Високомлечна коза се пресушава по-трудно

12 февруари 2020 Домашна ферма 0     
Няма снимка
Изключете концентрираните и сочните фуражи от дажбата на пресушаваната коза, а изхранвайте на воля сухи груби фуражи
1 2
 

Как да го направите правилно?

Пресушаването (спиране на лактацията и доенето) на бременната коза трябва да стане 70-90 дни преди очакваното окозване. То е абсолютно необходимо, за да може през последния период от бременността да бъде осигурен нормален растеж и развитие на плодовете в утробата на козата, да бъдат възстановени и да се натрупат резерви за следващата лактация и да се възстанови и си "почине" жлезистата тъкан във вимето.

Пресушаването на високомлечните кози става по-трудно.

Как да го направите правилно?

Изключете от дажбата на козата концентрираните и сочните фуражи и изхранвайте на воля сухи груби фуражи: сено, слама, царевичак, както и прясна и чиста вода за пиене. Започнете постепенно да намалявате броя на издояванията:

първите 1-2 дни - по 1 път дневно;

след това за 4-5 дни доенето трябва да е през ден;

след това - 2-3 пъти през 2 дни до пълно пресушаване.

След пресушаването в дажбата отново включете концентрирани и сочни фуражи, като около 2 седмици преди окозването концентрираните фуражи в дажбата трябва да осигуряват около 50 процента от общата й хранителност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Сортирайте по големина яйцата при ползване на инкубатор

Ако не го направите, излюпените пилета няма да са изравнени по големина и ще се развиват неправилно. Затова, ако не разчитате на мътачка, в инкубатора поставяйте еднакви по размер яйца Големината им

Няма снимка

Подхранваните с месо кокошки може ли да станат канибали?

Пита Сотир Петров от Кюстендил Кокошките са всеядни. Те кълват на практика всичко - растения, насекоми, ровят и в компостната яма. Но може ли да даваме на кокошките месо по принцип

Няма снимка

Четете внимателно инструкциите, ако ще люпите вкъщи яйца

Препоръкте на специалистите са да се съобразите с инструкциите за екслоатация. Там ясно са посочени работните параметри и трябва да ги спазвате. Кои са те: Температура: Разнообразието от системни

Няма снимка

Какви са плюсовете на домашния инкубатор

Предимствата при използването на домашен инкубатор са: първо - има прецизен термостат; второ - осигурява поддържане на температура 0,2 градуса. Основният проблем при домашните инкубатори е

Още от Фермер
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

От 05 март започва прием по три мерки от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. , съобщават от пресцентъра на ДФЗ