Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

16 февруари 2020 Цветя 0 28287
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много.

Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа, свързва се с кралско потекло. Освен това успокоява ума, предизвиква щастие и усмивки. Интересното е, че помага при негативни емоции. Освен това самият цвят се възприема различно от различните очи.

Преди да започнем подчертаваме факта, че няма синя орхидея. Фаленопсисите, които виждате в магазините, са боядисани и реално са бели или в друг светъл цвят. Не, че не са красиви, но реално не са това, което виждате.

Имайте едно на ум! За да няма разочарования.

Хималайският син мак (на снимката) е в пълен разрез с представата ни за макове.

Претенциозен е по всички параграфи.

Пролетни цветя в небесни тонове

Пролетта е може би най-прекрасният момент от годината. Тя събужда и хората заедно с природата. В този сезон цъфтят луковични цветя, овощни дръвчета, прелестни декоративни храсти и дървета, но малко са със сини багри.

Теменужките, незабравките и брунерата са най-познатите и разпространените. Някои сортове кампанули и аквилегии, чиито цветове са на границата между синьо и лилаво, също красят периода. От луковичните мускарите и зюмбюлите са на същата тази граница, а синчецът и някои ириси са перфектните попадения в гамата. С някои от изброените до тук цветя можете да се сдобиете под формата на разсади на този етап. Други се предлагат единствено като семена, луковици и грудки.

Фацелията заслужава повече внимание

Phacelia tanacettifolia е отличен медонос. Отделя големи количества прашец и нектар. А и е напълно във връзка с темата. Семената се засяват от февруари до лятото, а цъфтежът започва само след 40 дни и може да трае около месец. Поетапно засяване ще разтегне цъфтежния период значително.

Растението е взискателно към почвата, но сравнително лесно за отглеждане. Разклонява се добре, а на височина може да достигне 50-80 см.

Лято с морски полъх

Забравете предрасъдъците, ако искате градината ви да е здрава и цъфтяща. В разнообразието е тайната. А кой не иска колкото може повече цветя?!

Не забравяйте, че и плевелите са цветя и заслужават своето място под слънцето.

А знаете ли, че в миналото са предсказвали времето с помощта на цветовете на огнивчето?

Вярвало се, че те се отварят само ако предстоят слънчеви дни и че се затварят, когато се задава дъжд или буря. Забавно, нали?

В летния период цъфтят безброй растения, а такива в синята гама се срещат дори на полето в лицето на метличината, цикорията, тинтявата, повета и други.

Внимавайте с комелината

Дребните, но истински сини цветове на комелина (Commelina) са много красиви, интересни по форма, даже нестандартни, а при правилната светлина направо блестят.

Проблемът обаче е, че растението се счита за инвазивен вид. Не се предлага в търговската мрежа, а се среща навсякъде.

Размножителният коефициент е повече от отличен, защото става посредством семена с висока кълняемост.

Освен това всяко стъбло и възел се вкореняват при допир с почва.

Ако харесвате комелината, няма проблем. Радвайте ѝ се, но я дръжте под контрол!

Ипомеята може да бъде и културна

Всички познават телефончето и увивната му природа. То е способно да оформи особено красива временна преграда и задължително има нужда от опора, по която да се вие.

Културните сортове и хибридните форми са достъпни в много цветове, а синьото е само кулминацията.

Растенията се развиват бързо и цъфтят много. Семената се засяват директно на място, защото пресаждане и повреди по корените не се отразяват добре. Грижите са минимални.

Недостатък на ипомеите е, че имат склонност към самозасяване.

Какво още?

В цветовете на лятото може да включим много други сини цветя:

Прелестната африканска лилия (Agapanthus) с огромни сини помпони. Растенията не са много взискателни, имат нужда от редовни поливки, подхранване, високи температури, много слънце и период на покой. Пресаждат се през няколко години.

Декоративните алиуми също се нареждат тук. Особено красив е Allium caeruleum, който радва окото с изключително наситени и тъмни багри. особеност на декоративните лукове е, че от семена зацъфтяват на втората година. Някои от по-едрите цветове се използват в букети и аранжировки с голям успех.

Перуниката заслужава да я споменем. Нейната нежна и не много трайна красота се компенсира от огромно изобилие. Сортовите ириси с колекционерска стойност са скъпи и изискват малко повече грижи и внимание. За жалост не се предлагат в контейнери.

Ето и един бодил. Eryngium alpinum за много хора е прост трън, но за ценителите на дивото и нестандартното е истинска ценност. Съцветията представляват съвкупност от дребни цветчета, оформящи красив син помппон. Те привличат полезни насекоми и опрашители, а и се отглеждат лесно.

