Крушата има място във всяка градина

14 февруари 2020 Овошки 0 27054
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Не подценявайте ароматните и вкусни плодове

Въпрос:

Тази пролет смятам да си засадя няколко крушови дървета в градината. Досега не съм отглеждал круши. Може ли да ми дадете някои основни препоръки като за начало?

Миладин Тодоров, Плевен

Отговор:

Крушата наистина е овощен вид, който заслужава много повече внимание и от професионалните градинари, и от любителите.

Отглеждането ѝ не е трудно, но като всяко културно растение, има своите особености, с които е добре да се съобразите.

Накратко ще дадем някои акценти при отглеждането на круши специално за Миладин, както и за останалите любители, които отглеждат този прекрасен и вкусен вид.

Овощният вид не е особено взискателен

Крушата е по-взискателна към топлината от ябълката, вишнята и сливата например. Затова и някои от зимните сортове круши не могат да узреят в най-хладните райони на страната.

Видът е влаголюбив, въпреки че има сравнително добра сухоустойчивост.

По-взискателни към почвената и въздушната влажност са европейските сортове. Също така сортовете, присадени върху подложка дюля, имат по-големи изисквания, отколкото тези, присадени върху подложка от дива круша.

Крушата не е взискателна към почвата. Препоръчително е обаче в горните почвени слоеве, където е разположена кореновата ѝ система, да няма карбонати, тъй като дървото страда от хлороза.

ПЛОДНИ КЛОНЧЕТА

Крушата образува плодове основно върху къси, слаби и торбести клончета. Плодните пъпки са смесени. Крушовите сортове са практически самостерилни. Някои от тях са лоши опрашители. Срещат се т.нар. интерстерилни групи. При крушата е характерно явлението партенокарпия, което означава образуване на плодове без оплождане.

ПЛОДОВЕТЕ

Плодовете на крушата се изключително вкусни и ароматни. Срещат се летни и зимни круши. Ако засадите сортове, които са с различен срок на зреене, може да похапвате от прекрасните плодове няколко месеца.

Как да се формира короната на дървото

Зависи от растежната му сила

Как да се формира крушовото дърво, се определя според растежната сила на сорта.

Някои от тях образуват по-големи корони - Попска круша, Хардиева масловка, други формират средни - Вилямова масловка, Д-р Жюл Гюйо, трети са с малки - Пас Красан.

Палмета

При повече дървета се предпочита крушовите да се формират като палмета с наклонени клони. Тази формировка е подходяща за всички сортове, които са присадени върху дюлева подложка.

Вретено

Това е друга формировка, която често се използва при крушовите дървета. При нея има водач. Подмяната на по-силния продължител на водача се извършва с по-слаб, странично разположен, при което той придобива леко зигзагообразна форма. Централната ос (водачът) се съкращава след окончателно формиране на короната.

Съкращаването на основните клонки от полускелетен тип се извършва в зависимост както от растежната им сила, така и от наклона, който са заели след първите 1-2 години на плододаване.

При сортовете с по-тънки и увиснали клони съкращаването се прилага по-рано и по-силно.

През периода на пълно плододаване и при палметата, и при вретеното по-големи по размер клони и клонки се поддържат в долната част но короната, което осигурява по-добро огряване на всички части на дървото. При някои сортове, като Пак Красан например, всяка година трябва да се съкращават двегодишните клонки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кръгломиниращият молец е най-опасен за ябълката

Напомняме на градинарите, които имат проблем с вредителя Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който напада и вреди по ябълковите дръвчета във всички райони на страната

Няма снимка

Искате годжи бери - какво да знаете

Тази есен сте решили да си засадите годжи бери в градината? Чудесна идея, тъй като плодовете му са много полезни. Още повече, че растението не е никак претенциозно и се отглежда сравнително лесно

Няма снимка

Най-важните грижи при дръвчетата

Предстои засаждане на нови фиданки * През септември започва прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат, когато настъпи беритбената им зрелост

Няма снимка

В овощната градина през септември

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на лятото и началото на есента, през периодите с неустойчиво време и чести превалявания, при късно зреещите овошки се повишава рискът за развитие на

Няма снимка

Пръскайте срещу горчивите ядки

Болестта може да се прояви чак при съхранението Често по време на съхранението на ябълките се забелязват т. нар. горчиви ядки по плодовете. Това е неинфекциозна болест

Няма снимка

Ягодовият акар е опасен и сега

Ягодовият акар се намножава основно през юли, август и септември. Неприятелят развива 7 поколения годишно. В ягодовите лехи се разпространява чрез пълзене от растение на растение

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария