Машини за резитба на лозя и овошки

11 февруари 2020 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Механизираното рязане - две или повече операции в едно минаване

Любомир Коралов

Сигналът бе даден на 1-ви февруари, когато Трифон Зарезан мина с благослов край българските лозя. Започна масовата резитба на лозите. По традиция и хората от с. Червен зарязаха. В кратки срокове ще приключат.

Подобно е положението и в село Коларово и на много други места. Дано само не ги удари тежък студ. Но стои въпросът: дали не е още рано, дали старата дата 14 февруари за това харизматично начало не е по-подходяща? Така или иначе българските лозари вече започнаха резитбата, която има огромно значение за бъдещото поведение на лозовите масиви. А някои с по-големи площи и различни сортове /над двеста-триста дка/ започнаха рязането още през декември и го продължават и сега. Като в Бургаско, например. Повечето използват главно ръчния метод и затова работят по лозята от доста по-рано, защото времето няма да им стигне, а при тях все още има достатъчно работна ръка. Практически резитбата е започнала и в овощните градини, особено в по-мащабните, като в Сливенско, например.

Стопаните, които имат по-големи насаждения от лозя и от овошки са наясно, че не могат да се оправят в нужните срокове без механизирана резитба.

Още повече, че тя може да намали значително зависимостта на производителите на грозде и плодове от недостига на работна ръка

От друга страна машините имат съществен принос за това продукцията да намали чувствително своята себестойност, а производството на грозде и плодове да бъде по-конкурентно.

Тук трябва да отбележим, че действително голямата трудност е чувствителното намаление на броя на работниците, станало вече характерно за аграрната област. Както казва наш именит политолог, днес проблемът не е в безработицата, а в липсата на работна сила. Особено на желаещи, прибавяме ние, да се занимават с полска работа, с лозарство, овощарство и градинарство.

Към това се прибавя силната конкуренция от съседните страни и на световния пазар. Всички, а те са много, обективно действащи фактори правят лозаро-овощарството поминък непривлекателен.

Така неизбежно идва идеята за механизация в лозята, овощните градини, зеленчукопроизводството. Тя става твърде актуална когато се планира и се подготвя ежегодната есенно-зимна резитба.

Механизираното оформяне на корони и рязане на лозови пръчки е незаменимо:

- при извършване на големи обеми работа за кратко време

- за прецизно и продуктивно орязване

- при обработка на дърветата в по-занемарени терени или трудни за ръчна работа.

С днешните машини се постига прецизна контурна резитба. Но дигитализацията и роботизацията в селския труд въвеждат интелигентното, иновативното рязане. Навлизат в действие нови машини. Роботите също настъпват... (За роботизацията на тези дейности четете в следващия брой в рубриката "Възход на технологиите").

Предимствата на машинната резитба не са малко и вече са добре познати на професионалистите:

- прореждане и формиране на короната на овошките и горните "етажи" на лозовите масиви

- по-добър достъп на слънчевата светлина и на въздух до цялото растение и плодовете му

- стимулиране на плододаването, на дружното зреене и опазване на плодовете

- положително въздействие върху развитието на надземните и подземните части на лози и дървета

- по-лесна и икономична растителна защита

- намалява рисковете от заболявания

- намалява количеството на използваните препарати, като хербициди, например

- подмладява по-стари лозови масиви и овощни градини

- дава възможност за преструктуриране на насажденията

- увеличава продуктивността на лози и овошки

- остатъците, също така механизирано, се раздробяват и оползотворяват

- съкращават се разходите

- гарантира се високо качество на продукцията

- намалява се себестойността на получения продукт.

С помощта на машини се изпълняват няколко операции по резитба на лозя и овощни дървета. Без преувеличение може да се каже, че се прилага и действа принципът "с едно минаване - две или три операции". Както вече е популярно: "три в едно". Това кара все повече земеделци от лозаро-овощарската зона на аграрното производство да преоценяват възможностите си и да насочват инвестиции в механизизацията на резитбата.

Машини се използват главно за рязане по контур на дърветата и лозята, ограничаване на растежа на културите както по хоризонталата, както и на височина. В същото време се образува и поддържа работна полоса между редовете. Междуредията се обработват с приспособени за целта инвентари и трактори с ниска мощност и неголеми размери.

Подобни агротехнически мероприятия се практикуват и при лозята, и в овощните градини, предимно при мащаби за получаване на промишлени количества от продукцията. Т.е. получава се споменатия по-горе ефект: с едно минаване се извършва поддръжка, орязване, окопаване, унищожение на плевели и ненужна растителност между редовете. В резултат - съкращаване на разходите.

Всичко това позволява да се запазва и при лозовите, и при овощните насаждения доброто екосъстояние на почвата в междуредовите пространства, да се съхранява влагата и да се намалява количеството на плевелите. При овошките чрез технорезитбата короната постига препоръчваните обеми и структура, регулира се растежът и плододаването.

