Пшеницата е икономически изгодна, но предимно за едрите ни стопанства

11 февруари 2020 Агробизнес 0     
Няма снимка
Рапицата е все по-избягвана култура заради климатичните изненади
1 2 3 4
 

Рапицата се превръща в по-рискова култура, казва доц. Божидар Иванов на база на моментното състояние в развитието на сектора у нас

Диана Ванчева

Последните прогнози за развитие на сектор земеделие дават приблизителна оценка какви са тенденциите в момента и за близкото бъдеще.

Обрисуват и европейска, и българска картина.

Прогнозите на Центъра за икономически изследвания САРА са направени както на база на засетите площи с пшеница, така и на оперативните данни на МЗХГ и европейските анализаторски центрове.

Площите с основната житна култура в България възлизат на 1,22 млн.ха, и с това са близки до размерите от предходната година.

Техният обем и развитието на пазара дават основание и днес да може да се направи заключение, че хлебната пшеница се очертава като една от най-стабилните и икономически изгодни култури в нашата страна.

Според родните анализатори може да се констатира, че това заключение е валидно за последните 3-4 години в икономически план.

То се допълва в благоприятна степен и от статистиката за наблюдаван траен ръст в добивите за последните 15 години с около 23% при пшеницата, което естествено е постигнато от по-ефективните стопанства и в подходящите за културата райони.

При ечемика нещата стоят по приблизително подобен начин, но естествено с малко по-ниски темпове. Площта със засят ечемик се оценява на 126 хил.ха, с което е приблизително изравнена на миналогодишната.

А средните добиви през последните години са се увеличили общо с около 18%.

Засятата рапица по оценки на САРА и на МЗХГ у нас е 175 хил.ха, което показва, че е с 3% под миналогодишните засети площи.

Анализаторите заявиха, че макар рапицата да се отличава с едни от най-високите приходи, земеделските производители в последните сезони я разпознават като рискова.

Рискът в отглеждането на рапица е налице и се засилва. Рисковите фактори започват да правят културата все по-малко предпочитана за немалко райони заради климатични рискове, твърдят и фермери.

Една от причините е в колебанията в добивите. Но продукцията от единица площ е следствие на по-специфичните изисквания на културата и все по-изтъняващите предпоставки и възможности на земеделските производители да им отговорят във всеки един етап от развитието.

Как ще се развиват цените винаги е най-живият въпрос. И за трите култури се предполага, че няма да претърпят сериозни изменения, ако климатичната обстановка не изненада през годината по-рязко.

В последните 2 месеца на 2019 г. е отчетено най-голямото увеличение на изкупни стойности от началото на пазарната година.

При хлебната пшеница ръстът е около 8%, докато при слънчогледа - цели 11% и за него би могло да се каже, че е културата с рекорд.

Достигната слънчогледова за декември е най-висока от три години .

Скокът на зърнени и маслодайни в края на 2019 и началото на 2020 има обяснения. Кои са те?

Факт са надвисналите опасения за състоянието на идващата реколта което е валидно особено за региона на Европа и Черноморския басейн, които най-силно ни засягат.

От тях зависят и очакванията за развитието на търговията.

Налице са и нови въпросителни - от въвеждането на ограничения върху износа на Русия, която официално обяви, че предвижда рестрикция на зърнения си сектор.

Има опасения от засегнати площи от неблагоприятни природни условия в периода декември 2019 г.-януари 2020 г., което е по данни на JRC-Mars към ЕК, което по-късно ще се разбере.

Слънчогледът даде знак за цена нагоре

FOB цената на семето от Украйна се покачва от 330 US$/т през ноември до 365 US$/т за януари, 2020 г.

Според специалистите причините за скока през последните 2 месеца са в растящото търсене, въведените интервенционни политики, възстановяване до ценови равнища гарантиращи икономическа стабилност на производителите.

Трябва да се допълни обаче, че занапред се очаква

неблагоприятното време да повлияе на новите реколти в много от регионите по света

и ние няма да сме изключение. Очаква се, че това допълнително да преориентира цените на пазарите в посока нагоре, сочи EC Joint Research Centre, MARS Bulletin, January, 2020.

Що се отнася до българските зърнопроизводители, освен констатацията на Института за аграрна икономика, пожелахме да зададем въпрос дали всички родни зърнопроизводители в последните години могат да се похвалят с това, че се радват на констатираната устойчивост.

Според доц. Божидар Иванов, който коментира с няколко думи за вестник "Български фермер", това може да се каже като извод за едрите пазарни стопанства у нас. Защото те вече имат изградени от години вътрешни механизми, които ги балансират и разполагат с вътрешни резерви.

Това е посочил в известна степен и SWOT анализът на института, казва той. Докато стопаните с до 10 000 дка житни култури все още се намират някъде на ръба на икономическата стабилност и трудно покриване на риска от неблагобриятна конюнктура в някои сезони.

За тях още е валидно правилото, че различни години пазарната ситуация е способна да ги разклати и да не могат да намерят вътрешни механизми за баланс.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Спадът на еврото стимулира агротърговията

Дори страховете, свързани с коронавируса, да не достигнат нивата на паника, които бяха наблюдавани в края на януари, все пак тревогите и съмненията ще се върнат на финансовите пазари

Няма снимка

МЗХГ: Режимът на „белите петна“ защитава и гарантира правата на малкия собственик, който не е сключил договор за управление на собствеността си

Всеки собственик e свободен да избира начина на управление на земеделските си земи, съобразно тяхното предназначение. Може да обработва лично  земята си или чрез предоставянето й под наем или аренда

Няма снимка

От 16 март 2020 г. винарските изби кандидатстват за инвестиции

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Сделката ЕС-Виетнам ще повиляе значително и търговията на земеделски стоки

Европейската комисия приветства решението на Европейския парламент, че одобри споразуменията за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам. Търговското споразумение влиза в сила през 2020 г

Няма снимка

130 проекта за над 10,5 млн. лв. са заявени по схемата инвестиции в растениевъдството

130 проекта за над 10,5 млн. лв. са заявени по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ от

Още от Фермер
Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа