Пъпките са слабо място

30 януари 2020 В лозята 0 15516
Няма снимка
1 2
 

Външно измръзналите не се разпознават, но има начин за проба

Преди резитбата е добре да напомним някои важни неща.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21С.

Пъпките на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на студ от главните пъпки.

Още по-висока е студоустойчивостта на черното око, ъгловите и спящите пъпки.

Внимание

Изброените особености при студоустойчивостта на отделните сортове и на видовете пъпки трябва да се имат предвид от лозарите при резитбата за възстановяване на лозите след силни зимни студове.

Когато има съмнение за измръзване на лозите, необходимо е преди резитбата да се установи степента на повредите.

Външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите

Затова подсещаме, че се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които се оставят при стайна температура от 18-20°С. Да престоят поне две денонощия.

С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат светлозелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

Така се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите, което е важно да стане преди резитбата.

Когато дървесината е засегната, тя също почернява. При силни студове по стъблата на лозите може да се появят и отоци

Чрез които растенията се стремят да възстановят повредените тъкани. В зависимост от установения процент на измръзналите очи се коригира възприетото натоварване на лозите.

Напрмер:

При загиване до 20-25 процента от главните пъпки на зимните очи се извършва нормална резитба на лозите.

Смята се, че този процент е в границите на размера на непокарващите ежегодно очи под влияние на полярността, механични повреди и на други причини.

При измръзване на по-висок процент пъпки, се прави така наречената компенсираща резитба - при нея броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.

Важно

Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, оставете и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) оставете завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена. Броят на плодните пръчки също увеличете, като подберете добре узрели, средно дебели пръчки, както и запазени колтуци.

По тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина.

Не бързайте на двора

Когато се касае за малка площ с лози, резитбата на които може да приключи за около 4-5 дни, тя може да се забави.

Да знаете, че преди да се развият зимните очи, обемът им се увеличава, а измръзналите не набъбват.

Това позволява да се избират за плодни пръчки тези, които са с повече запазени очи.

Във всички случаи спазете правилото резитбата да приключи преди покарването на лозите.

А когато измръзването е силно и над 85-90% от зимните очи са загинали, всички едногодишни пръчки се изрязват на 2-3 см от основата. Разчита се на ъгловите очи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Лозите искат да дишат

Грижите, които трябва да полагаме при асмите и лозите в градината през този период, трябва да имат за цел създаване на оптимално проветрение и просветляване на растенията

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

Няма снимка

Саперави „прави” хубави вина

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Още от Фермер
Няма снимка

21,4% спад на износа през май

Българският износ се е свил с 21,4% до 3,74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година. Вносът е намалял с 28,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт

Няма снимка

Отворена е подмярка 16.4 за къси вериги на доставка

За финансова помощ от 15 000 лв. до 586 740 лв. могат да кандидатстват от днес, 13-и юли, фермери и търговски колективи за къси вериги на доставки по подмярка 16

Няма снимка

USDA: Зърнената реколта намалява

Цените реагират с ръст Алма Давидова Министерството на земеделието на САЩ, в юлския си доклад, понижи прогнозата за световното производство на пшеница до 769,31 млн. тона от 773,43 млн

Няма снимка

Във Великобритания представиха хартиени бутилки за вино

Те са дело на компанията за екологични опаковки Frugalpac и 94% са направени от рециклиран картон. Представители на Frugalpac обясняват, че въглеродният отпечатък от тази опаковка е 84% по-нисък от

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма

Няма снимка

139 проекта преминават успешно по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства

Фонд "Земеделие" пусна списък с непреминалите 94 проекта по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства. До седмица бенефициентите могат да подадат възражения