Зимната резитба е основна за всички овощни дръвчета

29 януари 2020 Овошки 0 55557
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 

Извършва се след студовете, но преди набъбване на пъпките

Зимната резитба на овощните дръвчета е основна за всички видове и се извършва всяка година. Сроковете при отделните видове, както и за различните райони на страната варират в определени граници.

Все пак основните правила, с които овощарите трябва да се съобразят, е резитбата да се извърши след преминаването на по-големите зимни студове и преди набъбване на пъпките.

В случай, че има измръзване на някои растителни части, резитбата се съобразява с това и се преценява какво да се отстрани и какво да се запази.

При късна резитба когато сокодвижението на дървото вече е започнало, се отслабват растежните му сили, тъй като се губят ценни хранителни вещества, които вече са се насочили към клонките и пъпките.

Като най-подходящи срокове за страната се препоръчва резитбата да се прави от средата на февруари до началото на март. Разбира се, всеки овощар индивидуално в зависимост от района преценява кога е най-добре да изреже дръвчетата.

Резитбата може да се направи постепенно, като се започне от най-студоустойчивите видове, а накрая се оставят най-чувствителните представители.

В първите години се оформя короната след това се поддържа формата ѝ

При зимната резитба целта е да се формира правилно короната. Тя е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета. През първите няколко години чрез резитба короната се формира, а през следващите се реже, за да се поддържа.

Акценти при зимната резитба:

При зимната резитба основно се режат или съкращават клончетата на дръвчетата. Целта е да се ограничи продължителя на водача, при формировките, които имат такъв, и да се съкратят скелетните клони и разклонения.

Премахват се и всички клонки, които растат навътре в короната и евентуално могат да причинят зашумяване на дървото.

Задължително се режат всички клонки, които са счупени, наранени или измръзнали, ако се установи че има.

Прави се и т. нар. санитарна резитба, ако не е направена през есента и която включва всички нападнати и заразени от вредители клонки.

ВАЖНО!

Резитбата изисква доста познания, тъй като от нея се определя не само правилното оформяне на короната, но зависи и плододаването на дръвчето.

Ето защо е добре начинаещите овощари да четат и да се информират за основните принципи на резитбата при всеки овощен вид.

Основни правила, когато режете

Когато се съкращават клонките или водача, то се прави така че до отреза да има възможност да израсте ново скелетно разклонение.

Резитбата трябва да осигури равновесие между всички скелетни клонки, които оформят короната. Затова ако някоя клонка се е развила по-силно през предходната година, продължителят й се съкращава повече.

При съкращаване на продължителя това се прави над пъпка или клонче, които са с добро положение за израстване на нов продължител.

Съкращаване на обрастващи клонки

При семковите се цели да се получат плодни клончета от по-ниско разположени пъпки.

При костилковите е важно да се намали големия брой цветни пъпки и да се получи по-силен и по-ниско разположен заместник на плодното клонче.

При всички видове е добре чрез резитбата да се насочи развитието на по-ниско разположените пъпки на клончето, както и да се потисне удължаването на обрастващите клонки.

При някои клончета се прави наклоняване и превиване, като по този начин се ограничава съкращаването им.

В ЮЖНИТЕ РАЙОНИ

В по-топлите райони на страната резитбата може да се прави и по-рано, особено когато зимата е мека и няма опасност от продължителни силни студове, които да предизвикат повреди.

В нашата страна рядко се случват големи студове, които да доведат до сериозни измръзвания. Най-често се получават частични повреди на отделни растителни части. Ако това стане, те се изрязват и се преценява още каква резитба да се направи, за да може да се осигури правилен растеж и плододаване на дръвчето.

Денят да е сух, над 5 градуса

Когато се извършва резитбата, денят трябва да е сух и мек, като температурата да е не по-ниска от 5 градуса. Ако температурите са по-ниски, дървесината се чупи.

Задължително се използват остри инструменти, тъй като тъпите ножици мачкат и повреждат клонките.

Внимателно се прави цялостен оглед на дървото и се преценява, как да се реже.

Първо се извършва санитарната резитба, при която се отстранява мъртвата, увредената и поразената от болести и неприятели дървесина.

Когато има преплетени клонки, премахва се най-слабата или най-малката.

Много важно е да се определят лакомците. Те растат и сгъстяват короната, като използват храна и вода, но не допринасят за реколтата. Затова те се премахват. Оставят се само когато трябва да бъде възстановена част от короната.

