Пъпките са слабо място

30 януари 2020 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Външно измръзналите не се разпознават, но има начин за проба

Преди резитбата е добре да напомним някои важни неща.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21С.

Пъпките на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на студ от главните пъпки.

Още по-висока е студоустойчивостта на черното око, ъгловите и спящите пъпки.

Внимание

Изброените особености при студоустойчивостта на отделните сортове и на видовете пъпки трябва да се имат предвид от лозарите при резитбата за възстановяване на лозите след силни зимни студове.

Когато има съмнение за измръзване на лозите, необходимо е преди резитбата да се установи степента на повредите.

Външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите

Затова подсещаме, че се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които се оставят при стайна температура от 18-20°С. Да престоят поне две денонощия.

С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат светлозелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

Така се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите, което е важно да стане преди резитбата.

Когато дървесината е засегната, тя също почернява. При силни студове по стъблата на лозите може да се появят и отоци

Чрез които растенията се стремят да възстановят повредените тъкани. В зависимост от установения процент на измръзналите очи се коригира възприетото натоварване на лозите.

Напрмер:

При загиване до 20-25 процента от главните пъпки на зимните очи се извършва нормална резитба на лозите.

Смята се, че този процент е в границите на размера на непокарващите ежегодно очи под влияние на полярността, механични повреди и на други причини.

При измръзване на по-висок процент пъпки, се прави така наречената компенсираща резитба - при нея броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.

Важно

Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, оставете и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) оставете завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена. Броят на плодните пръчки също увеличете, като подберете добре узрели, средно дебели пръчки, както и запазени колтуци.

По тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина.

Не бързайте на двора

Когато се касае за малка площ с лози, резитбата на които може да приключи за около 4-5 дни, тя може да се забави.

Да знаете, че преди да се развият зимните очи, обемът им се увеличава, а измръзналите не набъбват.

Това позволява да се избират за плодни пръчки тези, които са с повече запазени очи.

Във всички случаи спазете правилото резитбата да приключи преди покарването на лозите.

А когато измръзването е силно и над 85-90% от зимните очи са загинали, всички едногодишни пръчки се изрязват на 2-3 см от основата. Разчита се на ъгловите очи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Важни са грижите след засаждането на лозичките

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

Няма снимка

След есенната операция

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Няма снимка

Под нулата не подготвяйте лозичките за засаждане

Тогава не е добре за нежните пръчки И при пролетното засаждане на лозите, и при есенното, което също се практикува от много стопани у нас, те трябва да знаят, че температурата играе голямо значение

Няма снимка

Как да извършим засаждането на лозите

Пролетното има някои особености, но у нас се предпочита Лозарите знаят, че засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Нашите научни работници и специалисти са установили

Няма снимка

Формирането на асма

Ежегодната резитба не е сложна С оформянето на кордона на асмата в двора, което обяснихме в миналия брой, покаралите от него пръчки се режат на чепчета с по две очи. От тях израстват по два летораста

Няма снимка

Как да направите фасона на асмата

При формирането на асмата на първо място естествено трябва да вземете предвид това, че тя е дворната ви лоза. Би трябвало да пуснете стъбла, които да са високи не повече от два-три метра

Още от Фермер
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди