Какво знаем и какво не знаем за розмарина

12 март 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 34488
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Къде и как може да се употребява

Розмаринът е вечнозелен храст, който по време на цъфтежа се обсипва с нежни люлякови цветове. Той намира своето място както в кулинарията, така и в медицинската козметика. Често се отглежда и като декоративно растение.

“Морска свежест”

Ето как се превежда името на екзотичното растение - rosmarinus. Негова родина е средиземноморското крайбрежие. Полезните качества на розмарина са били известни още в Древния Рим. В древна Гърция е било традиция да украсяват главите на героите си с венец от розмарин - смятало се, че той стимулира ума.

Листата на розмарин имат горчив вкус и пикантна миризма. Като подправка се използва в Индия, Африка и Русия. Нашите предци са били уверени в магическите полезни свойства на растението - да прогонва злите духове, да привлича богатство.

Състав и полезни свойства

Съставът на розмарина е уникален. Той съдържа витамин В6, фолиева и пантотенова киселини, рибофлавин, тиамин, минерали - цинк, натрий, калий, мед, манган, желязо, фосфор, магнезий, калций. По този начин растението укрепва зъбите и стените на кръвоносните съдове, а също така нормализира хормоналния фон. Съдържащото се в него желязо подпомага образуването на хемоглобин и миоглобин, а манганът укрепва нервната система.

Розмаринът съдържа и липиди - 18 аминокиселини, фитостероли и мастни киселини. Специфичната розмаринова киселина е мощен антиоксидант.

Етеричното масло от розмарин е изключително полезно. Най-висока е неговата концентрация в тригодишните листа. Маслото съдържа ценна карнозна киселина, която забавя стареенето и предотвратява дегенеративните промени в мозъка.

Розмаринът има тонизиращо действие върху човешкото тяло. Използва се при продължително лечение с антибиотици, спасява от хипотония, подагра, колики и ревматизъм.

Розмариновото вино е полезно за мъжката репродуктивна система. Ако искате да се отпуснете, няма нищо по-хубаво от вана с розмарин.

Спиртната тинктура подобрява кръвообращението.

Билката е ефективно средство за стимулиране на червата и стомаха, истинско спасение при лечението на сърдечно-съдови заболявания и добър "помощник" в рехабилитацията след инфаркт.

За лечение на метеоризъм (подуване и газове в стомаха) се използват лекарства на базата на розмарин. Като външно лекарство растението помага при заболявания на мускулите и ставите. Препаратите на базата на етерично масло от розмарин са отлични антисептици - прилагат се при абсцеси, екземи, акне и циреи.

Розмаринът се използва като имуностимулатор и като лек срещу настинки. Освен това, растението има свойството на антидепресант и се справя добре с различни инфекции.

Употреба билката в медицината

Тинктура

Вземете 50 г от листата на растението и ги залейте с 250 г 70%-ен спирт и оставете за 10 дни. След това прецедете тинктурата.

Настойка на водна основа

2 чаени лъжички нарязани листа от розмарин се заливат с чаша вряла вода. След половин час прецедете настойката и приемайте на малки дози в течение на целия ден - до 6 приема за сърдечно-съдови проблеми.

Отвара

Залейте 2 чаени лъжички нарязани листа розмарин с чаша вряла вода. Поставете на котлона и варете 20 минути. Прецедете. Приемайте по 1 чаена лъжичка три пъти на ден, 30 минути преди хранене. Препоръчва се при сърдечни заболявания, колики и неврози.

Чай

Вземете 1 чаена лъжичка натрошени листа на растението и налейте 250 мл вряла вода. Чаят ще е готов след 15 минути. Той ще укрепи тялото ви и ще ви помогне бързо да се възстановите след инфекциозни заболявания.

Внимание! Билката може да бъде опасна

Дори изключително полезна билка като розмарина може да бъде опасна. Тя е категорично противопоказна при хипертония, за бременни и кърмачки, за хора, страдащи от епилепсия, при деца под 6-годишна възраст, както и за хора с алергии. В никакъв случай не трябва да пиете розмариново масло. В по-големи количества то може дори да е отровно.

Розмаринът в кулинарията

Листа от розмарин често се добавят към супи и различни сосове. Подправката е подходяща за ястия от зеле и спанак, картофи и тиквички, патладжан и сирене. Може да се добавя и към плодови салати. Една клонка розмарин, оставена за няколко дни в бутилка с растително масло или зехтин, ще му придаде невероятен средиземноморски вкус.

Някои готвачи смятат, че растението не бива да се комбинира с червени зеленчуци - розмаринът не се "сприятелява" с домати и цвекло. Не е добра и комбинацията на розмарин и дафинов лист.

Опитайте се да не прекалявате, когато използвате подправката. В противен случай тя може да придаде на ястието камфоров привкус.

“Юфка” от моркови и розмарин

Продукти: 600-700 г големи сочни моркови, 4-5 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 80 мл зехтин, 40 г масло, едра морска сол, прясно смлян бял пипер

Приготвяне: Обелете морковите и с помощта на белачка за зеленчуци или широк нож ги нарежете на много тънки дълги ивици. Изсипете получената "юфка" в тенджера с вряла вода и захлупете. Оставете за 10 минути и прехвърлете в гевгир да се отцедят. Подсушете.

В дълбок тиган с дебело дъно сипете зехтина и добавете маслото. Обелете и смачкайте скилидките чесън. Отделете няколко листа от розмарина за украса, а останалия го прибавете към чесъна и маслото. Задушете за няколко минути на средно силен котлон.

Задушавайте, докато чесънът започне да покафенява, за около 4 минути. Извадете чесъна и розмарина и в същата мазнина изсипете морковите. Задушете ги и тях, като внимателно разбърквате, докато омекнат, за около 5 минути. По желание можете да увеличите котлона за няколко минути, така че "юфката" да се запържи.

Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и свалете от котлона. Сервирайте като гарнитура към пиле, като украсите порциите с листа от розмарин.

Кифлички с розмарин и стафиди

Продукти: 2 клонки изсушен розмарин, 400 г брашно, 1 суп. лъж. суха мая, 3 суп. лъж. захар, 150 г стафиди, 7 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Маята и 1 суп. лъж. захар разтворете в 250 мл топла вода и оставете за 10 минути. Пресейте брашното в купа и го поставете за 2 минути във фурна, предварително загрята до 150 градуса.

Добавете останалата захар към загрятото брашно, изсипете маята и омесете тестото. Месете върху поръсена с брашно повърхност около 10 минути. Прехвърлете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5 часа.

Натрошете листата на сушения розмарин и ги стрийте в хаванче. В тиган загрейте малко количество олио и сипете в него натрошения розмарин. Не трябва да се пържи и прегаря! Махнете от котлона и оставете да изстине.

Омесете отново тестото и прехвърлете върху повърхност, поръсена с брашно. Добавете 4 суп. лъж. от розмариновото масло и измитите стафиди. Замесете.

Разделете тестото на 8 части и от всяка част оформете топва. Подредете в порясена с брашно тава за печене. Леко притиснете. Използвайки остър нож, направите кръстообразен срез на питките. Покрийте и оставете за 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете кифличките с останалото розмариново масло. Печете за 30 минути.

Розмарин в козметиката

Розмаринът е чест компонент на лосионите за лице. Той видимо подмладява кожата и подобрява кръвообращението.

Отварата от това растение може да се използва като балсам за коса, особено при мазен скалп. Ако искате да ускорите растежа на косата, правете масаж на главата с масла на базата на етерично масло от розмарин.

Освен това, отварата е много ефикасна в борбата с акне и гнойни обриви, особено при младежите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Как да подготвим инвентара за пролетта

Краят на зимата е чудесно време да започнете подготовка за пролетната си градина. Не само вашите почва, мулч и семена се нуждаят от време, но и инструментите са важна част от процеса на подготовка

Няма снимка

Вертикалната градина - предимствата са повече от недостатъците

Плюсовете * Можете да украсите цялата сграда или отделни части от стената. * Размерът на зелените площи се увеличава няколко пъти. * Компактните размери ви позволяват да получите голямо количество

Няма снимка

Зелените стени на Патрик Блан

Можете да ги наречете мечта, изкуство на градинаря или просто тенденция... Вертикалните градини, изобретени от французина Патрик Блан, са нещо специално и със сигурност привлича вниманието

Няма снимка

Идеи за дизайн на вертикалните градини

* Дизайнерските идеи за организиране на вертикална градина са ограничени само от вашето въображение. Като опция за начинаещи можете да използвате композиция от саксии за цветя

Няма снимка

Вертикалната градина - много зеленина на малко място

Често е трудно за собствениците на малки парцели да създадат уникален и цветен ландшафтен дизайн. Ако съществуващото място ви позволява да построите на него само къща

Няма снимка

Девет мартенски задачки в цветната градина

1. Подгответе почвата Площите, отредени за красота, имат нужда от същата подготовка, както тези за зеленчуците и плодовете. Почистените от плевели и зимували неприятели лехи трябва да се аерират и

Още от Фермер
Няма снимка

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила

Няма снимка

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40

Намалява се на 300 лв. глобата за разходка в парка Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов

Няма снимка

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете

Няма снимка

Румъния прави изключение в забраната за пътувания за земеделци

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от COVID-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух

Няма снимка

Сливова плодова оса

По време на цъфтеж се прави пръскане при сливите за борба срещу сливовата плодова оса. Пръсканията са две – в масов цъфтеж и при започване опадането на цветовете

Няма снимка

Ако зайците ги хване хрема

Кихат, текат им носът и очите, какво да правите Краткият отговор е: Веднага им дайте антибактериален медикамент разтворен във вода. Изброените симптоми при тях често се проявяват при резки