Няколко правила за изба у дома

05 март 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 7911
Няма снимка
 

За да имате запазено отлежало вино

За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до по-професионалната, или до по-любителската.

И в двата случая трябва да се знаят основните правила как да се съхранява домашно произведеното вино, за да бъде оптимално запазено за по-дълго време.

В редакцията и тази година събрахме въпроси на читатели, които най-много се интересуват каква изба е подходяща за изграждане в дома им или на вилата.

Разбира се има вили и вили, къщи и къщи. Едни предразполагат да се направят с доста инвестиции качествени помещения, други искат по-скромно и с по-малко средства и възможности, да отговорят на изискванията за условия и подходящо помещение и оборудване.

Но относно спазване на технологичните изисквания нещата не са чак толкова различни. А

правилата са общо взето едни и същи

И понеже сега напролет именно някои читатели казват, че са решили да се заемат с това намерение, изреждаме ги:

* Избата трябва да е в северната част на къщата или вилата.

* Температурата в нея, ако може да се поддържа в границите на 12-14 градуса или да не варира много.

* Помещението трябва да е така светлинно приглушено, че бутилките да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина през никоя част от деня.

* В помещението не трябва да пускате силно осветление, а светлината е редно да бъде разсеяна.

* Помещението ви трябва да е така изолирано, че да има сравнително постоянна влажност.

* Бутилките е препоръчително да се нареждат легнали - според всички специалисти напитката е добре да облизва и да е в контакт с тапата от корк, който обаче се иска да е естествен, а не синтетичен.

Ако искате да сте изрядни

* На рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното - поне такива са европейските правила.

* Сложете и етикети, за да знаете кое какво е и от коя реколта.

* Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, да знаете, че то тогава виното ще може да развива качества до шестата година. След това ги запазва, но може и да започва постепенно да умира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Виното - или в бъчва, или в стъкло

Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки

Няма снимка

Кратките, но най-важни съвети за резитбата на лозите

Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори. Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче

Няма снимка

Колко да се чака при пропаднала лоза

В случаи на загинали или както казват стопаните пропаднали лози, има няколко начина за действие. Изборът, разбира се, трябва да зависи от това дали става дума за малко или по-голямо насаждение

Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Няма снимка

За феновете на химията - багрене на ракия

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

Още от Фермер
Няма снимка

За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

Жени Владинова Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса. Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото

Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете