Как да извършим засаждането на лозите

12 февруари 2020 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Пролетното има някои особености, но у нас се предпочита

Лозарите знаят, че засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта.

Нашите научни работници и специалисти са установили, че за райони като нашия при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане както и по-силен растеж на лозите през първата година.

Но в Института по лозарство в Плевен например, констатират, че засаждането през пролетния сезон се приема у нас и от нашите стопани като по-масова практика.

Най-добре е то да се извърши през втората половина на март когато вече стане възможно да започне да се работи. Преди години ставаше допустимо да говорим и за началото на месец април като срок.

Но с днешните промени в климата и температурните изненади на времето, трябва да кажем, че сроковете явно се изтеглят напред.

Така че тези стопани, които са решили да засадят лозички, могат да се приготвят и по-рано, след отминаване на минусовите заплахи, според прогнозите.

Как да подготвим лозичките за почвата

Пет-шест операции са задължителни за качеството на работата

Преди засаждането на лозичките е редно корените им да се накисват във вода в продължение на един-два дни. Това е начинът, по който те най-добре ще се освежат.

Мероприятието е задължително за всички стопани, когато засаждането, което правят, се извършва през пролетта.

Има още няколко задължителни мероприятия, които ще изредим в тяхната последователност.

Подготовката на лозите за засаждане трябва да става по следния начин:

Запазват се всички добре развити корени, които са разположени в основата на подложката.

Корените се подрязват на дължина от 6 до 8 см.

Всички корени, които ви се струват наранени или повредени по някакъв начин, да се отстраняват до здрава тъкан.

Всички корени, които са се развили от по-горните възли, трябва да се премахват до основата.

Пръчката, развила се от калема се реже на 2 видими пъпки (очи).

Ако случайно са покарали повече пръчки, в този случай се избира тази, която е по-силна и има по-добро разположение.

Останалите се премахват. 

За кратко - в избата

При невъзможност закупените лози да се засадят веднага по една или друга причина, те трябва добре да се запазят.

Временно могат да се съхранят в избено помещение - там температурата трябва да е такава, че да не се понижава под 0°С.

Кореновата система трябва да се покрие с влажен, чист пясък, който ако е взет от реката - още по-добре.

Пясъкът периодично трябва да се навлажнява.

Ако не разполагате с пясък, е възможно корените да се покрият и с влажна почва.

Начините за операцията

Лозарите знаят няколко, изборът е според мястото и възможностите

Засаждането на лозата може да се извърши по няколко начина и всичките общо взето са успешни.

Въпросът е какво е мястото, където ще засаждате, и с какви инструменти и машини разполагате.

При единични лозички и на малка площ за предпочитане са посадъчните ямки.

Много от стопаните са свикнали да правят това със садило, други, които разполагат с хидробур или го взимат от съседи, се хвалят от него.

Един от най-лесните начини е чрез отваряне на бразди.

Малцина разчитат на посадъчната машина, когато могат да си я осигурят и за по-големи площи.

Засаждането в ямки е най-разпространеният начин у нас.

Доказано е, че при него прихващането на лозите е много добро.

Мястото първо да се маркира

Добре е да се осигури оборски тор

Първо трябва да се маркира мястото, където ще се изкопава ямката.

Тя се изкопава на отбелязаното с маркирна тел място с лопата.

Размерите да бъдат на дълбочина 40 см и ширина 25-30 см.

В основата на ямката е добре да се внесе 1-2 кг много добре угнил оборски тор. Предварително да е размесен с рохкава почва.

Лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на дупката.

Засипването

След това до средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което в ямката се изсипват 5-6 литра вода.

Изчаква се водата да попие и след това се дозасипва с почва до горния край на ямката.

Трябва да се притъпче втори път много добре.

До самата лоза се забива маркир - той е важен, защото е указател къде се намира чепът на засадената лоза.

Важно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност.

Над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см, а при есенното засаждане - от 25-30 см слой.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Варианти за възстановяване на лози от студовете

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

Няма снимка

Обсъжда се ново подпомагане по националната програма за лозарите

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

Няма снимка

Искате да правите винарска изба

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

Няма снимка

Важни са грижите след засаждането на лозичките

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

Няма снимка

След есенната операция

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Няма снимка

Под нулата не подготвяйте лозичките за засаждане

Тогава не е добре за нежните пръчки И при пролетното засаждане на лозите, и при есенното, което също се практикува от много стопани у нас, те трябва да знаят, че температурата играе голямо значение

Още от Фермер
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч