Четете внимателно инструкциите, ако ще люпите вкъщи яйца

09 февруари 2020 Домашна ферма 0     
Няма снимка
Параметрите в инкубатора трябва да се доближават до естественото люпене от кокошка
1 2
 

Препоръкте на специалистите са да се съобразите с инструкциите за екслоатация. Там ясно са посочени работните параметри и трябва да ги спазвате.

Кои са те:

Температура: Разнообразието от системни инкубатори обуславя малки разлики в температурата при инкубиране и люпене на яйцата в рамките на 1-1,5 градуса. Важно е да знаете, че температурата на въздуха в плоските инкубатори се поддържа малко по-висока от тази в шкафовите. При тях отоплението идва отгоре, от нагревателите, разположени под капака. В резултат на това горната част на яйцата се загрява повече - около 38-33,5 градуса. А долната - около 37,6-37,8 градуса.

В естествени условия квачката, която е с телесна температура около 40 градуса, загрява горната част на яйцата до около 38-39 градуса. А долната с 1-2 градуса по-ниско. Но това зависи от постелята в полога и температурата на възуха в птичарника.

Влажност на въздуха в инкубатора влияе върху развитието на зародишите.

С влажността се регулират топлоотделянето и изпарението, което е свързано с изсушаването и олекването на яйцата.

Защо обръщането е много важна манипулация:

- жълтъкът, като по-лек от белтъка, се старае да изплува нагоре. С обръщането му се избягва залепването му за черупката;

- след обръщането, попадналият долу по-лек жълтък се издига заедно със зародиша нагоре. Така съдържанието в жълтъка се размесва и зародишът попада в "сектор" с нови, по-богати хранителни вещества;

- с обръщането температурата във всички яйца се изравнява.

Охлаждането на яйцата по време на инкубиране предизвиква промени в температурата им между 5 и 9 градуса. То се извършва 1-3 пъти в денонощието според вида на яйцата - кокоши, пуйчи, пачи или гъши.

Въздухообменът в инкубатора е задължителен. Той осигурява пресен и чист въздух с над 21% кислород. И, разбира се, отвежда навън въглеродния диоксид. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Сортирайте по големина яйцата при ползване на инкубатор

Ако не го направите, излюпените пилета няма да са изравнени по големина и ще се развиват неправилно. Затова, ако не разчитате на мътачка, в инкубатора поставяйте еднакви по размер яйца Големината им

Няма снимка

Високомлечна коза се пресушава по-трудно

Как да го направите правилно? Пресушаването (спиране на лактацията и доенето) на бременната коза трябва да стане 70-90 дни преди очакваното окозване. То е абсолютно необходимо

Няма снимка

Подхранваните с месо кокошки може ли да станат канибали?

Пита Сотир Петров от Кюстендил Кокошките са всеядни. Те кълват на практика всичко - растения, насекоми, ровят и в компостната яма. Но може ли да даваме на кокошките месо по принцип

Няма снимка

Какви са плюсовете на домашния инкубатор

Предимствата при използването на домашен инкубатор са: първо - има прецизен термостат; второ - осигурява поддържане на температура 0,2 градуса. Основният проблем при домашните инкубатори е

Няма снимка

Кълването на пенопласт е много вредно за птиците

Отговаряме на Георги Савов от Хасково Защо кокошките кълват пенопласт? Първо, защото той им прилича на варовиков компонент от дажбата. Това обяснява непривичното хранително поведение

Още от Фермер
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа