Витамин Е повишава ефективността на ваксинацията на домашните птици

29 януари 2020 Животновъдство / Полезни съвети 0 6282
Няма снимка
 

Стимулиращият ефект на витамин Е върху пролиферативната (нарастване на тъканите чрез деление на клетките) активност на имунните клетки се използва ефективно в производствени условия за повишаване на ефективността на ваксинацията на домашните птици.
Стимулиращият ефект на витамин Е върху синтеза на протеини може частично да се обясни с повишаване на имунната функция при животни след въвеждането му. По-специално е установено, че витамин Е повишава образуването на антитела към някои антигени; наблюдава се увеличение на броя на Т-лимфоцитите в кръвта, увеличаване на активността на клетките убийци, както и намаляване на броя на супресорите; стимулира синтеза на ?-глобулини при домашните птици.
Според резултатите от изследванията добавянето на 150-300 мг/кг витамин Е в диетата на пилетата бройлери стимулира активността на имунната система.
Добавянето на витамин Е към диетата на кокошки-носачки от родителското стадо предизвиква повишаване на титъра на антителата в кръвта на пилетата.
Стимулация на имуногенезата при птиците се наблюдава само при храненето им с по-високи дози витамин Е от предписаните от нормите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Разкрити са множество нарушения на закона за работното време в германските кланици

Фокусната проверка от властите в Северен Рейн-Вестфалия в големите месопреработвателни компании със 17 000 работни места разкри 8 800 нарушения на закона през миналата година

Няма снимка

Какви са плюсовете от използването на бик за заплождане?

Минусите на естественото заплождане на кравите са повече от плюсовете: 0 Сам открива разгонените крави и ги покрива. 0 Винаги е в стадото. 0 Може да заплоди дори някои проблемни крави

Няма снимка

Защо прасетата са застрашени от язва на стомаха?

Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им, напомнят от Европейския съюз на ветеринарните лекари

Няма снимка

На вниманието на птицевъдите: Контролирайте праховите частици във въздуха!

Доказано е, че най-опасни за птиците са дребните прахови частици. Прахът е опасен за отглежданите птици, но няма птицеферма, в която да няма прах. Колкото по-дребни са праховите частици

Няма снимка

Какво да гледате, когато купувате зайци-великани Пеперуда

Ако сте решили да купувате зайци великани, запознайте се предварително с породата и с характеристиката й. Защото не всички зайци на петна са Пеперуда. 0 гледайте добре животното: 0 ушите му (за

Няма снимка

Сламата се изхранва на кравите нарязана на дребно

Преживните животни охотно ядат прясна чиста слама, особено в случаите на недобре структурирана дажба. Ако е необходимо да се осигури потребление на голямо количества слама

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в