Какво да ядем за добър имунитет

19 март 2020 Домашен лекaр 0 56592
Няма снимка
 

Лошото хранене, недостигът на витамини и увеличаващите се нива на стрес увреждат здравето, като отслабват имунната система. Променливото и влажно време също е предизвикателство за защитните сили на организма.

Преди да прибегнете до лекарствата и да се доверите напълно на ваксините, не забравяйте, че начинът на хранене също е в състояние да повлияе положително върху имунитета.

Продуктите, които повишават имунитета, са важно средство за предотвратяване на настинки и инфекции. Този ефект се постига благодарение на високото съдържание в тях на витамини, минерали и други полезни вещества. Полезните храни са изключително разнообразни, така че с тях менюто ви ще бъде пълноценно и балансирано, а устойчивостта на организма към инфекции ще се повиши значително.

Витамините С, А, Е, селен, цинк, желязо, йод, както и омега-3 мастните киселини и аминокиселините са отговорни за силната имунна система.

И така, кои съдържат горните вещества?

Витамин С може да се намери в цитрусовите плодове, шипка, червени боровинки, чушки, зеле, касис, киви, магданоз и копър.

От цитрусите и горските плодове могат да се приготвят различни напитки, а зеле и чушки можете да добавяте към салатата си. Ситно нарязаните зелени подправки са вкусно допълнение към супи и основни ястия.

Витамин А се намира в маслото, жълтъците на яйцата, черния дроб, морковите и листата на киселеца, тиквата и кайсиите.

Не забравяйте да добавите масло към сутрешната закуска, яжте зелени салати и гответе по-често супи, основни ястия и десерти с тиква.

Витамин Е може да се намери във всички растителни масла, ядки, семена и пшенични трици. Включвайте често в менюто си салати, подправени с масло, и добавете ядки и семена.

Селенът се намира в гъби, морски дарове, ядки, сирене, царевичното нишесте, елда и яйца.

Цинкът може да се намери в риба и морски дарове, месо, сирене, шоколад и черен чай. Червеното месо, черният дроб, сусамът, лещата, грахът и елдата са богати на желязо, докато йодът се намира в големи количества в яйца, морски дарове, риба и житни зърнени храни.

Мастните киселини също са много важни за силната имунна система. Освен риба и морски дарове, те се намират в ядките, различни семена, брюкселско зеле и спанак. Аминокиселините се срещат в големи количества в яйцата, млечните продукти, бялото месо, бобовите растения и зърнените храни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Не закусвайте с овесени ядки и бял хляб

Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС.  Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Няма снимка

Първа помощ при ухапване от насекоми

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Няма снимка

Прекомерният прием на сол отслабва имунната система

Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета

Още от Фермер
Няма снимка

Защо има в полога яйца без жълтък?

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

Признаци за опаразитяване с метил

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Няма снимка

Роботите за плевене напредват

Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне Още от началото на рубриката се стараем да следим всички

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене