До седмица бенефициентите могат да подадат възражения