Ферментирал рапичен шрот заменя цинковия оксид за прасетата?

29 януари 2020 Животновъдство 0 8109
Няма снимка
Снимка: Agriexpo
 

Учени откриват, че ферментиралото рапично брашно е толкова ефективно, колкото и цинковият оксид за подобряването на растежа на прасетата, развитието на чревния им тракт и опазване на здравето им.
Изследователи от университетите в Копенхаген и в Орхус публикуват статия в сп. Animals, в която разглеждат алтернативите на цинковия оксид в свиневъдството.
Изследването е в контекста на постепенното спиране на цинковия оксид в храненето на отбитите прасета в ЕС след 2022 г.
Учените тестват изхранването на рапично брашно при 1240 прасета на възраст от 28 до 85 дни. Проверени са 5 различни варианта на хранене въз основа на базова дажба.
Най-добри резултати са получени при изхранването на ферментирал рапичен шрот, който ускорил развитието на лигавицата на дебелото черво и намалил признаците на възпаление на червата. Авторите подчертават, че растежът на прасетата и подобряването на чревното и общото здраве  на прасетата били устойчиви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Нелекуваното възпалено виме може да фалира фермата

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит

Няма снимка

Цената на фуражните картофи в ЕС се срина до 2,75 евро/100 кг

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –

Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Производството на прасета в ЕС се увеличава

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на

Няма снимка

Подозрението се потвърждава: АЧС е в Германия!

След избухването на африканска чума по свинете (АЧС) в квартал в Бранденбург, строги ограничения важат за фермерите в засегнатия регион, обяви министърът на здравеопазването на провинция Бранденбург

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в