Как да си приготвите домашен ябълков оцет

09 февруари 2020 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Ябълков оцет може да си приготвите много лесно в домашни условия.

За целта се използват презрели и окапали ябълки, негодни за консумация или друга преработка.

Ябълките се измиват обилно с течаща вода, почистват се повредените части, без да се изрязва сърцевината им. Нарязват се на тънки резенчета или се начукват с дървен чук и се поставят в голям стъклен буркан или в дървено каче. Заливат се с вода докато се покрият напълно.

Съдът се поставя на топло и след 7-8 дни кашата се изстисква и прецежда през ситно сито или през марля.

Полученият сок се налива в буркани, като на всеки литър се поставят по 3-4 чаени лъжички захар. Разбърква се, докато захарта се разтвори напълно. Отворът на съда се затваря с марля или тензух и се оставя на топло.

Когато ферментиралата течност се избистри и на дъното на съда се получи утайка, бистрата течност се източва с маркуч, прецежда се и се разлива в бутилки, които се затварят плътно и се поставят в хладно помещение.

Използва се и с лечебна цел

Ябълковият оцет е с високо съдържание на калий, аминокиселини, витамини, ябълчна киселина и други съставки, образувани под въздействието на оцетно-киселите бактерии. Ето защо ябълковият оцет не е просто разтвор на оцетна киселина.

В кулинарията той се употребява за подправка на салати, сосове, супи, ястия със и без месо, майонеза и др. Голямо приложение намира за приготвяне на туршии и маринати. В тях той действа до известна степен и като консервант.

Ябълковият оцет освен като подправка се ползва и като лечебно средство. Той стимулира образуването на червени кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, действа антисептично, помага на някои кожни заболявания, понижава кръвното налягане и други.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене

Няма снимка

Пай с бутер тесто и сладко

Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп

Няма снимка

Близалки при кашлица

Продукти: 250-300 г чист пчелен мед, 1 ч. лъж. смлян джинджифил. Приготвяне: Смесете меда и джинджифила в малка тенджерка и ги поставете на много слаб огън да се варят 1,5-2 часа

Няма снимка

Салата “Слънчоглед”

Класическата рецепта Продукти: 3 яйца, 200 г филе от пилешки гърди, 300 г гъби, 80 г маслини, 100 г кашкавал, 1-2 супени лъжици растително масло, майонеза на вкус, картофен чипс

Няма снимка

Макарони с наденица

Продукти: 200 г макарони, 350 г наденица или мек салам, 2 домата, 100 г кашкавал, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. чаша прясно мляко, 2 ч. чаши пилешки бульон, 2 суп. лъж

Няма снимка

Пълнени питки

Невероятно пухкави и вкусни Продукти: 3 суп. лъж. растително масло, 350 г месо, 1 чушка, 1 глава лук, 1 ч. чаша маскарпоне, 1 ч. чаша настърган кашкавал, 450 г тесто за пица, 25 г масло

Още от Фермер
Няма снимка

Конусни силози от 10 до 250 т предлага „Обитех“

Конусни силози с вместимост от 10 до 250 т. проектира, произвежда и монтира „Обитех“ ЕООД. Фирмата е на българския пазар от 2002 г. и е официален представител на турската компания за производство на

Няма снимка

Земеделци развиват бизнеса си с кредити от „Агрион финанс“

Компанията подобри условията си по финансирането за фермерите Искате да развиете вашето стопанство? Искате да не зависите от арендатори? Искате гъвкави условия по кредита

Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3