За постигане на най-добри резултати е добре да се използва комбинацията на ръчната резитба с машинната

Това е валидно предимно за овошките когато се оформя вътрешността на короната. Някои модели машини за контурна резитба имат едностранно разположени режещи апарати и с един ход подрязват една страна на реда, в други се използват двустранно разположени ножове, които с един ход режат по една страна на два съседни реда. Трети са снабдени с надкрачващи режещи механизми, които преминават над реда и режат едновременно двете страни на един ред, най-често при резитба на лозя.

Механизираната работа е по-лесна, бърза и производителна, но понякога нанася повече "рани" на лозовите пръчки или на дървесината. Това може да се коригира, като отначало се използва машинната /контурната/ резитба, а след това се прилага ръчната обработка на лозя и овощни градини. Както това се практикува в Бургаско, Сливенско, от земеделци в община Братя Даскалови и на много други места. Много е важно първата контурна резитба да не закъснява. Това се отразява положително и върху нормалните срокове за ръчното орязване на лозовите и овощните масиви.

Идеи за механизирана резитба стопаните получават от немалко специализирани фирми. Обикновено техните предожения се отнасят до подвижни и преносими машини, обичайно навесни, с изместващо се рамо или отклоняваща се секция за ранна резитба на лозя. Но има, разбира се, и прикачни, и дори вече самоходни устройства с висока производителност, добра работна скорост и на приемлива цена, както и с квалифицирани оператори. Има и по-сложни устройства за машинна резитба като предрезитбени агрегати, интегрирани резитбени агрегати, компресорни системи. Всички те са и по-мощни, и по-продуктивни.

Режещите работни органи са няколко вида: бързовъртящи се ножове (които режат чрез удар), въртящи се нож и контранож (които работят чрез срязване), а също и възвратно-постъпателно движеща се ножова греда (която също действа чрез срязване).

Важен елемент от усъвършенстването им е наличието на устройство за стабилизиране на работните органи което увеличава качеството на работа и трайността на режещите повърхности. Има вариации в броя на въртящите се ножове и на режещите дъски. Модели с двойни остриета са предпочитани в сектора за обработка на средни до големи лозови масиви и овощни градини, тъй като се използва максимално режещия ефект.

Друга характеристика на днешните резитбени машини е електрохидравлична система за бързо изпълнение на всички операции по време на работа. Режещите повърхности могат да се въртят с голям обхват от градуси за извършване на различни резитбени дейности на височина и по контур. Специалистите препоръчват различните модели да се агрегатират с трактори с определена мощност, взависимост от големината на обработваните масиви и от размерите на режещите и култивиращи инвентари.

Съвременни машини за резитба се предлагат с разнообразни марки от редица страни, като едни от водещите са Италия, Франция, Испания, Гърция. У нас лозари и овощари ползват такива устройства за обработка и подръжка, които се внасят на нашия и европейския пазар от брандове като CoupEco, ORIZZONTI, CAMPAGNOLA, Calderoni, Clemens, Sanidas и др. Различни видове и модели могат да се намерят в наличност при великотърновската фирма Меркурий, добричката Дарели, както и при пловдивските СД "Драганови", Tiger Agro и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Във Великобритания регистрациите през януари най-ниски от 20 години

Значителният спад в регистрациите на селскостопански трактори във Великобритания (над 50 к.с.), наблюдаван в края на 2019 г. - ноември 558 бройки (-21.5%) и декември 657 (-22

Няма снимка

Въздействието на изкуствения интелект върху земеделието

Как AI и технологиите за машинно обучение помагат на фермерите и селскостопанските работници по целия свят Земеделието е много визуална индустрия. На всеки етап от хранителната верига работници с

Няма снимка

Край на пътя за Rabe

Имаше слухове за китайски интерес и се смята, че някои от големите марки трактори също са проявили такъв, но всички опити за намиране на нов собственик на Rabe са били неуспешни и разбираме

Няма снимка

Поддръжката на трактора започва с разбиране на проблемите с двигателя

Тези с дизеловите могат да бъдат по-трудни за забелязване и диагностициране Независимо дали управлявате голяма или малка ферма, работата на трактора може да бъде безценна

Няма снимка

10-те най-мощни трактора в света

Някои имат сравнително толкова конски сили под капака, колкото спортна кола Кои са десетте най-мощни трактора, предлагани на пазара днес? Онлайн пазарът за машини Surplex класира първенците в тежка

Няма снимка

CNH Industrial с по-малко продажби, но доволни от резултатите

CNH Industrial, компанията майка на Case IH, New Holland и Steyr, отчете продажбите на селскостопанското им оборудване да паднат с над 700 милиона долара миналата година до около 11 милиарда щатски

Още от Фермер
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди