Как да режете при измръзване

01 март 2020 В лозята 0 13635
Няма снимка
Агрономът Кочо Пандов, наш чичател и автор - агроном, всяка година в по-късна пролет дава съвети и за по-късните зелени операции, които ще ви се наложат
 

Ако имате една-две-три лози в двора или на вилното място, и решите да почакате до пролетта, ако случайно забележите, че те не се раззеленяват нормално, това означава, че частично измръзване някъде има.

Важно е сега да разберете какво става с растенията - още преди да започнете резитбата, за да реагирате адекватно. Тогава ще бъдете наясно коя пръчка от плодните ще е годна за тази годишна вегетация, и дали е за оставяне. Както и на коя колко очи или пъпки са пострадали и са за премахване.

За сведение на хоби лозарите зимните очи са пъпки, от които едната е главна

Тя е обикновено добре развита, а другите около нея се водят заместващи.

Пъпките се развиват, като видът, в който можете да ги видите окомерно е такъв - те са покрити с власинки и люспи, които са предназначени да ги предпазват от зимните студове.

А после се разтварят и си заминават, за да им дадат път да се развиват в ранна пролет и да започнат да пускат леторастите, които ще ни дават плод.

Летните пъпки се развиват чак в началото на лятото

Те са тези, които дават колтуците, които често избираме като резерви.

Какво е добре да научат още любителите от нас?

При опасни за лозите и асмите ниски температури първа обикновено се поврежда и загива главната пъпка. Така че нея проверете най-напред преди да започнете да режете.

В много люти зими или склонове е възможно да има измръзвания и на ликото и дървесината, че и на цели лози. Но това обикновено е по-лесно видимо още в началото на пролетта чрез потъмнелите тъкани. Стопанинът трябва да знае, че там се проявяват покафенявания и набръчквания на кората.

При проба с отрязаните и поставени у дома за поне 48 часа пръчки с налични по тях пъпки, най-добре ще можете да си изясните дали са налице евентуални измръзвания. Трябва вътрешността им да е зелена.

При покафенели части на пъпките при разреза им с тънко остро ножче, е ясно, че притежават загинали тъкани и нямат шанс да се развият.

Какво да пресметнете приблизително

Ако установите засегнате части, дължащи се на измръзвания, от това трябва на първо място да се ориентирате в резитбата - това важи както за лозето, така и за дворните асми.

Когато процентът на измръзване на главните пъпки е до 25 на сто, както казва нашата читателка, тогава резитбата се прави нормално.

Ако е между 25 и 70 на сто - тогава е редно да се запазят и такъв процент в повече от зимните очи, които иначе се премахват. Тоест съкращава се по-малка част от плодната пръчка и се оставят повече чепчета с по 2-4 или 6 очи.

Когато всички пъпки в зимните очи са измръзнали, не се оставят дълги плодни пръчки. В този случай е добре всичките да се режат на по 1-2 очи.

Тук се очаква и предполага, че много често е възможно да се събудят спящи пъпки, за които споменахме по колтуците, и да израснат силни леторасти. Опазват се, за да се възстанови нормалната резитба за следващата година.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При избор на местата за нови насаждения

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

Няма снимка

Ако сега сте открили някакви дребни повреди

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

Няма снимка

Дали измръзнаха някои лозови пъпки

Има риск там, където веднага след резитба имаше наранявания и паднаха температурите Много стопани ни зададоха този въпрос, притеснени от факта, че след като са направили старателна резитба

Няма снимка

Бутилирането да е качествено

Да се парафинират ли бутилките, питат наши абонати Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Но е най-добре да си купите нови, защото старите бутилки

Няма снимка

Преди да се стопли времето

Да се направи отделяне от утайката В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар. На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ

Няма снимка

Ако виното още е сладко

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

Още от Фермер
Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете

Няма снимка

Ако зайците ги хване хрема

Кихат, текат им носът и очите, какво да правите Краткият отговор е: Веднага им дайте антибактериален медикамент разтворен във вода. Изброените симптоми при тях често се проявяват при резки