Клематисът с безбройните му сортове и хибриди е една от най-харесваните лиани. Характерно при тях е, че са разделени в три групи в зависимост от периода на цъфтеж, а съответно и резитби се извършват в различни срокове. Важно условие растенията да се чувстват добре е корените да са на сянка и влажни, а листната маса да е максимално огрята от слънчевите лъчи.

Лупината пък, като типично бобово растение е чудесен съсед за останалите цветя в лехите. Тя живее в симбиоза с азотфиксиращи бактерии, които натрупват елемента в почвата под формата на малки грудчици по корените. Цветовете ѝ привличат множество опрашители.

Делфиниумът, по-познат като ралица, цъфти в този период. Многогодишното и лесно за отглеждане растение оформя дълги класовидни съцветия с едри цветове. Предпочита слънчеви местенца в задните редици на лехите, влажна почва и почистване на прецъфтелите цветове.

Няма как да не включим и една маргаритка в класацията. Нарича се фелиция и притежава изумително съчетание между сини венчелистчета с жълт център. По-новите сортове дори са с изцяло сини цветове. Тази красавица цъфти цяло лято. Подходяща е за отглеждане, както в градината, така и на балкона. Обича слънцето и редовните поливки.

 Ето и една каскада за разкош в лицето на Convolvulus sabatus. Това е фабрика за цветове! Растението е многогодишно и склонно да украсява доста голяма част от годината. Стъблата са тънички и могат да се стелят по земята или да се спускат от висяща саксия. През зимата трябва да се прибира, но в по-топлите райони може и да се справи на открито.

Есента не е само огнена

Сезонът на изобилието на плодовете и зеленчуците е богат и на огнени краски. В пълен разрез с тях сините цветове на хортенията сякаш светят на пук на заобикалящия ги свят. Без колебание в тази група можем да добавим и някои сортове салвия.

Най-голямо внимание обаче заслужава един храст. Кариоптерисът е интересно растение, както за ботаниците, така и за градинарите. Той достига до около 90 см височина. цъфтежът започва в края на лятото и продължава до октомври. Смята се за отлично меденосно растение.

С две думи това е растение-мечта. Непретенциозно, толерантно към крайности, устойчиво на неприятности. Необходима е пролетна резитба с цел сгъстяване. Кариоптерисът ще покани в двора красиви пеперуди и работливи пчелички.

Подходящ е за групово и самостоятелно засаждане, а се представя добре и като декоративен плет. Цъфтящите клонки издържат дълго във вода

По материали от:. www.ftd.com и florgeous.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Пролетта и розите

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

Няма снимка

5 растения, задължителни за средиземноморска кухня

През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата

Няма снимка

Апартаментно градинарство сезон 2020

11 съвета за красив и цветен балкон 1. Започнете с по-малко растения, ако сте начинаещи. Убедете се, че отглеждането на цветя ви доставя удоволствие и постепенно увеличете бройката

Няма снимка

Перуанската лилия

Искате пеперуди в градината? Обичате изпъстрени и ярки цветове? Е, ето едно предложение от нас. Алстромерията е многогодишно растение, чиято родина е Южна Америка

Няма снимка

Мушкатата след зимата

Нашата редовна читателка и запалена цветарка се интересува какви са най-подходящите условия за съхранение на мушката и сакъзи през зимата. Години наред "все някакси" се е справяла

Няма снимка

Резитби при култивираните билки

Как, кога и защо е необходима ножицата? Завладяни от задължителните резитби на лозите и овошките, а и докато все още сте набрали скорост с ножиците, решихме да ви разкажем за особеностите на

Още от Фермер
Няма снимка

Използвайте восъкоотделянето на пчелите с борбата срещу вароатозата

Това се постига най-добре с помощта на строителна рамка - плодникова рамка. Тя трябва да е разделена с допълнителна летва, успоредна на горната на две равни половини. Важно

Няма снимка

Ще има ли скоро точен и евтин метод за ранно откриване на куцота при говедата?

Това е проблемът, който се стремят да решат всички животновъди. И новите технологии биха помогнали - например използването на акселерометри при говедата

Няма снимка

Постен шоколадов кекс

В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада

Няма снимка

В Западна Европа прибирането на реколтата е изложено на риск поради липса на работници

Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила

Няма снимка

Ако вече имате прасенце за хранене

Препоръчваме подходящите фуражи и добавки за подрастващи Малките се захранват още от 7-ия ден с предстартерен комбиниран фураж до достигане на 10 кг жива маса

Няма снимка

Засаждайте млади дръвчета

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното