Клематиси за всички вкусове

02 март 2020 Цветя 0 33003
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Харесвате ли клематиси? Защото този път те ще са във фокуса на вниманието ни.

Клематисите са над 300 вида, а сортовете и хибридите наброяват много, много повече. Болшинството са катерливи, стъблата им вдървеняват, а прикрепването към различни опори става чрез листните дръжки. Има и храстовидни видове.

Лианите, пригодени към умерен и студен климат, са листопадни и издържат на доста ниски отрицателни температури. Вечно зелените представители предпочитат по-топли страни.

Всички клематиси обичат слънчевите лъчи, но това се отнася само за надземните им части. Корените и основата трябва да са на сянка и хлад! Затова се препоръчва когато засаждате клематис да му предвидите и компания, която да засенчва почвата.

Според периода на цъфтеж тези виртуози в оплитането и романтичните изпълнения се делят на 3 групи. Цъфтящите през пролетта видове залагат цветовете си на миналогодишни клонки. Тези, които цъфтят през лятото и есента - на млади клонки. В третата група са клематисите, които цъфтят на две и дори на 3 вълни. Цветните пъпки са и на млади и на миналогодишни клонки. От цъфтежа се определя и най-подходящият момент за резитба.

В зависимост от самите цветове клематисите са разделени в групи и подгрупи, които описваме.

Едроцветни представители

Като казваме едроцветни, наистина имаме предвид огромни, драматични, впечатляващи цветове. Е, нямат аромат, но пък визуалната красота компенсира тази липса. Тези клематиси имат още един недостатък - податливи са на гъбни заболявания.

Въпреки това групата е най-комерсиалната и широко разпространена сред феновете на клематисите. Тя е разделена в две подгрупи в зависимост от периода на цъфтеж - ранен и късен.

В първата се срещат цветове с диаметър от 15 до 25 см, кичести, полукичести или прости и в широка цветова гама. Цъфтежът обикновено е в две вълни - в края на пролетта и началото на лятото, както и в ранната есен. Могат да се отглеждат в градината или в големи контейнери.

Във втората подгрупа цветовете са една идея по малки (13-20 см в диаметър), но пак са уникални. Формите и багрите са много разнообразни, а цъфтежът започва през лятото. Втора вълна се очаква през есента.

Дребноцветните са в 10 подгрупи

Тук са поместени много “корави” растения с отлична студоустойчивост. Представителите на групата са сред най-лесните за отглеждане, дори от неопитни градинари. Гарантират елегантност и изобилие с минимални и дори никакви грижи. Нямат предпочитания за изложението и ориентацията.

Родителските форми на културните сортове и хибриди (C. alpina и C. macropetala) произлизат от Европа, Китай, Монголия, което всъщност е и причината за тяхната устойчивост.

Цъфтежът е обилен. Започва в късната пролет и продължава през голяма част от лятото. След прецъфтяване семенните кутийки също допринасят за декорацията на градината.

Вечнозелени - цъфтят най-рано

Тези видове осигуряват на собствениците си едно от най-големите удоволствия - суперранен цъфтеж - още през зимата. Растежът и развитието достигат завидни темпове, а ефектът е невероятен. Необходима им е стабилна опора, която да носи товара на листата и красивите цветове.

Хубавото е, че резитби почти не се налагат. Достатъчно е само периодично почистване. Цветовете се залагат на миналогодишни клонки, следователно, ако тези видове се режат, това трябва да става веднага след прецъфтяване.

За съжаление студоустойчивостта на растенията в тази подгрупа (до минус 18) не е подходяща за нашите ширини. Все пак в по-топлите райони на страната може и да се получи.

“Тревисти” видове

Терминът “тревисти” е малко объркващ, нали? Реално това са клематиси, които не се катерят или увиват, а надземната им маса загива през зимата до нивото на почвата.

Всъщност растенията се отглеждат лесно, дълговечни са и много подходящи за акцент или бордюр. Цъфтят обилно и доста продължително от ранно лято до есента. Листната маса също е доста атрактивна. Ако прецъфтелите цветове се почистят след първата вълна, нови могат да се очакват след около месец. Възможна е и трета вълна.

Групата е много интересна сама по себе си и заслужава повече внимание. Представителите ѝ променят рязко разбиранията ни за клематисите.

Монтана - здрави, устойчиви и лесни

Най-енергичните лиани са тук! Цветовете не са огромни, както в първите две подгрупи, но са очарователни. Повечето са ароматни, а цъфтежът е повече от изобилен. Растенията се покриват с безброй цветове и награждават окото като картина на прочут художник.

Клематисите "Монтана" произхождат от Китай, силни са и бързо заемат отредената им площ. Сравнително устойчиви са на патогени и неблагоприятни условия на средата.

В група “Ориенталис” е единственият жълт

Е, да, цветовете не са едри, но пък са различни. Често са звездовидни, леко приведени, подобни на феи, а като прибавим и топлия жълт цвят, групата става скъпоценна.

Цъфтежът започва в средата или края на лятото и продължава до късно през есента, когато малко други растения са способни да украсят така градината. Лианите се чувстват добре в съседство с рози, а и с иглолистни растения.

“Витицела” идват от Италия

Ах, Италия! Веднага навява асоциации с разкошна природа и... красиви клематиси. В групата са включени бързорастящи и лесни за обгрижване лиани с обилен цъфтеж. Най-ефектни са от средата на лятото до есента. Устойчиви, послушни по отношение на зададената форма и способни да се развиват добре и в контейнер.

Важно е да им се осигури достатъчно пространство, както за корените, така и за надземната маса.

По материални от: gardenia.net, yougarden.com, Wikipedia.org, pinterest.com,

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Няма снимка

Лунна градина

Как и защо да си я създадем? Не, няма да говорим за календари, да съобразяваме засаждането и засяването на растенията с фазите на луната, нито пък очакваме да чуем воя на вълците. Напротив

Няма снимка

Самардалата:и красиво цвете, и пикантна подправка

Ива Тончева Самардалата! Обичана пикантна подправка, неповторима за сандвичи, варени яйца, свежи салати, домати и краставици, картофи, агнешко, пилешко, супи, гъби

Още от Фермер
Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

Няма снимка

От 7 до 37 градуса през юни

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят