От асмата - повече захар

07 март 2020 В лозята 0 16461
Няма снимка
1 2
 

Тя има основни достойнства, несравними с промишлената, използвайте ги

Резитбата на асми или асмовидното отглеждане на лозите е една от предпочитаните формировки за малкия ни селски двор.

Големите й предимства за малките лозари са в това, че винаги може да се използва за засенчване и за декориране на екстериора.

Има още един плюс - при излагането на студ стеблото и кордоните се закаляват.

Те стават способни да бъдат по-устойчиви на неблагоприятни условия и минусовите температури, а родовитостта на ниско разположените зимни очи става по-висока.

Друг положителен резултат от асмовидно формираните лози е натрупването на повече захари в гроздето

Това се дължи на по-стриктното и постоянно поддържане на насажденията, на доста по-редовните зелени резитби, които като се зададат от късната пролет до лятото, се изпълняват много по-стриктно и лесно от домашните лозари.

Не на последно място е и локацията - асмите се изграждат до сгради или огради, срещат винаги първи южното слънце и са защитени от ветровете.

И на каменна ограда могат да се изградят, да красят и да дават немного, но вкусен плод.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При избор на местата за нови насаждения

Не пропускайте тези знания и правила Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж. Да се избягват всякакви много ниски, непроветриви и с тежки почви места

Няма снимка

Ако сега сте открили някакви дребни повреди

През вегетацията грижите да са още по-редовни През цялата вегетация на лозите трябва да не пропускате никаква последователност в грижите. Особено, ако сега е имало някакви

Няма снимка

Дали измръзнаха някои лозови пъпки

Има риск там, където веднага след резитба имаше наранявания и паднаха температурите Много стопани ни зададоха този въпрос, притеснени от факта, че след като са направили старателна резитба

Няма снимка

Бутилирането да е качествено

Да се парафинират ли бутилките, питат наши абонати Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Но е най-добре да си купите нови, защото старите бутилки

Няма снимка

Преди да се стопли времето

Да се направи отделяне от утайката В края на зимата здравото вино е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар. На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ

Няма снимка

Ако виното още е сладко

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

Още от Фермер
Няма снимка

За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

Жени Владинова Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса. Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото

Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете