Сеитбата на лещата може да се извърши още в края на февруари – началото на март

28 февруари 2020 Растениевъдство / Полезни съвети 0 15498
Няма снимка
Снимка:Pixabay
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Лещата е едно от най-старите културни растения отглеждани от дълбока древност. Произхожда от Югозападна Азия. Египтяните, евреите, римляните и гърците са познавали много добре тази ценна зърнено бобова култура. В миналото тя е била отглеждана и от славянските народи.

Семената на лещата по съдържание на белтъчини (между 25 и 32%) не отстъпват на фасула и граха. Те съдържат почти всички незаменими за животинския организъм аминокиселини (тирозин, триптофан, лизин, аргинин, хистидин, цистин, метионин).

У нас лещата се отглежда като ранна пролетна култура. Сеитбата й може да се извърши при първа възможност още в края на февруари и началото на март. Тя притежава висока студоустойчивост, пониците и понасят без повреди минимални температури до минус 6оС, а възрастните растения – до минус 8-9оС.

Лещата е култура с агротехническо значение. Обогатява почвата с азот и е важен предшественик на пшеницата и другите зимни и пролетни житни култури.

В България са разпространени двата подвида леща – едросеменна и дребносеменна. Широко разпространение има дребносеменната леща, която е с по-добри вкусови качества и по-невзискателна към почвено- климатичните фактори. Тя има по-къс вегетационен период ( 60-70 дни) от едросеменната (80-130 дни).

Лещата пониква при температура 4-5оС за 10-12 дни. В началните фази от вегетацията си тя има повишени изисквания към влагата в почвата. В по-късен етап от развитието си устойчивостта на растенията към засушаване нараства, особено при дребносеменните сортове.
Лещата се развива добре на песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи варовити почви.

Основната обработка на площите, предназначени за отглеждане на леща, се извършва на дълбочина 20-22см. През пролетта предсеитбените обработки включват култивиране и брануване.

Внасянето на минерални торове при лещата зависи до голяма степен от предшественика. Торене с азотни торове се налага само в случаите, когато тя се отглежда на бедни на азот почви. При наличие на повече азот в почвата лещата развива голяма вегетативна маса, периода на цъфтеж се удължава, а процеса на узряване на семената протича неравномерно. При отглеждане на леща на слабо плодородни почви се препоръчва торене с умерени дози фосфорни и калиеви торове (4-5 кг активно вещество на декар). Фосфорният тор (суперфосфат) може да се внесе еднократно през есента или на два пъти – половината с есенната оран, а другата половина – с предсеитбеното култивиране.

Лещата се засява при междуредово разстояние 10-12 см, на дълбочина 3 см при дребносеменните сортове и 5 см при едросеменните. Семената трябва да са с висока чистота, най-малко 96% и кълняемост – над 90%. Сеитбената норма за дребносеменната леща е 8-10 кг/дка, а за едросеменната - 12-14 кг/дка.

За да се осигури едновременно и бързо поникване на семената след сеитбата засетите площи трябва да се валират. В периода от поникване до фаза цъфтеж се препоръчват 1-2 бранувания. При прилагане на добра агротехника средният добив от декар е над 200 кг от декар.

Лещата се прибира, когато узреят над 50% от чушките. За ограничаване на загубите от разпиляване (разпукване и ронене на чушките) се препоръчва прибирането да се извършва през по-ранните часове.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Доматите се пръскат профилактично срещу картофената мана

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Картофената мана e една от най-важните болести по доматите. Тя нанася сериозни щети на културите от сем. Картофови (Solanacea) – домати, картофи, патладжан

Няма снимка

Житните мухи не трябва да се подценяват

Ларвите се вгризват в стъблото, прегризват централния лист, който пожълтява, усуква се и изсъхва Житната стъблена муха се среща във всички райони, където се отглеждат житни култури

Няма снимка

Повредите от ябълковия плодов червей по ореха са сходни с тези на ореховия

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей. Ореховият нанася повреди и по плодовете на

Няма снимка

Бамята се сее през второто и третото десетдневие на май

Добри нейни предшественици са зеленчуковите култури, които оставят почвата чиста от плевели - домати, пипер , краставици Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Бамята е една от най-топлолюбивите

Няма снимка

Сеитбата на фъстъците се прави в края на април-началото на май

Дукена Жолева, аргрометеоролог при НИМХ Фъстъците са топлолюбива, светлолюбива и влаголюбива късна пролетна окопна култура. Те поникват при минимална температура над 14°С - 15°С

Няма снимка

Овощната градина през май

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През май при овощните култури продължава интензивна растителна защита - важно условие за получаване на качествена плодова реколта

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения