Познати и непознати цъфтящи дървета

29 януари 2020 Цветя 0 18144
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Не много отдавна магнолията беше истинска рядкост и ценност из нашите ширини.

Единични дървета в парковете, рядко в лична градина, я представяха в цялата ѝ прелест през ранната пролет. След прецъфтяване, възхищението стихваше и така до следващата експлозия от цветове.

Днес я има почти навсякъде и някак вълнението около нея малко или много затихва или се проявява, когато се появи нов сорт. За нея се говори само, когато цъфти, което е напълно нормално.

Предвид топлата зима очакваме много скоро магнолиите, а и не само те, да ни зарадват.

Ако сте фенове на тази красавица, растенията, за които ще ви разкажем този път, ще ви грабнат от пръв поглед.

Лировото е с лалета

Листата му също са невероятни

Liriodendron tulipifera получава името си дърво-лале, заради приликата с цветовете на лалетата.

Освен тях, отличителен белег на растението е и формата на листата. В декоративното градинарство се ценят не само заради нея, но и защото през есента постепенно се обагрят в ярко жълто.

Основна атракция, въпреки всичко, си остават цветовете. Те се отварят в края на пролетта и привличат множество опрашители заради сладкия си нектар.

Дървото достига завидни размери и без проблем може да се отглежда у нас. Минус е, че венчелистчетата окапват след прецъфтяване и образуват килим под дървото. Освен това го нападат листни въшки, а медената роса, която отделят е досадна.

Цената за растение в контейнер започва от 20-30 лв. и варира според размерите.

Мястотото му е на слънце

Почвата да се поддържа влажна

Идеалното място за лириодендрона е на слънце или съвсем лека шарена сянка.

В противен случай се подтиска растежа, а е възможно и листата да покафенеят. Почвата- леко кисела, добре дренирана, богата на органика, нито много суха и лека, нито много влажна и тежка.

При недостатъчна влажност листата ще паднат преждевременно. Подхранване е необходимо само в ранните стадии на развитие и в началото на вегетацията.

Размножаването става семенно и вегетативно. За покълване на семената е необходима дълга стратификация с ниски температури, а цъфтежът доста се отлага. Вкореняването на резници е по-лесен вариант, но също има специфики.

Дървото-лале расте бързо. Няма нужда от специални резитби за оформяне, но ако се извършват такива, подходящ период е края на зимата. препоръчва се просветляване на короната през няколко години.

С названието дърво-лале (tulip tree) е позната и една африканска красавица - Spathodea campanulata.

За разлика от лириодендрона и за голямо наше съжаление тя не е подходяща за отглеждане у нас. Е, който има зимна градина, може да се пробва. Останалите само ще мечтаем да видим на живо зашеметяващите червени и огромни цветове.

Гълъбовото изумява с красивите прилистници

Младите растения може да не разцъфнат

Davidia involucrata, наречена още гълъбово дърво, със сигурност ще се превърне във фаворит в градината ви. Листопадното и компактно дръвче е пригодено за отглеждане у нас.

През пролетта ще ви изуми не толкова с цветовете си, колкото с прилистниците им. Именно те са вдъхновили имената като гълъбово дърво, носна кърпичка, дърво-призрак и др.

Ефектът на дървото е най-възхитителен по време на цъфтеж. Същинските цветове са дребни, с червеникаво- пурпурни прашници, събрани в сферична форма. През есента листата придобиват оранжево червени багри преди да опадат. Плодчетата също добринасят за декоративните качества.

Видът е единствен представител на сем. Davidaceae, но има вариатети. Растенията произхождат от Китай.

Давидия у нас се намира в по-добрите градински центрове. Цената му е сравнително висока, започва от 30 лв. и варира в зависимост от размера на растението.

Подходящо е за начинаещи

Имайте предвид размерите при засаждане

Мястото на гълъбовото дърво е на слънце или шарена сянка. Почвата да се поддържа влажна, особено в началните етапи от развитието. Добрият дренаж е от съществено значение.

Първоначално короната се развива пирамидално, но в последствие се оформя сферично. Обикновено не се налагат резитби. Изключение правят санитарните дейности, когато се почистват счупени и преплетени клонки.

Давидия не страда от болести и рядко се напада от неприятели. Това я прави много подходяща, а и чудесен акцент дори в градините на начинаещи градинари.

За любителите на шарените листа са сортовете СShibamichiТ, 'Aya Nishiki', 'Lady Sunshine.

Конкуренти на кокичетата

Цъфтежът им обаче започва в късната пролет

С името Halesia са известни 4-5 вида растения, естествено разпространени в Китай и САЩ. Разговорно ги наричат планински звънец или кокичево дърво заради приликата между цветовете.

Халесиите достигат между 5 и 20 метра височина. Растат бързо и са подходящи за отглеждане у нас. Листата им са прости и овални. Цветовете пък са истинска наслада за окото в късната пролет. Те са бели или леко розови, с размер до 3 см и познатата ни камбанковидна форма. Събрани са в китки от по 2 до 6. Цъфтежът е обилен. След прецъфтяване се оформят плодчета с 4 крилца.

Halesia monticola е видът, който се предлага у нас. Намира се рядко, защото цената му е много висока.

Предпочита шарена сянка и е подходящо за големи градини и солитери

Основна причина халесия да намира място в декоративното градинарство са цветовете ѝ, но растението предлага багри и през есента.

Подходящи райони за отглеждането ѝ са горските местности. Растенията не понасят варовити почви, но иначе не са придирчиви. Важно е да се предвиди добър дренаж преди засаждането.

Достигане на оптимална височина се очаква след 20 и повече години.

Планинският звънец няма врагове в лицето на болестите и неприятелите и не изисква някакви особени грижи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Неприятностите на мушкатата

Въпреки лесното отглеждане и сравнително доста редките неприятности с мушкатата, сакъзчетата, английските едроцветни красавици, дребноцветните видове, индришето и другите ароматни представители

Няма снимка

Полиантес тубероза - за парфюм в градината

Поредното растение, което бързо си проправя път към сърцата на градинарите и търси място в градините. Среща се с имена като кралицата на ноща, бялата перла и др

Няма снимка

В царството на гераниумите

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя. Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен

Няма снимка

Нов дом за вашите цветя

Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите. Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност

Няма снимка

Пролетта и розите

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

Няма снимка

5 растения, задължителни за средиземноморска кухня

През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата

Още от Фермер
Няма снимка

За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

Жени Владинова Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса. Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото

Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете