Клематиси за всички вкусове

02 март 2020 Цветя 0 26784
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Харесвате ли клематиси? Защото този път те ще са във фокуса на вниманието ни.

Клематисите са над 300 вида, а сортовете и хибридите наброяват много, много повече. Болшинството са катерливи, стъблата им вдървеняват, а прикрепването към различни опори става чрез листните дръжки. Има и храстовидни видове.

Лианите, пригодени към умерен и студен климат, са листопадни и издържат на доста ниски отрицателни температури. Вечно зелените представители предпочитат по-топли страни.

Всички клематиси обичат слънчевите лъчи, но това се отнася само за надземните им части. Корените и основата трябва да са на сянка и хлад! Затова се препоръчва когато засаждате клематис да му предвидите и компания, която да засенчва почвата.

Според периода на цъфтеж тези виртуози в оплитането и романтичните изпълнения се делят на 3 групи. Цъфтящите през пролетта видове залагат цветовете си на миналогодишни клонки. Тези, които цъфтят през лятото и есента - на млади клонки. В третата група са клематисите, които цъфтят на две и дори на 3 вълни. Цветните пъпки са и на млади и на миналогодишни клонки. От цъфтежа се определя и най-подходящият момент за резитба.

В зависимост от самите цветове клематисите са разделени в групи и подгрупи, които описваме.

Едроцветни представители

Като казваме едроцветни, наистина имаме предвид огромни, драматични, впечатляващи цветове. Е, нямат аромат, но пък визуалната красота компенсира тази липса. Тези клематиси имат още един недостатък - податливи са на гъбни заболявания.

Въпреки това групата е най-комерсиалната и широко разпространена сред феновете на клематисите. Тя е разделена в две подгрупи в зависимост от периода на цъфтеж - ранен и късен.

В първата се срещат цветове с диаметър от 15 до 25 см, кичести, полукичести или прости и в широка цветова гама. Цъфтежът обикновено е в две вълни - в края на пролетта и началото на лятото, както и в ранната есен. Могат да се отглеждат в градината или в големи контейнери.

Във втората подгрупа цветовете са една идея по малки (13-20 см в диаметър), но пак са уникални. Формите и багрите са много разнообразни, а цъфтежът започва през лятото. Втора вълна се очаква през есента.

Дребноцветните са в 10 подгрупи

Тук са поместени много “корави” растения с отлична студоустойчивост. Представителите на групата са сред най-лесните за отглеждане, дори от неопитни градинари. Гарантират елегантност и изобилие с минимални и дори никакви грижи. Нямат предпочитания за изложението и ориентацията.

Родителските форми на културните сортове и хибриди (C. alpina и C. macropetala) произлизат от Европа, Китай, Монголия, което всъщност е и причината за тяхната устойчивост.

Цъфтежът е обилен. Започва в късната пролет и продължава през голяма част от лятото. След прецъфтяване семенните кутийки също допринасят за декорацията на градината.

Вечнозелени - цъфтят най-рано

Тези видове осигуряват на собствениците си едно от най-големите удоволствия - суперранен цъфтеж - още през зимата. Растежът и развитието достигат завидни темпове, а ефектът е невероятен. Необходима им е стабилна опора, която да носи товара на листата и красивите цветове.

Хубавото е, че резитби почти не се налагат. Достатъчно е само периодично почистване. Цветовете се залагат на миналогодишни клонки, следователно, ако тези видове се режат, това трябва да става веднага след прецъфтяване.

За съжаление студоустойчивостта на растенията в тази подгрупа (до минус 18) не е подходяща за нашите ширини. Все пак в по-топлите райони на страната може и да се получи.

“Тревисти” видове

Терминът “тревисти” е малко объркващ, нали? Реално това са клематиси, които не се катерят или увиват, а надземната им маса загива през зимата до нивото на почвата.

Всъщност растенията се отглеждат лесно, дълговечни са и много подходящи за акцент или бордюр. Цъфтят обилно и доста продължително от ранно лято до есента. Листната маса също е доста атрактивна. Ако прецъфтелите цветове се почистят след първата вълна, нови могат да се очакват след около месец. Възможна е и трета вълна.

Групата е много интересна сама по себе си и заслужава повече внимание. Представителите ѝ променят рязко разбиранията ни за клематисите.

Монтана - здрави, устойчиви и лесни

Най-енергичните лиани са тук! Цветовете не са огромни, както в първите две подгрупи, но са очарователни. Повечето са ароматни, а цъфтежът е повече от изобилен. Растенията се покриват с безброй цветове и награждават окото като картина на прочут художник.

Клематисите "Монтана" произхождат от Китай, силни са и бързо заемат отредената им площ. Сравнително устойчиви са на патогени и неблагоприятни условия на средата.

В група “Ориенталис” е единственият жълт

Е, да, цветовете не са едри, но пък са различни. Често са звездовидни, леко приведени, подобни на феи, а като прибавим и топлия жълт цвят, групата става скъпоценна.

Цъфтежът започва в средата или края на лятото и продължава до късно през есента, когато малко други растения са способни да украсят така градината. Лианите се чувстват добре в съседство с рози, а и с иглолистни растения.

“Витицела” идват от Италия

Ах, Италия! Веднага навява асоциации с разкошна природа и... красиви клематиси. В групата са включени бързорастящи и лесни за обгрижване лиани с обилен цъфтеж. Най-ефектни са от средата на лятото до есента. Устойчиви, послушни по отношение на зададената форма и способни да се развиват добре и в контейнер.

Важно е да им се осигури достатъчно пространство, както за корените, така и за надземната маса.

По материални от: gardenia.net, yougarden.com, Wikipedia.org, pinterest.com,

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

В царството на гераниумите

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя. Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен

Няма снимка

Нов дом за вашите цветя

Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите. Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност

Няма снимка

Пролетта и розите

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

Няма снимка

5 растения, задължителни за средиземноморска кухня

През годините много българи намериха препитание в чужбина, голям е и процентът на приключенците сред нас. Пътешествайки по света, всички неминуемо донасят със себе си в родината частица от културата

Няма снимка

Апартаментно градинарство сезон 2020

11 съвета за красив и цветен балкон 1. Започнете с по-малко растения, ако сте начинаещи. Убедете се, че отглеждането на цветя ви доставя удоволствие и постепенно увеличете бройката

Няма снимка

Перуанската лилия

Искате пеперуди в градината? Обичате изпъстрени и ярки цветове? Е, ето едно предложение от нас. Алстромерията е многогодишно растение, чиято родина е Южна Америка

Още от Фермер
Няма снимка

CNH Industrial спира американските производствени операции

Пандемията от Covid-19 стои зад решението на CNH Industrial да преустанови по-голямата част от производствените си операции в Северна и Южна Америка за период от две седмици, започвайки от 30 март

Няма снимка

Алергиите при кучетата

Отключват се още от пролетта Какво може да предприемете, за да облекчите кучето си? Ако алергията му е сезонен проблем, то още с повишаване на температурите над 15-18 градуса

Няма снимка

Борисов с обръщение към българите: Гордея се с вас! Благодаря ви за усилието!

Министър-председателят обяснява защо се налага удължаване на извънредното положение Бойко Борисов направи обръщение към българите заради увеличаващите се случаи на коронавирус у нас и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате нови животни - иска се становище от БАБХ

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение от ПРСР 2014-2020 г. Съгласно заповед на изпълнителния директор на фонд "Земеделие"

Няма снимка

От 15 април животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярката за хуманно отношение към животните

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 - "Хуманно отношение към животните", от ПРСР /2014-2020 г./

Няма снимка

Фермерските пазари да работят искат наколко организации

Това призоваха няколко организации и потребители - така е в половин Европа, при спазване на мерките, казват те Както написа в миналия си брой в. "Български фермер" няколко организации