Няколко правила за изба у дома

05 март 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 22977
Няма снимка
 

За да имате запазено отлежало вино

За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до по-професионалната, или до по-любителската.

И в двата случая трябва да се знаят основните правила как да се съхранява домашно произведеното вино, за да бъде оптимално запазено за по-дълго време.

В редакцията и тази година събрахме въпроси на читатели, които най-много се интересуват каква изба е подходяща за изграждане в дома им или на вилата.

Разбира се има вили и вили, къщи и къщи. Едни предразполагат да се направят с доста инвестиции качествени помещения, други искат по-скромно и с по-малко средства и възможности, да отговорят на изискванията за условия и подходящо помещение и оборудване.

Но относно спазване на технологичните изисквания нещата не са чак толкова различни. А

правилата са общо взето едни и същи

И понеже сега напролет именно някои читатели казват, че са решили да се заемат с това намерение, изреждаме ги:

* Избата трябва да е в северната част на къщата или вилата.

* Температурата в нея, ако може да се поддържа в границите на 12-14 градуса или да не варира много.

* Помещението трябва да е така светлинно приглушено, че бутилките да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина през никоя част от деня.

* В помещението не трябва да пускате силно осветление, а светлината е редно да бъде разсеяна.

* Помещението ви трябва да е така изолирано, че да има сравнително постоянна влажност.

* Бутилките е препоръчително да се нареждат легнали - според всички специалисти напитката е добре да облизва и да е в контакт с тапата от корк, който обаче се иска да е естествен, а не синтетичен.

Ако искате да сте изрядни

* На рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното - поне такива са европейските правила.

* Сложете и етикети, за да знаете кое какво е и от коя реколта.

* Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, да знаете, че то тогава виното ще може да развива качества до шестата година. След това ги запазва, но може и да започва постепенно да умира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Кой азотен тор кога и къде се използва

ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района 1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове

Няма снимка

За почитателите на сярата

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

Няма снимка

Кои са оптималните срокове за пръскане

Нашата читателка Сийка Иванова от Айтос иска да знае, кои са оптималните срокове за пръскане на лозето. Ето през какви етапи преминава разпределението на задължителните срокове спрямо фазите на

Няма снимка

Цъфтят ли лозите, не се хваща мотика

Има опасност, като се въртите край растенията, да нараните нежните реси Когато лозата е в цъфтеж, не хващайте мотиката, защото има опасност да нараните нежните реси и малките зърна да опадат

Няма снимка

А какво е мустакът при лозите и за какво служи

Издънката не е излишна, използват я и за чайове, и за козметика Мустакът на лозата - това е красивата завъртяна издънка, която с модифицирания си вид има своята природна роля

Няма снимка

Какво представлява изресяването?

Пита Правда Иванова от Ботевград, тя иска да знае вредни ли са мустаците Пълното или частичното окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи в периода около цъфтежа се нарича

Още от Фермер
Няма снимка

Погрижете се за прерасналите копита

Този проблем е при крави, овце и кози. Копитата на козите и овцете постоянно растат и затова се нуждаят от редовно изрязване. За разлика от дивите кози

Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Пензиране на овошките

Чрез пензирането се премахват растежния връх на леторасли, както и последните 2-3 недоразвити листенца които растат по-силно. С тази лятна резитба се контролира нарастването на дължината на клонките

Няма снимка

Земеделието не търпи пандемии, иска нови трактори и комбайни

Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев Екип на в

Няма снимка

Прохладно и ветровитото начало на седмицата

Денят се очертава да бъде прохладен с температури между 23 и 28 градуса. Почти в цялата страна ще е ветровито, по-силни пориви на вятъра ще има в Източна България

Няма снимка

Подходящи условия за прибиране на зърното

Вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от следващия седемдневен период 13-19 юли развитието на земеделските култури ще