Сеем латинки

19 февруари 2020 Цветя 0 30969
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

За пъстра градина, за салатка, а и за защита

Хей, хей, градинари! Стресна ли ви снега или му се радвахте като малки деца?

Февруари си показа "рогцата". Доказа се, но пък му се вижда края, а заедно с това подготовката за прекрасните ни градини и балкони трябва да започне.

Няма за кога да отлагаме повече. Затова, а и в тон с темата на броя, ще си говорим за семенца. Но не какви да е, а цветни.

И нали знете, който сади градина, вярва в утрешния ден. Успешен сезон, здрави растения и богат урожай!

Защо ги избираме?

Ето поне 5 причини:

1. С цветовете си привлича полезни насекоми в градината. Засаждането на латинки в близост до растения, които имат нужда от опрашване чрез насекоми, оптимизира плододаването им. От полза са и за самите пчели.

2. Латинките служат като "аларма" за нашествие на врагове. Привличат листни въшки и различни бръмбари, които вредят на плодовете и зеленчуците. И ако това ви се струва глупаво, помислете пак!

Ако неприятелите нападат първо латинките, ще имате време да реагирате и да защитите храната си. Цветето споделя някои врагове на бобовите култури, доматите, овошките, зелетата. Като типичен капан, то ще привлече и хищни насекоми, които да помогнат в борбата ви. Ароматът му пък обърква неприятелите на тиквовите растения. Всичко това го превръща в отличен компаньон в градината.

3. Почвопокривните видове латинки запазват влагата в почвата, засенчват я и през най-горещите летни дни я поддържат хладна за корените на другите растения. Бързият растеж на листната маса пък пречи на много плевели да се развиват нормално.

4. Латинките превръщат и най-неугледната зона в пиршество от цветове и хвъркати твари. Без проблем с няколко корена латинки ще украсите непривлекателни участъци в двора.

5. Цветните пъпки, отворените цветове и листата са годни за консумация. Те биха намерили място в редица кулинарни рецепти. Ако не друго, то поне ще затворите устата на мъжете, които казват, че цветята не стават за салата. Защото латинките наистина стават, а също и за оцет, песто, супи, омлет, пица и др.

Засяване по 2 начина

Включете и малчуганите в процеса

Семената на латинките са едри, имат добра кълняемост, а и младите растения се обгрижват лесно. Спокойно можете да поверите този забавен "ангажимент" на най-малките градинари в семейството.

Директно засяване в градината е възможно след преминаване на опсността от студ.

За да получите цветове по-рано, може да засеете семената у дома. Няма изисквания за специфичен почвен субстрат, но има уловка. Латинките не обичат пресаждането. То доста ги стресира. Затова се спрете на торфени таблетки, ръчно изработени саксиики от хартия или други "съдове", които ще се разградят в почвата бързо.

При оптимални условия резултатът ще е налице след десетина дни.

Накратко за грижите и мястото

Водата е по-важна от храната

Ако сте си направили разсад, времето за засаждане на открито, както вече споменахме, е след преминаване на опасността от студ. Преди това да стане, младите растения се закаляват поетапно.

Мястото на латинките е на слънце, но леката и шарена сянка не е проблем. Важно е да са защитени от течение.

Противно на очакванията, огнените красавици не изискват много храна. Дори, ако прекалите с подхранването, няма да се радвате на цветове, а само на листа. Бедната почва не е пречка, стига да има достатъчно вода.

Добре прихванатите растения са практически сухоустойчиви, но при редовни поливки се отблагодаряват.

Ако отстранявате прецъфтелите цветове, ще се радвате на по-голямо изобилие от нови.

Очарованието на различните видове

В род Тропеолум са поместени около 80 вида едногодишни и многогодишни растения. Най-разпространените и интересните от тях са:

Обикновената латинка, която всички познаваме е T. Majus. Цъфти в червени, оранжеви и жълти багри, от юни до септември. Стъблата достигат голяма дължина и могат да се стелят или увиват.

T. peregrinum се среща рядко. Произхожда от Перу и Еквадор. Стъблата се катерят, като могат да достигнат до 2,5 метра. Цветовете са едри, светложълти и с доста нестандартна форма.

T. speciosum (на снимката) е още по-необикновена латинка със своите 3 метра височина и ярко червени характерни цветове. За съжаление се отглежда трудно и не се среща на нашия пазар.

Tropaeolum tuberosum var. lineomaculatum 'Ken Aslet', колкото и сложно да звучи името, самото цвете го оправдава с външния си вид. Това е грудкова, многогодишна и студоустойчива латинка, чиито стъбла достигат около 2 метра, а описанието на цветовете с думи е по-сложно и от наименованието.

Грудковата не мръзне

Предлага се на приемлива цена

Вече споменахме качествата на T. tuberosum и изтъкнахме качествата й. И понеже е единствената по-непозната латинка, която може да се открие на българския пазар, при това на приемлива цена за грудка, ще ви разкажем повече за нея.

Дългите стъбла на тази красавица могат да се стелят или увиват, ако има по какво. Листата са кръгли, цветовете - дребнички, но са много. Растението предпочита слънчеви изложения и влажна почва.

Издържа до минус 5 градуса. Грудката може да се изважда след отмиране на листната маса и да се съхранява през зимата. Грудковата латинка се чувства добре и в контейнер, което улеснява презимуването.

Както обикновената латинка, така и тази се напада от много неприятели (гасеници, листни бълхи и въшки, миниращи мухи и др.) Тоест, тя също може да служи като "аларма". Освен това чудесно би украсила балкона, а защо не и някоя грозна стена. Въпрос на избор... 

По материали от ruralsprout.com, wikipedia.org, rhs.org, pinterest.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Неприятностите на мушкатата

Въпреки лесното отглеждане и сравнително доста редките неприятности с мушкатата, сакъзчетата, английските едроцветни красавици, дребноцветните видове, индришето и другите ароматни представители

Няма снимка

Полиантес тубероза - за парфюм в градината

Поредното растение, което бързо си проправя път към сърцата на градинарите и търси място в градините. Среща се с имена като кралицата на ноща, бялата перла и др

Няма снимка

В царството на гераниумите

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя. Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен

Няма снимка

Нов дом за вашите цветя

Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите. Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност

Няма снимка

Пролетта и розите

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

Няма снимка

5 растения, задължителни за средиземноморска кухня

През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата

Още от Фермер
Няма снимка

За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

Жени Владинова Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса. Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото

Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете