Грижи за виното и за продуктите за дестилация

21 март 2020 В лозята 0 16920
Няма снимка
Грижите са осатанлото вино в края на зимните дни да не се подценяват
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В края на зимата вземете съответните мерки

Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи температури.

Според д-р инж.техн.аНиколай Бакалов, наш консултант, има важни неща, които трябва да се свършат със затопляне на времето, и сега ще ги припомним...

Грижите в края на зимата са важни, защото всички микробиологични процеси се активизират

Ако вашата винена напитка няма неферментирала захар и е бистра, трябва да се погрижите за нейното съхранение.

Сега е моментът да се направи последното трето откаляване - като се отделят най-фините утайки от виното.

По-голяма част от него сигурно вече е изпито и в съдовете има вече и голяма въздушна камера.

Знаете сигурно вече, че виното трябва да се съхранява в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре е да се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 22 градуса. Но не всеки ги има.

Кое може да се съхранява по-добре

Отговорът дава консултантът ни

По-добре се съхраняват сулфитираните вина.

Това казва специалистът инж. Николай Бакалов на домашни стопани, които ни зададоха ред въпроси от този род.

За белите вина сулфитирането е още по-важно.

Сернистата киселина е антиоксидат и не позволява на бялото вино да се окисли и да придобие жълтеникаво ръждив цвят.

А това при него е един от най-неприятните дефекти.

Съвет:

Ако виното не е било сулфитирано досега, добавят се 60 до 70 милилитра 6% серниста киселина на 100 литра вино.

Ако е било сулфитирано през есента след приключване на ферментацията - тогава се добавят още около 50 мл 6% серниста киселина на 100 литра вино.

След сулфитирането, ако виното се съхранява в непълни съдове, е добре да се бутилира в стъклени бутилки с тапа или с винтова капачка.

Важно за бутилирането

В стъклен или в пластмасов съд

Бутилирайте виното или в стъклени бутилки с тапа, или в бутилки с винтова капачка. Обяснявали сме предимствата и на двете, но в крайна сметка всеки домашен майстор си има предпочитания и ги прилага.

По-важно е да се знае какви са правилата на тази операция

В стъклените бутилки, които мнозина предпочитат, трябва се оставя малка въздушна камера, за да има възможност за разширение на напитката, което става с повишаване на температурите.

Ако решите да използвате пластмасовите бутилки, трябва да сте наясно, че те се пълнят без въздушна камера.

При напълването в мека бутилка, тя много леко трябва да се притисне, за да остане свободен обем пак за евентуалното леко разширение на виното.

При появили се и малки признаци на цветясване

Как да се действа

Ако по повърхността на непълния съд с останалото ви вино у дома, което много често е неизбежно, има цвят, това означава, че е налице дори и в лека степен т.н. цветясване.

Тогава е добре да се подходи по друг начин.

Виното трябва да се източи, като гледате въобще да не нарушите целостта на пелената.

Съвет:

Пелената може да се събере много внимателно с гъста цедка.

Или трябва да се източва от кран в дъното на съда.

Внимание:

След това напитката, която вече е в чистия съд трябва да се сулфитира задължително!

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, тогава е най-добре е да се бутилира.

Ако долавяте дори и лек оцетен вкус

Направете си и варно мляко

При наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на първоначално или по-напреднало вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхранява заедно с другите ви вина.

Да знаете, че заразата лесно се прехвърля от болното на здравото.

Сулфитирането на такова вино с дозите, които препоръчва нашия консултант, само ще забави процеса на вкисване, но няма да го спре.

В домашни условия вкисналото вино е най-добре да се извари на ракия без да се сулфитира

Но е необходимо да се направи и нещо друго - предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко - това всъщност е силно разредена с вода гасена вар.

Как се неутрализира

То се провежда, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

При това действие се образува обилна пяна от въглероден двуокис - той се получава от неутрализацията на оцетната киселина.

След това виното трябва да бъде опитано и на вкус.

Съвет за времетраенето

Неутрализирането се извършва докато киселият вкус почти изчезне или докато забележите, че се долавя много слабо.

Внимание:

Това важи и за плодовите каши

Предозирането на воден разтвор натриев бикарбонат води до получаване на лугав вкус, което е нежелателно, ако оставим виното за консумация.

Изваряването на виното се извършва веднага след неутрализирането.

По същия начин трябва да постъпите с обработката и на плодовите каши, които са ви останали от есента за изваряване на ракия сега, по различни причини.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

Няма снимка

От 7 до 37 градуса през юни

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят