Проект на четири балкански страни ще възроди традиционни агропрактики

24 февруари 2020 Агробизнес 0 5418
Няма снимка
Доц. Ивелин Панчев представя задачите на участниците в стартиралия вече проект "Agroheritage".
 

Селскостопанската памет на Европа са Балканите и тези познания могат да се окажат спасение в съвременните кризисни климатични ситуации. 

"Agrohertitage" или Съхранение на земеделското наследство по програма Еразъм е проект на университети в Турция (Тракийски университет- гр. Одрин, APEC, EARD), Гърция (Democritus university), Сърбия (Едуконс, Нови Сад) и Съвместния геномен център между ССА и СУ в България под ръководството на акад. Атанас Атанасов. Неговата цел е да съхрани в база данни познание за традиционни земеделски практики, породи и посадъчен материал от Балканите, като това познание бъде широко разпространявано в обучението на студенти и не на последно място споделено с бизнеса.  

Идеята на този проект е свързана с обучение, подготовка на студенти в областта на земеделието и информиране на общността. Темата възстановяване на традиционни земеделски практики не е засягана в други проекти или поне не до такава степен. Това обаче съвсем не значи, че ще възстановим работата с ралото и коня, а популялизираме технологии, съвместими със съвремието, които да подобрят качеството и вкуса на храната. 

Това каза днес доц. д-р Ивелин Панчев по време на представянето на проект "Въвеждане на концепцията за земеделското наследство във висшето образование за обучение на бъдещите специалисти за съхраняването и иновативното му прилагане в практиката", който се проведе в сградата на Биологическия факултет на Софийски университет. 

Макар да съществува като идея от десетки години, стремежът за съхранение и разпространение на традиционни земеделски практики, породи и семена идва в точния момент - първо, когато човечеството е поставено пред предизвикателството да опази своята планета и климат и второ, когато на Балканите са останали последни поколения местно население - носители на традиционни аграрни и кулинарни познания, но и все още пазители на стари сортове и породи.

Парадоксално е, че днес страната ни е на последно място в Европа по здравословен стандарт, при положение, че през 20-те години на миналия век сме имали 30 хиляди столетника и България се е славила като страна на дълголетието, напомни още академик Атанас Атанасов. 

Затова подкрепата на дребния и биологичния производител не е само въпрос на политики, но и на обществена просвета и ангажираност. Затова мнението, че потребителите са "съпроизводители" със своя избор на храна бе обединяващо за присъстващите в залата. 

По време на представянето на проекта не липсваха и добри примери като фермерските пазари, Slow food движението и новите дисциплини в Аграрния, Тракийския и Хранително-вкусовия университети.  

Не на последно място, събитието даде възможност да специалисти от различни институции да обменят опит, идеи и контакти за бъдещи полезни партньорства. 

Проектът "Въвеждане на концепцията за земеделското наследство във висшето образование за обучение на бъдещите специалисти за съхраняването и иновативното му прилагане в практиката" стартира през ноември 2019 г. и приключва през лятото на 2022 г. Следете на www.agroheritage.com. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

USDA: Зърнената реколта намалява

Цените реагират с ръст Алма Давидова Министерството на земеделието на САЩ, в юлския си доклад, понижи прогнозата за световното производство на пшеница до 769,31 млн. тона от 773,43 млн

Няма снимка

139 проекта преминават успешно по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства

Фонд "Земеделие" пусна списък с непреминалите 94 проекта по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства. До седмица бенефициентите могат да подадат възражения

Няма снимка

Отпадъци от земеделието помагат на бизнеса

В Испания от джибри правят подправка за висшата кулинария По Euroactiv Максимално използване на ресурсите увеличава рентабилността. Така изпълнени инвестиции в кръговата икономика дават днес една

Няма снимка

Добивите? Добри, въпреки COVID-19, кризата и климатичните проблеми

Пшеницата, розата, черешата, лавандулата запазиха относително високо качество. Средно се получават около 500 кг/дка зърно, твърди агробизнесмен №1 на България за 2019 г. Станчо Станчев Екип на в

Няма снимка

Селскостопанският сектор на ЕС е с ръст на износа въпреки пандемията

Експортът на EU-27 за Китай държи високо ниво, а за Великобритания продължава да намалява Въпреки кризата COVID-19 от първите месеци на 2020 г., търговията с хранително-вкусова промишленост на

Няма снимка

Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2020

От днес започнаха кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2020, съобщават от ДФ „Земеделие“.  В кръстосаните проверки се включват всички заявления на земеделски

Още от Фермер
Няма снимка

21,4% спад на износа през май

Българският износ се е свил с 21,4% до 3,74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година. Вносът е намалял с 28,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт

Няма снимка

Отворена е подмярка 16.4 за къси вериги на доставка

За финансова помощ от 15 000 лв. до 586 740 лв. могат да кандидатстват от днес, 13-и юли, фермери и търговски колективи за къси вериги на доставки по подмярка 16

Няма снимка

Във Великобритания представиха хартиени бутилки за вино

Те са дело на компанията за екологични опаковки Frugalpac и 94% са направени от рециклиран картон. Представители на Frugalpac обясняват, че въглеродният отпечатък от тази опаковка е 84% по-нисък от

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма

Няма снимка

Само за 10 дни винопроизводители могат да кандидатстват по мярка "Кризисно съхранение"

От днес до 24 юли Държавен фонд "Земеделие" ще приема заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Кризисно съхранение на вино“ при предварително записан час, съобщават от ведомството

Няма снимка

Пчелите са новата страст на звездите

Ед Шийрън и Дейвид Бекъм сложиха кошери в селските си имоти “Обичам да прекарвам време с пчелите си, да се грижа за тях, да ги наблюдавам и да събирам меда им