Рецептата за замазка, направена у дома

01 март 2020 В лозята 0 30780
Няма снимка
Купешката замазка върши работа, но мнозина предпочитат собственото производство
1 2 3 4 5
 

Може да се купи, но и да се приготви от стопанина на спокойствие - лекува раните

Обикновено през февруари всички са устремени в резитбите на лозовите храсти и овошките.

Сроковете за резитбените операции са важни за спазване.

На практика в нашата страна рязането би трябвало да приключи в основни линии до края на месеца или началото на март.

Добре е както младите дръвчета, така и младите лозови насаждения, да се изрежат по-рано, защото е добре да се знае, че те по-трудно понасят късните резитби, които забавят и развитието им.

Резитбените операции е редно да се извършват в по-топлите дни, както и в по-топличе часове на деня.

Много стопани ни зададоха въпроса за замазването и покриването на раните, особено на по-големите от тях, които са се получили от инструментите.

Известно е, че за целта много добра работа върши от десетилетия овощарската замазка

Тя вече може да се купи от многобройните магазини за специализирани овощарски и лозарски стоки и от аграрните аптеки.

Но може с успех и да се приготви у дома.

Как да се приготви лесно

Но е добре да имате смола и восък

Ако искате да си приготвите сами овощарската замазка, както някои възрастни наши читатели казват, че продължават да предпочитат и правят в началото на всяка пролет, първо си пригответе няколко истински съставки.

Набавете си смола и пчелен восък.

А ако имате възможност намерете от съседи или приятели животновъди и говежда лой - тя е много полезна съставка. Между другото се използва и за човешки тежки рани.

Каква е рецептата

Смесете например 4 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част от говеждата лой, с която ако не разполагате, трябва да я заменита с друга животинска.

Редно е продуктите последователно да се стопяват и варят на слаб огън около 25 минути на котлона, но не по-дълго време.

Има и втори вариант

Можете да приготвите замазката и като използвате асфалт, препоръчват опитни наши читатели.

Тогава към 1 килограм леко затоплен асфалт трябва да прибавите 200 грама говежда лой.

Общата им смес трябва да бъде много добре разбъркана, за да е абсолютно хомогенна.

Известно е, че получената консистениция трябва да бъде с гъстотата на крем или на купешките замазки.

Важно е да бъде добре омазнена и да е лесна за замазване, но и да не бъде много рядка, за да не позволите да се стича.

Трябва да можете като пластелин да я прикрепите към наранените части и да остане там.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При избор на местата за нови насаждения

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

Няма снимка

Ако сега сте открили някакви дребни повреди

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

Няма снимка

Дали измръзнаха някои лозови пъпки

Има риск там, където веднага след резитба имаше наранявания и паднаха температурите Много стопани ни зададоха този въпрос, притеснени от факта, че след като са направили старателна резитба

Няма снимка

Бутилирането да е качествено

Да се парафинират ли бутилките, питат наши абонати Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Но е най-добре да си купите нови, защото старите бутилки

Няма снимка

Преди да се стопли времето

Да се направи отделяне от утайката В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар. На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ

Няма снимка

Ако виното още е сладко

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

Още от Фермер
Няма снимка

За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

Жени Владинова Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса. Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото

Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете