Оцет от ябълково вино

16 февруари 2020 Кулинария / Полезни съвети 0 23319
Няма снимка
1 2
 

По молба на вярна наша читателка

Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди, че я е чела в нашия вестник още преди 7-8 години, по рецепта на професор Цаков, но я е изгубила.

Отговор

Ябълковият оцет у дома успешно се приготовя от предварително направено ябълково вино, което да бъде с алкохолно съдържание около 9 об.%.

В зависимост от количеството на виното може да се използва емайлирана тенджера, става и пластмасов бидон, годен за съхранение на хранителни продукти. Става и дървено буре. Когато се използва буре, в центъра на предното дъно се пробива отвор с диаметър 3-4 см.

На задното дъно в горния край под вътора също се пробива такъв отвор.

Отвън двата отвора се покриват с марля, която трябва да предпазва влизането на оцетни мушици.

Рецептата

Първо в съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Той служи за мая и трябва да е приготвен чрез оцетнокисела ферментация, а не синтетично чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото в него няма бактерии.

След това към оцета се добавят 3-4 литра ябълково вино - също да бъде загрято до 30 градуса.

Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура около 30 градуса по Целзий - тя е оптимална за развитие и функциониране на оцетнокиселите бактерии.

След 5-6 дни се внася втора порция ябълково вино, също предварително загрято до 30 градуса.

При втората и следващите порции вино, количеството може да се увеличи до 5-6 литра. Това се повтаря до напълване на съда - до изразходване на цялото количество вино, което сте приготвили.

Тензухът се отстранява само за внасяне на виното и отворът веднага се покрива. Една седмица след внасяне на последната порция оцетът е готов и може да се налива в бутилки.

Внимание

За предотвратяване на образуването на пихтиеста маса от бактерии, преди наливане в бутилките, в него се внасят 1,5 до 2,0 г серен двуокис на 10 литра.

Това количество серен двуокис се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или в 3-4 грама калиев метабисулфит. Бутилките се пълнят до отвора без въздушна камера. Затапват се плътно и се съхраняват в хладно помещение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Хмели сунели - как се приготвя

Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж

Няма снимка

Зелените салати

Познавате ли ги и знаете ли как да ги използвате Зелените салати са неразделна част от лятното меню. Те са неразделна част от гарнитурите или допълнение към барбекюто

Няма снимка

Колко време да стерилизираме бурканите със зимнина

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

Няма снимка

Знаете ли как да печелите от храната, която купувате?

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Няма снимка

Продукти за кухнята, които можете да си приготвите сами вкъщи

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

Няма снимка

Основни мерни единици в кухнята

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Още от Фермер
Няма снимка

Бордолезовият разтвор – как да го прилагате

Бордолезовият разтвор е сред препаратите, които много често се използват в любителските градини. Все още обаче той не винаги се приготвя правилно. Понякога листата и стъблата на зеленчуците изглеждат

Няма снимка

Колко да поливате различните видове зеленчуци

* По време на плододаването е важно доматите и пиперът да се напояват всяка седмица, разбира се, ако не вали дъжд. Доматите, колкото по-често се поливат, толкова по-бързо зреят

Няма снимка

Утре ще има валежи в Западна и Централна България, по Черноморието - слънце

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за август. През нощта в Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има

Няма снимка

Трябва ли да се загърля дръжковата целина?

Въпросът е на Здравка Стоянова, която за първи път отглежда такъв вид целина. Не е съвсем загърляне, казваме на читателката. По-точно е да се каже, че дръжковата целина се избелва

Няма снимка

Умен плод казва как е третиран

SmAvo използва интелигентна сензорна платформа за количествено определяне на щетите по авокадо от овощната градина до опаковката Грубата обработка на продукцията по време на и след прибиране на

Няма снимка

Слънце над Източна България и валежи в Западна, температури до 34 градуса

Над източната половина от страната ще се задържи предимно слънчево. Над западната след обяд до полунощ ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи