Крушата има място във всяка градина

14 февруари 2020 Овошки 0 27828
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Не подценявайте ароматните и вкусни плодове

Въпрос:

Тази пролет смятам да си засадя няколко крушови дървета в градината. Досега не съм отглеждал круши. Може ли да ми дадете някои основни препоръки като за начало?

Миладин Тодоров, Плевен

Отговор:

Крушата наистина е овощен вид, който заслужава много повече внимание и от професионалните градинари, и от любителите.

Отглеждането ѝ не е трудно, но като всяко културно растение, има своите особености, с които е добре да се съобразите.

Накратко ще дадем някои акценти при отглеждането на круши специално за Миладин, както и за останалите любители, които отглеждат този прекрасен и вкусен вид.

Овощният вид не е особено взискателен

Крушата е по-взискателна към топлината от ябълката, вишнята и сливата например. Затова и някои от зимните сортове круши не могат да узреят в най-хладните райони на страната.

Видът е влаголюбив, въпреки че има сравнително добра сухоустойчивост.

По-взискателни към почвената и въздушната влажност са европейските сортове. Също така сортовете, присадени върху подложка дюля, имат по-големи изисквания, отколкото тези, присадени върху подложка от дива круша.

Крушата не е взискателна към почвата. Препоръчително е обаче в горните почвени слоеве, където е разположена кореновата ѝ система, да няма карбонати, тъй като дървото страда от хлороза.

ПЛОДНИ КЛОНЧЕТА

Крушата образува плодове основно върху къси, слаби и торбести клончета. Плодните пъпки са смесени. Крушовите сортове са практически самостерилни. Някои от тях са лоши опрашители. Срещат се т.нар. интерстерилни групи. При крушата е характерно явлението партенокарпия, което означава образуване на плодове без оплождане.

ПЛОДОВЕТЕ

Плодовете на крушата се изключително вкусни и ароматни. Срещат се летни и зимни круши. Ако засадите сортове, които са с различен срок на зреене, може да похапвате от прекрасните плодове няколко месеца.

Как да се формира короната на дървото

Зависи от растежната му сила

Как да се формира крушовото дърво, се определя според растежната сила на сорта.

Някои от тях образуват по-големи корони - Попска круша, Хардиева масловка, други формират средни - Вилямова масловка, Д-р Жюл Гюйо, трети са с малки - Пас Красан.

Палмета

При повече дървета се предпочита крушовите да се формират като палмета с наклонени клони. Тази формировка е подходяща за всички сортове, които са присадени върху дюлева подложка.

Вретено

Това е друга формировка, която често се използва при крушовите дървета. При нея има водач. Подмяната на по-силния продължител на водача се извършва с по-слаб, странично разположен, при което той придобива леко зигзагообразна форма. Централната ос (водачът) се съкращава след окончателно формиране на короната.

Съкращаването на основните клонки от полускелетен тип се извършва в зависимост както от растежната им сила, така и от наклона, който са заели след първите 1-2 години на плододаване.

При сортовете с по-тънки и увиснали клони съкращаването се прилага по-рано и по-силно.

През периода на пълно плододаване и при палметата, и при вретеното по-големи по размер клони и клонки се поддържат в долната част но короната, което осигурява по-добро огряване на всички части на дървото. При някои сортове, като Пак Красан например, всяка година трябва да се съкращават двегодишните клонки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Черно гниене по дръвчетата

Различава се от останалите видове За разлика от много други видове гниенета, включително и от ранно и късно кафяво гниене, признаците на черното гниене започват много по-рано

Няма снимка

Облепиха за ценители

Облепихата е многогодишно растение, което у нас е познато и под имената ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас. Видът се среща в Сибир, Монголия, Иран, Турция и Кавказ

Няма снимка

С 5% разтвор от карбамид третирайте нападнатите от струпясване ябълкови насаждения

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид

Няма снимка

Отглеждане на дюля

Задължително е да имате дръвче в градината Дюлята е овощен вид, който присъства почти във всяка овощна градина, най-често само с едно дръвче. Въпреки това не бива да се пренебрегва

Няма снимка

Срещу къдравостта по прасковата пръскайте в края на листопада

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Причинителят на най-вредната гъбна болест по прасковата - къдравостта (Taphrina deformans) зимува между люспите на пъпките и по леторастите на нападнатите

Няма снимка

Скорушата е за ценители

Фиданки се предлагат в някои разсадници и у нас Скорушата е малко познат овощен вид, който се среща рядко в любителските градини. Напоследък обаче започнаха да се предлагат дръвчета в някои овощни

Още от Фермер
Няма снимка

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г

Няма снимка

200 хил. жени ще могат да прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

Обсъждат по-малко намаление на първата Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ

Няма снимка

Европейският парламент прие реформата на ОСП

По-гъвкава и по-устойчива, включително на кризи, приеха евродепутатите в петък  да бъде Общата селскостопанска политика след 2022г, така че стопаните да продължат да гарантират сигурността на

Няма снимка

В Европа слагат край на веганските колбаси

Понятия като „вегански колбас“, „вегански бургер“ и „вегетариански колбаси“ ще бъдат забранени в европейските страни с решението на Европейския парламент

Няма снимка

С гигантските кучета идва гигантска отговорност

По-големите животни обикновено изискват повече време, прекарано в обучение и поддържане От Анатолийската овчарка до Тибетския мастиф и всички гигантски породи помежду им

Няма снимка

СЗО призовава за елиминиране на трансмазнините в производството на храни до 2023 г.

Световната здравна организация се ангажира да премахне употребата на трансмазнини в производството на храни до 2023 г. Това съобщи генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус