Варианти за възстановяване на лози от студовете

19 февруари 2020 В лозята 0 10737
Няма снимка
1 2
 

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година

Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози.

Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози.

Високодобивните и десертните сортове са по-слабо студоустойчиви.

Директните сортове са с по-висока студоустойчивост от културната лоза.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17°С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21°С.

Колтуците са издръжливи

Пъпките им и резервните пъпки в зимното око издържат повече на студ от главните пъпки. Още по-висока е студоустойчивостта на черното око, ъгловите и спящите пъпки.

Това трябва да се има предвид при резитбата за възстановяване на лозите след студовете.

В години, когато има съмнение за измръзване на лозите, трябва преди резитбата да се установи степента на повредите.

В зависимост от установения процент на измръзналите очи се коригира възприетото натоварване на лозите.

Как е редно да компенсираме

При загиване до 20-25% от главните пъпки на зимните очи се извършва нормална резитба на лозите.

Смята се, че този процент е в границите на размера на непокарващите ежегодно очи под влияние на полярността, механични повреди и на други причини.

При измръзване на по-висок процент пъпки, за да се получи нормална реколта се прави т. нар. компенсираща резитба, при която броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.

Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, оставят се и стрелки или плодни пръчки.

При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) се оставят завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена.

Броят на плодните пръчки също се увеличава, като се подбират добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, както и запазени колтуци.

По тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина пръчки. Когато се касае за малка площ с лози, резитбата на които може да приключи за около 4-5 дни, резитбата се забавя.

Известно е, че преди да се развият зимните очи увеличават обема си, т. е. набъбват. Измръзналите очи не набъбват. Това позволява да се избират за плодни пръчки такива с повече запазени очи.

Стопаните с малки площи имат време да изрежат преди да покарат лозите.

Когато измръзването е още по-силно и над 85-90% от зимните очи са загинали, всички едногодишни пръчки се изрязват на 2-3 см от основата. От ъгловите очи и от спящите пъпки по кордоните и рамената покарват лакомци.

Чрез филизене се запазват най-подходящите от тях за възстановяване на формировката.

Въобще трябва да се знае, че при възстановяването на измръзналите лози, наред с резитбата много голямо значение се отдава и на зелените резитби след пролетта.

Към изкореняване на главини не бързайте да пристъпвате. Изчакайте година-две след измръзването. Тогава могат да се положат отводи при единични повреди.

Или се засаждат първокласни присадени лози. Кой от изброените начини ще се използва за попълване на местата на пропадналите лози, се решава поне след година. Може и да се присади.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Сега се внимава за екскориоза

Следи се и за антракноза Всички лозари в предстоящите общо взето по-топли дни ще имат възможност по-често да наглеждат лозите. Огледайте първо за екскориоза

Няма снимка

През април - оглед и и начало на пръскания

Срещу някои вредители и болести по лозата През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист, пояснява агрометеорологът Дукена Жолева

Няма снимка

Всеки ден хвърляйте поглед на леторастите

Според метеоролозите не се очакват вече особено резки промени на времето, които понякога у нас са обичайни за април. През идващите дни би трябвало да не ни стресират и опасности от измръзвания на

Няма снимка

При избор на местата за нови насаждения

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

Няма снимка

Ако сега сте открили някакви дребни повреди

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

Няма снимка

Дали измръзнаха някои лозови пъпки

Има риск там, където веднага след резитба имаше наранявания и паднаха температурите Много стопани ни зададоха този въпрос, притеснени от факта, че след като са направили старателна резитба

Още от Фермер
Няма снимка

Икономически отговор на ЕС на епидемията: 500 млрд. евро, които са налични незабавно

Министрите на финансите от ЕС постигнаха споразумение за общ икономически отговор на епидемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс. Френският финансов министър Брюно Льо Мер

Няма снимка

Слънчево и до 24 градуса днес

Над страната ще е слънчево, след пладне над Северна България - с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните дневни температури ще бъдат между 19 и 24 градуса

Няма снимка

Над 30 000 англичани искат да сменят българите на полето

Борис Джонсън продължава да е в реанимация, но говорил с годеницата си Повече от 30 000 британски граждани вече са откликнали на молбата на английските фермери да се включат в прибирането на

Няма снимка

Идеята е съседът фермер да е в съседния магазин на голямата верига, а не на паркинга

Министър Танева категорична, че няма да отстъпи от тази идея Производители обидени на предложението да продават пред хипермаркетите Икономическият министър прие земеделци

Няма снимка

Секторите на млечните продукти и виното са силно засегнати

Агропазарите остават сравнително спокойни. Най-вече този на пшеницата е стабилен, поради експортната активност и рисковете, свързани с недостига на влага, които са налице в цяла Европа

Няма снимка

Постен зелев борш

Макар и в повечето домове постното да не е много на почит, от време на време е добре да се разтоварваме със засищащи супички, които не оставят чувството за тежест в стомаха