Купувайте прасе около 30-40 кг

02 март 2020 Домашна ферма 0 52506
Няма снимка
Пшеницата превъзхожда ечемика като носител на енергия и има по-високо съдържание на протеини
 

Но първо трябва да сте осигурили фуража - жито, царевица, картофи и ябълки

Предимствата на царевицата:

Има добри вкусови качества и е предпочитан компонент в смеските.

В дажбите на малки подрастващи прасета царевицата може да достигне до 50-60%.

Количеството й намалява, когато вече животните навлязат във фаза угояване. На финала му вече количеството й трябва да се намали до 10-15%.

В смляно състояние царевицата се съхранява трудно поради гранясване на мазнините. А така тя губи от хранителността и вкусовите си качества.

Пшеницата - без ограничения но при подрастващи прасета до 30 на сто в дажбата. При съставянето на хранителните смеси пшеницата винаги е с най-голям процент. Това, което е важно, че тя не бива да бъде единственият зърнен компонент.

Препоръка: смилайте по наедро пшениченото зърно защото, когато е фино смляно, образува лепкава клееста маса в устната кухина на прасетата. Това нарушава приемането на фуража и затруднява храносмилането на животните.

И второ изискване: задължително комбинирайте едросмляната пшеница с други зърнени компоненти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Какво включва дажбената смеска на кравата?

Спазвайте съотношението на съставките, защото е важно Храненето на кравата може да се организира, като се дава по: * 5 кг люцерново сено; * 20 кг царевичен силаж ; * и 8,2 (закръглено 8

Няма снимка

Ако ярето започва да отделя мляко

Вероятната причина е възпаление на млечната жлеза и затова тя се подува и отделя мляко. Трябва да потърсите ветеринарен лекар и той да прецени на какво се дължи възпалението и да й направи инжекция -

Няма снимка

Правила при захранване на агнета

* При необходимост агнетата трябва да се подхранват с краве мляко чрез бутилки с биберон. * След раждането още от 10-ия ден ги приучете да ядат концентриран фураж

Няма снимка

Ако конят кашля – веднага инхалация

Инхалацията е метод на въвеждане в дихателните пътища и белите дробове на водни пари и различни лекарствени вещества. Те способстват за отделяне на храчките и освобождаване от болестотворни организми

Няма снимка

Когато конят се простуди

Вземете бързи мерки, за да не развие плеврит, съветва д-р Валентин Иванов, квмн Конете са особено чувствителни на простудни заболявания. Бактериалната плевропневмония, наричана често плеврит

Няма снимка

Следете агнетата за вълноядие

Става дума за особена форма на извратен апетит, който прераства в болестно състояние. Вълноядието се наблюдава най-често при агнетата. Те проявяват склонност

Още от Фермер
Няма снимка

Започват зимните резитби

Подгответе азотните торове за подхранване на есенниците и трайните насаждения през февруари През изтеклия период, средноденонощните температури около климатичната норма поддържаха в покой зимните

Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Адаптивни и точни сеялките правят продукцията рентабилна

След торачките и инвентарите, през март в агрофокуса влизат изсяващите машини Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на машини за предпролетната обработка на

Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

Фирми изкупуват картофи и ги даряват

Български компании изкупуват картофи и ги даряват на социално слаби хора. По този начин помагат както на производителите да не изхвърлят залежалата си продукция, така и на бедните

Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини