Модерни технологии в домашното градинарство

14 февруари 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 11745
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Независимо от какво или от кого сте се вдъхновили, отглеждането на ваши собствени растения е приятно изживяване, защото в крайна сметка упоритата работа със сигурност ще бъде последвана от награда. Днес има голямо количество информация, независимо дали онлайн или в печатните медии, което може да помогне дори на най-неопитните градинари. Добавете и усъвършенствани градински инструменти и съвременни технологии и няма да има ограничения за вашето удоволствие от работата.

От гледна точка на утилитарното градинарство, технологията не се е променила много от времето на нашите баби и дядовци. Тоест както те са копали и засаждали,така и ние продължаваме да го правим днес.

Но се появиха неща и устройства, които правят древната практика много по-лесна, по-бърза и по-удобна. Появиха се електронни тестери за почвата и цифрови измерватели на влагата, които ни предоставят необходимата информация за подобряване условията за отглеждане на растенията.

И такива иновации и компютърни приложения за смартфони и други умни неодушевени предмети намериха приложение в почти всичко - от преброяване на калории до гледането на дете.

А какво се случва с растенията и градинските иновации?

Появява се напълно автоматизирана градина. Какво прави всеки отговорен градинар? Правилно, контролира и следи условията на околната среда, като помага на растенията да растат успешно. Дълго ли вали навън? Колко и кога трябва да се поливат растенията? Ще измръзнат ли от сланата? Необходимо ли е да се покрият растенията? И така има начин автоматизирана система да ни напомня, че е време за вода, хранене и т.н.

Как работи?

Електрически сензор, захранван от слънчева енергия, приема различни индикации от градинската почва: влажност, киселинност, достатъчност на минерални торове (NPK-калкулатор) TS и ги прехвърля чрез Wi-Fi и рутер към вашия смартфон, използвайки специално приложение. Един сензор ще взаимодейства с автоматична напоителна система, която от своя страна ще се включи и изключи в определено време и ще промени интензивността на напояването.

Друг сензор ще предложи подходящия органичен тор за почвата и, като разполага с голяма база данни за растения, ще предложи списък с растения, които са подходящи за отглеждане във вашите условия - кога да ги засадите и кога да приберете реколтата. В крайна сметка можете да станете собственик на собствения си електронен журнал за градинари.

Разбира се, цената на автоматизираните градини все още е твърде висока. Но сега все повече хора се обръщат към автоматичните напоителни системи, тъй като това спестява енергия и време. Днес светът гледа към бъдещето и на пазара се появяват все по-интересни, фантастични технологии.

Днес пазарът е наситен с нови технологии и иновации за домашно градинарство. Добре е да знаете за някои от тях.

Земеделска инсталация AeroGarden

Това е напълно автоматизирана луминесцентна градина, която независимо изчислява количеството светлина и вода, в зависимост от вида на растението и ви напомня за необходимостта от добавяне на вода и тор.

Видът на използваното осветление е халоген. Вместо почва се използват хранителни разтвори и субстрати. Недостатъкът е цената на инсталацията. Подходяща е предимно за отглеждане на билки, както и на миниатюрни сортове домати и ягоди.

Сензор за влажност на почвата PlantLink

Това е безжичен сензор за влага на почвата, който, ако е необходимо, ще ви напомни, че е време да поливате стайните си растения. Това устройство обаче може да се използва не само у дома, но и в градината.

Напомнянето за необходимостта от напояване идва до потребителите под формата на SMS или имейл.

Сензорът трябва да бъде поставен на разстояние 10 см от растението, за да не се повреди кореновата система. Можете да видите на екрана на вашия смартфон или компютър нивото на влажност на почвата на всички растения, в близост до които е инсталиран сензорът PlantLink, което ще улесни грижата ви за тях.

Дигитална саксия за растения Digital Pot

Отглеждането на растения би било много по-лесно, ако те могат да ни казват от какво имат нужда. Дигиталният съд прави това за тях. Променя температурата, почвените условия, влажността, изчислява нуждите на растението и показва състоянието му с пиктограми на дисплея.

Захранва се от батерия, която се зарежда чрез кабел с micro USB конектор. Използването на цифрови саксии улеснява грижата за стайните растения, позволявайки на собственика да има повече свободно време. Рискът от преполиване или изсъхване на растението намалява няколко пъти.

Умна билкова градина /Smart Herb Garden/

Устройството ви позволява да отглеждате растения през цялата година, без да е необходимо да осигурявате естествена дневна светлина.

Очарованието на устройството е в неговата максимална простота. Водата автоматично се подава на растението, когато е необходимо, така че ще е необходимо само от време на време (веднъж на 1-2 месеца) да добавяте вода до желаното ниво.

За щастие, няма да се налага да гадаете кога да го направите, защото специален индикатор ще ви уведоми за това. Идеален за начинаещи или тези, които нямат собствена градина.

Вечният часовник

Това е едновременно и часовник и домашна леха. Авторите на тази концепция са установили, че химичните реакции, които се случват в почвата по време на растежа на тревата, могат да послужат като алтернативен източник на енергия. Това е достатъчно, за да работи часовникът.

Ако правилно се грижите за импровизираната цветна леха, можете да получите “вечен часовник”, който не изисква ремонт или презареждане. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Няма снимка

Лукови акари в цветна луковица?

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

Няма снимка

Важна е техниката на косене

Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка

Няма снимка

Бръмбари нападат цветовете

Заложете шарени уловки като овощарите Деница Иванова от Дупница се оплака, че зелени и сиви бръмбари с бели точки си похапват от цветовете на розите, ирисите

Още от Фермер
Няма снимка

Агенцията по храните от днес проверява има ли местни продукти в търговските вериги

От днес БАБХ започва проверки как търговските вериги изпълняват постановлинието, което ги задължава да предлагат храни от регионите, в които имат магазини

Няма снимка

Сеното и сламата стават все по-скъпи!

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

Няма снимка

Следобед ще има краткотрайни валежи, температури до 21 градуса

Времето преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места - временно интензивни валежи

Няма снимка

Неустойчиво време с чести валежи до 20 юни

Има опасност от мани по лозата и зеленчуците, късно кафяво гниене по късните сортове череши, ступясване по овошките Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от първото и второто

Няма снимка

Ферма край София незаконно произвеждала и търгувала с храни онлайн, предлагала ги като био

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др