Отстраняват се и дългите филизи, които растат под остър ъгъл към ствола, тъй като не са здрави, а и са конкуренти на централното стъбло.

Най-честите грешки, които се допускат

Не трябва да се оставят чепове, в които могат да намерят убежище вредители и болести. По този начин и вероятността от поява на филизи е много по-малка.

Резитбата не трябва да е много силна. За една година се отстранява не повече от една четвърт от цялата корона.

Клонките не се режат до стъблото, тъй като може да се стигне до образуване на кухина. Най-добре е да се отрежат до удебеления пръстен в основата им.

Подмладяването при храстовидните видове не трябва да става наведнъж. Започва се с премахването на няколко от най-стари филизи и така постепенно се подмладява целият храст.

Резитба на скелетни клони и разклонения

При тях дървесината е по-стара от една година

Основната резитба се прави и на клони, и разклонения, които са по-стари от една година. Тази резитба се извършва при плододаващи вече дръвчета, които вече са с почти оформена корона.

Тук зимната резитба е насочена към поддържане на короната, премахване на ненужни клонки, подмладяване на скелетни клони и разклонения, премахване на счупени и наранени растителни части, съкращаване на обрастваща дървесина над подходящо разклонение или клонка.

И тук се спазват основните принципи на резитбата, като се постъпва индивидуално в зависимост от вида на дръвчето и възрастта му. При подмладяването на по-старите овощни дървета трябва да се подхожда много внимателно, като се прецени добре какво да се реже и кои оставени растителни части могат да осигурят нов растеж, които да осигури добро плододаване и през следващите години.

ВНИМАНИЕ!

Направените рани при зимните резитби на дръвчета започват да зарастват едва при започване на вегетацията през пролетта. Ето защо резитбата преди минаване на големите зимни студове създава риск за овощните видове.

Младите дървета са най-рискови

Закъснялата резитба има най-лоши последствия за младите дървета. При новозасадените фиданки, когато тя се извърши при силно набъбнали пъпки или при започнало разпукване и разлистване, това е много опасно. Така е защото запасите от хранителни вещества са изразходвани в по-голямата си част за силно набъбналите и започнали разпукването си връхни пъпки и след като те бъдат отрязани, за по-ниско разположените пъпки няма достатъчно храна, поради което те остават при твърде неблагоприятни условия да развиват листа и прираст.

Слабото развитие на листа и леторасли се отразява вредно и на развитието на кореновата система, тъй като малкото листа синтезират по-малко пластични вещества, което влияе неблагоприятно върху растежа на всички части на дървото.

При големите овощни дървета, когато с резитбата се премахва малка част от короната, нито ранната зимна резитба, извършена непосредствено или наскоро след края на вегетацията, нито късната, направена при започване на сокодвижението до началото на вегетацията, няма да окажат чувствителни вредни последици в случаите, когато не се премахва голям процент растежни точки.

При младите и слабите дървета обаче последиците от такива резитби са вредни, затова при тях най-добре е зимните резитби да бъдат извършвани в най-благоприятния срок.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кръгломиниращият молец е най-опасен за ябълката

Напомняме на градинарите, които имат проблем с вредителя Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който напада и вреди по ябълковите дръвчета във всички райони на страната

Няма снимка

Искате годжи бери - какво да знаете

Тази есен сте решили да си засадите годжи бери в градината? Чудесна идея, тъй като плодовете му са много полезни. Още повече, че растението не е никак претенциозно и се отглежда сравнително лесно

Няма снимка

Най-важните грижи при дръвчетата

Предстои засаждане на нови фиданки * През септември започва прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат, когато настъпи беритбената им зрелост

Няма снимка

В овощната градина през септември

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на лятото и началото на есента, през периодите с неустойчиво време и чести превалявания, при късно зреещите овошки се повишава рискът за развитие на

Няма снимка

Пръскайте срещу горчивите ядки

Болестта може да се прояви чак при съхранението Често по време на съхранението на ябълките се забелязват т. нар. горчиви ядки по плодовете. Това е неинфекциозна болест

Няма снимка

Ягодовият акар е опасен и сега

Ягодовият акар се намножава основно през юли, август и септември. Неприятелят развива 7 поколения годишно. В ягодовите лехи се разпространява чрез пълзене от растение на растение

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в