Семената се потапят във вода поне за ден

12 февруари 2020 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Така се улеснява поникването

При накисването на семената те се поставят в подходящ съд, в който се налива вода. Семената престояват там известно време, което се определя според вида им.

Какво да имате предвид:

Температурата на водата също е различна. За топлолюбивите зеленчуци тя трябва да е 20-25 градуса, а за останалите - 15-18 градуса.

Водата се сменя два пъти на ден. При видовете, които поникват по-бавно, като моркови, магданоз, целина, лук - може и по-често.

Семената на представителите на сем. Тиквови - краставици, тиквички, дини, пъпеши, се държат най-малко време - до 12-15 часа. Доматите и пипера се нуждаят от малко повече време - поне 24 часа. Зеленчуците, които покълват по-бавно, за които стана въпрос по-горе, престояват във водата най-малко две денонощия.

Рътенето предизвиква по-бързото покълване

След това семената се сеят веднага

Чрез рътенето също се ускорява процесът на покълването, съответно на поникването. Могат да се рътят и семена, които преди това са били киснати във вода.

Как се извършва рътенето?

Върху домакинска табла се поставя марля, зебло, кухненска хартия или друг подходящ материал, който може да задържа влага. Отгоре внимателно се разстилат семената. След това се покриват с марля или друг порест материал.

От време на време покривалото се маха и се навлажнява марлята, но без семената да “плуват” във вода.

Рътенето се прекратява, когато започват да се показват първите кълнове. След това семената леко се просушават.

Накиснатите и рътените семена се засяват само в добре обработена, влажна и топла почва. Ако почвата е суха, на буци и студена - може да загинат.

ПРЕДИМСТВА НА ОБРАБОТЕНИТЕ СЕМЕНА

Семената, които преди сеитбата са обработени, чрез накисване или рътене, поникват по-бързо и едновременно. Това е особено важно, когато искаме да отгледаме възможно по-рано някои зеленчуци.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Не поливайте зимния спанак

Градинарите, които в края на миналия сезон са засели спанак, който ще е готов тази пролет, трябва да положат грижи за растенията. Честа грешка, която допускат любителите

Няма снимка

Ранен патладжан в парник

Патладжанът е топлолюбив зеленчук и ако искате да имате ранно производство, трябва да го отглеждате в парник. Засяване в южните райони се прави още края на януари - началото на февруари

Няма снимка

Зеленчуците искат постоянни грижи

Въпросите, които нашите читатели задават, засягат много теми, като обеззаразяване на почвата, опазване на растенията, в случая домати, пипер и чесън от вредители

Няма снимка

Как се пикират разсадите

Пикирането се извършва, като младите растения се изскубват от почвата заедно с коренчетата. Преди това почвата се навлажнява и изскубаните растения веднага се засаждат на определено място

Няма снимка

Когато разсадите са засети в торф

Растенията се поливат и подхранват по-често Торфът е сред най-честите съставки, които се използват при приготвянето на разсадите. Той е много подходящ

Няма снимка

Особености при пикирането

По принцип в зависимост от културата се прави едно или най-много две пикирания. Времето за извършване на тази операция зависи от вида на зеленчука и се извършва веднага след образуването на

Още от Фермер
Няма снимка

Новите предизвикателства на времето изискат нов подход към зърнено-житните култури

Разумните земеделци са едни гърди пред останалите „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“ – това чуваме всеки ден и целия земеделски сектор е притеснен за реколтата от зърнено-житни култури

Няма снимка

Подходящи условия за пролетни обработки

По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки Дукена Жолева, агрометеоролог След продължителното зимно засушаване

Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди