Грижи за виното и за продуктите за дестилация

21 март 2020 В лозята 0 13338
Няма снимка
Грижите са осатанлото вино в края на зимните дни да не се подценяват
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В края на зимата вземете съответните мерки

Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.

Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...

Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират

Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.

Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.

По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.

Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.

Кое може да се съхранява по-добре

Отговорът дава консултантът ни

По-добре се съхраняват сулфитираните вина.

Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.

За белите вина сулфитирането е още по-важно.

Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.

А това при него е един от най-неприятните дефекти.

Съвет:

Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.

Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.

След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.

Важно за бутилирането

В стъклен или в пластмасов съд

Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.

По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция

В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.

Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.

При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.

При появили се и малки признаци на цветясване

Как да се действа

Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.

Тогава е добре да се подходи по друг начин.

Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.

Съвет:

Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.

Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.

Внимание:

След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.

Ако долавяте дори и лек оцетен вкус

Направете си и варно мляко

При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.

Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.

Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.

В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира

Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.

Как се неутрализира

То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.

След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.

Съвет за времетраенето

Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.

Внимание:

Това важи и за плодовите каши

Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.

Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.

По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ако виното още е сладко

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни

Няма снимка

Кога ще се филизят лозите

Уважаема редакция, аз съм редовна ваша читателка и много ми помагат вашите страници. Сега моят въпрос е за лозарския кът в двора ми. Имам лози, които са засадени преди три-четири години

Няма снимка

Срещу плевелите, избуяващи напролет

Хубаво окопайте, не е нужно да е дълбоко Резитбата на лозите следва да приключи не по-късно от края на месец март. След като се свърши с това мероприятие, може да се наложи да се правят и корекции

Няма снимка

Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

Няма снимка

Кога се загрибват новозасадените лози

Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента

Няма снимка

3 сорта за ново лозе, които узряват през септември

В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко

Още от Фермер
Няма снимка

Алергиите при кучетата

Отключват се още от пролетта Какво може да предприемете, за да облекчите кучето си? Ако алергията му е сезонен проблем, то още с повишаване на температурите над 15-18 градуса

Няма снимка

Борисов с обръщение към българите: Гордея се с вас! Благодаря ви за усилието!

Министър-председателят обяснява защо се налага удължаване на извънредното положение Бойко Борисов направи обръщение към българите заради увеличаващите се случаи на коронавирус у нас и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате нови животни - иска се становище от БАБХ

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение от ПРСР 2014-2020 г. Съгласно заповед на изпълнителния директор на фонд "Земеделие"

Няма снимка

От 15 април животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярката за хуманно отношение към животните

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 - "Хуманно отношение към животните", от ПРСР /2014-2020 г./

Няма снимка

Фермерските пазари да работят искат наколко организации

Това призоваха няколко организации и потребители - така е в половин Европа, при спазване на мерките, казват те Както написа в миналия си брой в. "Български фермер" няколко организации

Няма снимка

Какво ще бъде лицето на Европа след кризата с коронавируса?

Териториалните различия вероятно ще се задълбочат Нуждаете се от срочен отговор на ЕС относно коронавируса? Прочетете дали това ще ви удовлетвори... Председателят и политическите координатори на