Кисело зеле в борбата срещу недостига на витамини и дисбиозата

03 февруари 2020 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
 

Киселото зеле е един от онези продукти, които са особено търсени през зимата. Това е истински склад за полезни свойства, така че няма цена за това ястие на масата за хранене.

"Тъй като зелето ферментира с кисели млечни бактерии, то е богато на млечна киселина. Попадайки в червата, тези бактерии оказват благоприятен ефект върху тяхната микрофлора, прочистват гнилостната среда, премахват дисбиозата. Освен това киселото зеле стимулира храносмилането и дейността на целия стомашно-чревен тракт, той е и добър профилактичен препарат срещу сезонни инфекции и недостиг на витамини. Настоятелно се препоръчва този продукт да бъде включен в ежедневното меню, ако има липса на витамини, той ще подпомогне организма и ще даде сила", казва Анна Мехова, ръководител на отдела за хигиена на храните в регионалния център за хигиена и епидемиология в Витебск, Русия.

Киселото зеле е особено полезно за диабетици, тъй като съдържа малко въглехидрати, захароза и фруктоза, помага за намаляване на кръвната захар. Добре е да го използвате и за предотвратяване на рак на червата. А жените на също ще помогне за поддържане на красотата - витамин РР укрепва ноктите и косата.

Но този продукт може да не е полезен, а дори вреден за хора с гастрит с ниска киселинност (провокира киселини или води до други проблеми със стомаха), страдат от сърдечно-съдови заболявания и са склонни към оток (голямото количество сол, използвано при направата, е нежелателно в диетата им).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Лимонът - “цар” на плодовете

Природата ни е подарила едно безценно богатство - растителния свят, който е неизчерпаем източник на хранителни и лечебни средства. Сред различните полезни за човека растения особено място заемат

Няма снимка

Три продукта, които се смятат за полезни, но могат да убият

Хората, които следят здравето си, винаги избират здравословни храни. Но не всичко, което блести, е злато, казват диетолозите. С други думи - дори онези продукти, които се считат за полезни

Няма снимка

Струва ли си да замените познатите продукти с аналози

Според диетолозите един от проблемите на съвременното хранене е излишъкът от „бързи“ въглехидрати в диетата. Освен това все по-разпространени са захарният диабет или инсулиновата резистентност

Няма снимка

Кои храни са полезни за повишаване на хемоглобина

Хемоглобинът е желязосъдържащ белтък в еритроцитите, който пренася кислород от белите дробове към тъканите. Освен кислород хемоглобинът пренася и въглероден диоксид

Няма снимка

Как да преборите зимните заболявания?

Продължителното излагане на студ, вятър и влага през зимата често води до частично измръзване. Кръвообръщението се забавя, кръвоносните съдове се стесняват, което най-често води до измръзване на носа

Няма снимка

Изследователи: Нискомасленото мляко забавя стареенето

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ

Още от Фермер
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди