Една ябълка държи докторите настрана

26 февруари 2020 Домашен лекaр 0 34038
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

От древни времена ябълкинте се приемат като ценен хранителен и диентичен продукт. Хората ги използват свежи и печенни за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречно-каменна болест, на простудна кашлица и прегракналост.

В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. Много рецепти от старата народна медицина са стигнали до нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина.

Храна и лекарство

При анемия (малокръвие) и безсилие. Прави се компот от ябълки и шипки, подсладен с мед. От компота се пие сутрин и вечер по една чаена чаша.

При камъни в бъбреците. За да има ефект е нужно всеки ден да се изпиват по 1,5 л сок от ябълки. Той се приготвя най-добре в сокоизстисквачка, като за това количество сок са необходими към 2 кг ябълки.

В продължение на два дена, всяка сутрин след 7 часа, през два часа, на гладно, се изпива по 1 ч. ч. сок от ябълки. Последната чаша не трябва да е след 8 часа вечерта. На третия ден сутринта се изпива чаена чаша ябълков сок, смесен с 50 мл вода и 50 мл зехтин. След 2 часа се изпива същият коктейл.

По време на лечението се препоръчва консумацията на по-лека храна. Това продължава до изхвърляне на камъните или в продължение на десет дни. Ако за това време няма резултат, прави се почивка един месец и процедурата се повтаря.

3-4 ябълки се нарязват и се варят 10 минути в литър вода. От сока се пие 3 пъти на ден по 1 чаена чаша преди ядене, а ябълките се изяждат след това.

При кашлица. Прави се отвара от кожата на ябълка и се пие по една чаена чаша преди ядене. 3 чаени чаши обелки от ябълки се заливат с 2 л вода, похлупват се и се варят 10-15 мин.

Една средно голяма ябълка и една глава лук се почистват, настъргват се на едро ренде, прибавя се 200 г чист пчелен мед и се разбърква добре. От тази смес се взима по 3 пъти на ден по една чаена лъжичка между храненията.

При гастрит. Две средно големи ябълки се обелват и настъргват на ситно ренде. Изяждат се сутрин на гладно, като се спазва следната схема: първия месец се консумират всеки ден, втория месец се консумират по 3 пъти в седмицата, а третия месец само веднъж в седмицата. В дните, когато се консумират ябълките, не трябва да се яде и пие нищо поне 3 часа след това.

За отслабване. Веднъж седмично се изяждат 2 кг ябълки за един ден, като с това се изпива и литър минерална вода.

При високо кръвно налягане. 7-8 средно големи ябълки се изяждат за един ден през час, като в този ден не се приема друга храна.

Сутрин се закусва с една настъргана ябълка, към нея се прибавя една супена лъжица мед и 2-3 суп. л. накиснати предварително овесени ядки и половин чаена лъжичка канела. Това продължава до нормализиране на кръвното налягане.

При болки в очите. Ябълките се сваряват, смачкват, взима се от кашицата, слага се в 2-3 слоя марля и се налага върху очите като компрес. Това успокоява болката много скоро и заедно с това укрепва зрението.

За пречистване на организма. Сутрин, веднъж в седмицата, се изяждат на гладен стомах по 2 средно големи ябълки.

При напукани пети. Една ябълка се нарязва на малки късчета, заливат се с мляко, колкото да се покрие, и се вари на слаб огън до сгъстяване. Прави се на кашичка, от която се взима, намазва се върху напуканите пети, покрива се с кърпа и марля и се прикрепва с лейкопласт. Компресът се задържа 30-40 минути, след което мястото се изплаква с топла вода.

Описаните рецепти нямат за цел да заместят стандартното лечение, предписано от професионални медицински лица. За всяко медицинско състояние или симптом винаги се консултирайте с лекар.

Ябълков сок с мед

При грип и настинка

Една супена лъжица ябълков сок и една чаена лъжичка мед се разбъркват и се взимат два-три пъти на ден преди ядене. Симптомите на простудата бързо изчезват, болките в гърлото намаляват и изчезват, а грипозното състояние се облекчава.

При артрити

Една супена лъжица сок и супена лъжица мед се разбъркват в чаена чаша с топла вода. При артритни болки сместа се пие сутрин и вечер преди ядене.

Равни части ябълков сок и мед се разбъркват добре. С тази смес се маже и втрива в мястото на болката. Намазаното място се превързва с марля, за да не се цапат дрехите.

При бъбречни и жлъчни инфекции

Чаена лъжичка ябълков сок, чаена лъжичка мед и чаена лъжичка сок от червени боровинки се смесват и се взима сутрин, обед и вечер преди ядене. При особено упорити инфекции лечението може да продължи и месец. То не изключва предписанията на лекаря, а напротив - подпомага ги.

При онкологични заболявания

Смес от ябълков сок и мед, взимани директно или като чай, по няколко пъти на ден, значително подобряват състоянието на болния, особено при лъчетерапия и химиотерапия. Действието е потвърдено при клинични статистически изследвания.

При трудно зарастващи рани

Равни количества мед и ябълков сок се смесват и се взимат поне два пъти на ден като добавка към всекидневната храна.

За понижаване на холестерола

Приготвя се чай от 2 чаши гореща вода, 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици ябълков сок. Пие се по една чаена чаша два пъти на ден. Това се препоръчва особено когато се консумират тлъсти храни.

При силна умора и изтощение

Половин чаена лъжичка ябълков сок и 1 супена лъжица мед се разбъркат в чаша гореща вода. Пие се по няколко пъти на ден. При съчетание с подходяща храна и физически упражнения умората и изтощението бързо изчезват.

За подобряване на храносмилането и имунитета

Задушени ябълки с канела

Продукти: 1,5 кг ябълки, 1/2 ч. ч. стафиди, 2 ч. лъж. канела, 1 ч. ч. вода.

Приготвяне: Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки еднакви парченца. Слагат се в тенджера и се прибавят стафидите и канелата. Залива се с водата и се разбърква. Вари се 10-15 минути до пълно сваряване на ябълките, които придобиват червеникаво-кафяв цвят. След охлаждане се съхранява в хладилник. Взимат се по 2-3 суп. лъж. 3 пъти на ден преди ядене.

При гастрит

Печени ябълки с канела

Приготвяне: Ябълките се измиват, разрязват се наполовинки, семките се почистват, като сърцевината се издълбава с нож. Подреждат се в тавичка за печене с отрязаната страна нагоре. В купичка се смесват канелата със захарта и с тази смес се запълват издълбаните ябълки и се поръсват отгоре. В тавичката се налива 1 ч. ч. вода. Тавичката се покрива с фолио и се пече 10 мин в силна, предварително загрята фурна, след което фолиото се отстранява и печенето продължава още 15 мин до пълно омекване на ябълките.

Докато са топли, печените ябълки се посипват с натрошените и леко запечени орехи. Сервират се охладени.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Не закусвайте с овесени ядки и бял хляб

Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС.  Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Няма снимка

Първа помощ при ухапване от насекоми

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Няма снимка

Прекомерният прием на сол отслабва имунната система

Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета

Още от Фермер
Няма снимка

Ако телето има разстройство

Забележите ли, че изпражненията на телето са редки, значи, че то страда от стомашно-чревно разстройство. Може да го излекувате с различни отвари. Започнете с оризова отвара

Няма снимка

Грижи за отбитите зайчета

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

Няма снимка

Безработните финландци берат ягоди по време на пандемията

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

Няма снимка

Бързи тестове определят остатъците от пестициди само чрез смартфон

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

Няма снимка

Днес слънчево и до 34 градуса

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

Няма снимка

Защо да заложите на рапица?

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи