Оцет от ябълково вино

16 февруари 2020 Кулинария / Полезни съвети 0 7200
Няма снимка
1 2
 

По молба на вярна наша читателка

Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди, че я е чела в нашия вестник още преди 7-8 години, по рецепта на професор Цаков, но я е изгубила.

Отговор

Ябълковият оцет у дома успешно се приготовя от предварително направено ябълково вино, което да бъде с алкохолно съдържание около 9 об.%.

В зависимост от количеството на виното може да се използва емайлирана тенджера, става и пластмасов бидон, годен за съхранение на хранителни продукти. Става и дървено буре. Когато се използва буре, в центъра на предното дъно се пробива отвор с диаметър 3-4 см.

На задното дъно в горния край под вътора също се пробива такъв отвор.

Отвън двата отвора се покриват с марля, която трябва да предпазва влизането на оцетни мушици.

Рецептата

Първо в съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Той служи за мая и трябва да е приготвен чрез оцетнокисела ферментация, а не синтетично чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото в него няма бактерии.

След това към оцета се добавят 3-4 литра ябълково вино - също да бъде загрято до 30 градуса.

Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура около 30 градуса по Целзий - тя е оптимална за развитие и функциониране на оцетнокиселите бактерии.

След 5-6 дни се внася втора порция ябълково вино, също предварително загрято до 30 градуса.

При втората и следващите порции вино, количеството може да се увеличи до 5-6 литра. Това се повтаря до напълване на съда - до изразходване на цялото количество вино, което сте приготвили.

Тензухът се отстранява само за внасяне на виното и отворът веднага се покрива. Една седмица след внасяне на последната порция оцетът е готов и може да се налива в бутилки.

Внимание

За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2,0 г серен двуокис на 10 литра.

Това количество серен двуокис се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или в 3-4 грама калиев метабисулфит. Бутилките се пълнят до отвора без въздушна камера. Затапват се плътно и се съхраняват в хладно помещение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Основни мерни единици в кухнята

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Няма снимка

Какво да направим с останалата храна по празниците

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

Няма снимка

Майонеза или майонезен сос

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

Няма снимка

Какви продукти можете да замразявате във фризера

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

Няма снимка

Какво можем да приготвим от старо кисело мляко?

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

Няма снимка

Как да различим телешко от говеждо месо

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

Още от Фермер
Няма снимка

Използвайте восъкоотделянето на пчелите с борбата срещу вароатозата

Това се постига най-добре с помощта на строителна рамка - плодникова рамка. Тя трябва да е разделена с допълнителна летва, успоредна на горната на две равни половини. Важно

Няма снимка

Ще има ли скоро точен и евтин метод за ранно откриване на куцота при говедата?

Това е проблемът, който се стремят да решат всички животновъди. И новите технологии биха помогнали - например използването на акселерометри при говедата

Няма снимка

Постен шоколадов кекс

В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада

Няма снимка

В Западна Европа прибирането на реколтата е изложено на риск поради липса на работници

Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила

Няма снимка

Ако вече имате прасенце за хранене

Препоръчваме подходящите фуражи и добавки за подрастващи Малките се захранват още от 7-ия ден с предстартерен комбиниран фураж до достигане на 10 кг жива маса

Няма снимка

Засаждайте млади дръвчета

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното