Пшеницата е икономически изгодна, но предимно за едрите ни стопанства

11 февруари 2020 Агробизнес 0 9540
Няма снимка
Рапицата е все по-избягвана култура заради климатичните изненади
1 2 3 4
 

Рапицата се превръща в по-рискова култура, казва доц. Божидар Иванов на база на моментното състояние в развитието на сектора у нас

Диана Ванчева

Последните прогнози за развитие на сектор земеделие дават приблизителна оценка какви са тенденциите в момента и за близкото бъдеще.

Обрисуват и европейска, и българска картина.

Прогнозите на Центъра за икономически изследвания САРА са направени както на база на засетите площи с пшеница, така и на оперативните данни на МЗХГ и европейските анализаторски центрове.

Площите с основната житна култура в България възлизат на 1,22 млн.ха, и с това са близки до размерите от предходната година.

Техният обем и развитието на пазара дават основание и днес да може да се направи заключение, че хлебната пшеница се очертава като една от най-стабилните и икономически изгодни култури в нашата страна.

Според родните анализатори може да се констатира, че това заключение е валидно за последните 3-4 години в икономически план.

То се допълва в благоприятна степен и от статистиката за наблюдаван траен ръст в добивите за последните 15 години с около 23% при пшеницата, което естествено е постигнато от по-ефективните стопанства и в подходящите за културата райони.

При ечемика нещата стоят по приблизително подобен начин, но естествено с малко по-ниски темпове. Площта със засят ечемик се оценява на 126 хил.ха, с което е приблизително изравнена на миналогодишната.

А средните добиви през последните години са се увеличили общо с около 18%.

Засятата рапица по оценки на САРА и на МЗХГ у нас е 175 хил.ха, което показва, че е с 3% под миналогодишните засети площи.

Анализаторите заявиха, че макар рапицата да се отличава с едни от най-високите приходи, земеделските производители в последните сезони я разпознават като рискова.

Рискът в отглеждането на рапица е налице и се засилва. Рисковите фактори започват да правят културата все по-малко предпочитана за немалко райони заради климатични рискове, твърдят и фермери.

Една от причините е в колебанията в добивите. Но продукцията от единица площ е следствие на по-специфичните изисквания на културата и все по-изтъняващите предпоставки и възможности на земеделските производители да им отговорят във всеки един етап от развитието.

Как ще се развиват цените винаги е най-живият въпрос. И за трите култури се предполага, че няма да претърпят сериозни изменения, ако климатичната обстановка не изненада през годината по-рязко.

В последните 2 месеца на 2019 г. е отчетено най-голямото увеличение на изкупни стойности от началото на пазарната година.

При хлебната пшеница ръстът е около 8%, докато при слънчогледа - цели 11% и за него би могло да се каже, че е културата с рекорд.

Достигната слънчогледова за декември е най-висока от три години .

Скокът на зърнени и маслодайни в края на 2019 и началото на 2020 има обяснения. Кои са те?

Факт са надвисналите опасения за състоянието на идващата реколта което е валидно особено за региона на Европа и Черноморския басейн, които най-силно ни засягат.

От тях зависят и очакванията за развитието на търговията.

Налице са и нови въпросителни - от въвеждането на ограничения върху износа на Русия, която официално обяви, че предвижда рестрикция на зърнения си сектор.

Има опасения от засегнати площи от неблагоприятни природни условия в периода декември 2019 г.-януари 2020 г., което е по данни на JRC-Mars към ЕК, което по-късно ще се разбере.

Слънчогледът даде знак за цена нагоре

FOB цената на семето от Украйна се покачва от 330 US$/т през ноември до 365 US$/т за януари, 2020 г.

Според специалистите причините за скока през последните 2 месеца са в растящото търсене, въведените интервенционни политики, възстановяване до ценови равнища гарантиращи икономическа стабилност на производителите.

Трябва да се допълни обаче, че занапред се очаква

неблагоприятното време да повлияе на новите реколти в много от регионите по света

и ние няма да сме изключение. Очаква се, че това допълнително да преориентира цените на пазарите в посока нагоре, сочи EC Joint Research Centre, MARS Bulletin, January, 2020.

Що се отнася до българските зърнопроизводители, освен констатацията на Института за аграрна икономика, пожелахме да зададем въпрос дали всички родни зърнопроизводители в последните години могат да се похвалят с това, че се радват на констатираната устойчивост.

Според доц. Божидар Иванов, който коментира с няколко думи за вестник "Български фермер", това може да се каже като извод за едрите пазарни стопанства у нас. Защото те вече имат изградени от години вътрешни механизми, които ги балансират и разполагат с вътрешни резерви.

Това е посочил в известна степен и SWOT анализът на института, казва той. Докато стопаните с до 10 000 дка житни култури все още се намират някъде на ръба на икономическата стабилност и трудно покриване на риска от неблагобриятна конюнктура в някои сезони.

За тях още е валидно правилото, че различни години пазарната ситуация е способна да ги разклати и да не могат да намерят вътрешни механизми за баланс.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

До 16 октомври зърнопроизводителите могат да кандидатстват за нисколихвени кредити

От 5 август до 16 октомври 2020 г. се приемат заявления за отпускане на нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. Крайната дата за изплащане на средствата е 21 декември 2020

Няма снимка

От 150 до 2000 лв./ха ще е помощта по de minimis при плодове, зеленчуци и маслодайна роза

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 19 363 000 млн. лв. по помощта de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

Няма снимка

Възобновиха проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в столичните магазини

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заедно с потребителски организации и асоциации на млекопреработвателите възобновяват проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в

Няма снимка

С кредити от ДФ "Земеделие" и банки фермери ще компенсират загуби от сушата

Държавен фонд „Земеделие“ възстановява инвестиционното кредитиране в сектора, ще решава днес Управителният съвет на фонда след предложение на браншови организации

Няма снимка

Дори като втори бизнес земеделието може да е поминък

То може да е решение за развитие на планинските и пограничните райони Радина Иванова Обезлюдяването на цели райони в страната е започна успоредно с общото намаление на броя на населението през 90-те

Няма снимка

През август изплащат de minimis, за картофопроизводителите - по-късно

С 12% по-висока ставка ще получат бенефициентите по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци тази година, с 9% се вдига Схемата за единно плащане на площ

Още от Фермер
Няма снимка

5 млн. лева за пчеларите по de minimis

Подпомагането ще е до 7 лв. на пчелно семейство Управителният съвет на фонд „Земеделие” одобри минимална помощ de minimis за пчеларите в размер до 5 милиона лева за 2020 г. Подпомагането ще е до 7 лв

Няма снимка

Интензивното земеделие увеличава риска от пандемии

Интензивното използване на земята за селскостопански цели приближава хората до дивите животни, чиито хабитат се свива, и по този начин расте рискът от пандемии, като тази от COVID-19

Няма снимка

Отпускат 15 млн. лева за хуманно отношение към свине за 2020 г.

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" одобри 15 млн. лв. финансов ресурс по държавна помощ "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине" за 2020 г

Няма снимка

Какви са ставките по de minimis за животновъди

25 660 000 лв. по помощта de minimis за животновъди, утвърди днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на ведомството

Няма снимка

Унищожават 200 източнобалкански свине с АЧС във варненското с. Юнец

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в стопанство за отглеждане на животни от породата Източнобалкански свине в с

Няма снимка

Краставиците горчат?

Краставиците са зеленчукова култура, която е много взискателна по отношениe на водния режим. Особено голяма потребност растенията имат в периода на цъфтеж и плододаване