Трудно се лекува вкисналото вино

29 януари 2020 В лозята 0 16155
Няма снимка
Оцетното вкисване е опасно и от разстояние
1 2 3
 

Да не кажем, че е почти невъзможно

Нашият консултант инж. Николай Бакалов, който е научен работник и проектант на изби, ви дава компетентен отговор какви са шансовете, за да постигне домашния майстор успех, ако това е изобщо възможно.

При домашни условия лекуването на вкиснало вино е почти невъзможно.

А трябва да се знае, че ако в помещението се съхранява и друго вино, болното вино, което е започнало да вкисва, трябва незабавно да се изнесе защото има риск да се зарази и другото здраво вино.

За сведение на любителите оцетнокиселите бактерии могат да загинат, само ако виното се загрее при температура над 65 градуса за 3 до 5 минути.

Но при домашни условия тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Не може да се прави сравнение със големите мощности и заводите, за които ни питате, защото в тях се прави стерилно филтриране и неутрализиране на оцетната киселина.

В домашни условия единствено може да се опита да се постигне нейното неутрализиране и след това напитката да се консумира през студените месеци.

За остраняване на оцетна киселина

По-добре изберете варното мляко

Отстраняване на образувалата се оцетна киселина някои стопани правят като към виното се добави воден радтвор на натриев бикарбонат, за което вече обяснихме как става в предишен брой.

Но може да се използва калциев карбонат или варно мляко от гасена вар /калциев хидроокис/.

Най-добро е варното мляко казва специалистът. Обяснението е в това, че при евентуално предозирането не придава лугав вкус, подобно на содата.

Дозирането трябва да става много внимателно на малки дози и при постоянно разбъркване до премахване на вкуса и миризмата на оцет.

Какво се получава? При тази реакция се отделя въглероден двуокис във вид на пяна, така, че ако спре образуването на пяна може вече леко да сте предозирали.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

На баир лозе – важни са градусите

Как, къде и какви тераси е подходящо да се направят Всички знаем, че наклонените терени са подходящи за създаване на ново лозе. В много лозарски райони на страната насажденията се намират на такива

Няма снимка

Птичият тор - ценна добавка за цялата градина

Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове

Няма снимка

Не оголвайте чепките съвсем, ще прегорят

Това често се случва на някои любители през горещите месеци юли и август и те нерядко го бъркат с проявите на някои болести. Но, просто последиците са от тяхна грешка

Няма снимка

Странното съхнене на чепките си е вид некроза

Смята се, че се появява в резултат на нарушен минерален баланс, но и воден, и хормонален Петна, които започват да некрозират не винаги са симптом за мана

Няма снимка

Има предпоставки за брашнеста мана

Засушаването трябва да направи лозарите двойно по-внимателни през лятото. То е една от обичайните предпоставки за развитието на опасната брашнеста мана (оидиум) по лозята

Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Още от Фермер
Няма снимка

Египет отново закупи черноморска пшеница

Цените на пшеницата тестват зоната си на подкрепа от 180 евро / т на Euronext  в контекста на възходящата ревизия на производството в Русия, Канада и Австралия

Няма снимка

Тънкостите на солта в кулинарията представят тази събота в Бургас

Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци

Няма снимка

До 31 август приемат заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

От 24 август до 31 август ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Няма снимка

Асоциация "Български пипер": С тези лимити за закупуване за преработка зеленчуците ще останат на полето

Считаме за нецелесъобразно обвързването на получаването на помощта за преработвателното предприятие със закупуване на зеленчуци от земеделски производители с лимити - посочените минимални обеми по

Няма снимка

В Добричко земеделците подхванаха жътвата на слънчогледа

„Вече има постъпили заявления за пропадане на площи с царевица в областната дирекция „Земеделие“ - Добрич. Заради сушата в Добруджа е започнала по-рано и жътвата на слънчогледа