Неприятели по прасковата

22 март 2020 Овошки 0 14355
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Прасковата се напада от някои опасни неприятели - анарзия, източен плодов червей и листни въшки, срещу които трябва да се води редовна борба, за да се опази плодовата реколта

Клонковият молец е сред най-опасните

Напада и други костилкови видове

Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-често в районите, където се отглеждат праскови и кайсии.

Неприятелят напада още слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Вредният стадии е гъсеницата, която нагризва младите леторасли, като напълно унищожава клонките, също така причинява и червясване на плодовете.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда, достигаща при разперени крила 11-15 мм. Гъсеницата е сиво-кафява до розова, тялото й е покрито с власинки, дълга е 10-15 мм. Какавидата е жълтокафява.

Прасковеният молец развива годишно 3-4 поколения. Зимува като гъсеница втора - трета възраст, под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата - в галите, причинени от галообразуващия акар. Около мястото за зимуване се образуват купчини от кафяви екскременти.

През пролетта - в началото на март, а понякога и в края на февруари, гъсениците напускат зимните укрития и започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др.

Една гъсеница поврежда 2-3 листни пъпки. След това преминава по клонките, като се вгризва през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част. Една гъсеница поврежда последователно 3-5 леторасъла.

Гъсениците се вгризват и в плодниците на цветовете и в младите плодчета, като ги унищожават напълно, остава само кожицата. Една гъсеница съсипва 1-2 плодчета.

Цяло лято е в градината

Прасковеният молец развива няколко поколения през годината, което предопределя и постоянното му присъствие в градината през вегетацията на овощните дървета.

Пеперудите от първото поколение летят през май. Те са активни привечер и нощем, а денем се крият под листата, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и т. н.

Женските пеперуди снасят яйцата си по единично главно по плодовете на ранните сортове праскови.

Гъсениците се излюпват в началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат плодовете на по-късните сортове праскови, тъй като листата и връхните части на клонките вече са твърди, като се вгризват често откъм ямичката на дръжката.

Пеперудите от второто поколение започват да летят от края на юни началото на юли и завършват до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от третото поколение летят през август и завършват летежа до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

През пролетта две третирания

За да е ефективна борбата с прасковения клонков молец, се извършват редовни третирания през цялата вегетация. Препоръчително е те да се правят след сигнал на местните служби, които наблюдават развитието на неприятеля.

През пролетта трябва да се направят две пръскания. Първото е непосредствено преди разпукването на цветните пъпки. Второто, ако се налага, веднага след прецъфтяването.

Сред разрешените инсектициди за борба с прасковения клонков молец са: вазтак нов 100 ЕК, дурсбан 4 ЕК, короген 20 СК, суми алфа 5 ЕК и др.

Първите пръскания срещу анарзията са от изключително значение, тъй като ако се намали плътността на зимуващото поколение, после борбата е по-лесна.

СЛЕД ЦЪФТЕЖА

Задължително след прецъфтяване на прасковите, направете пръскане на дръвчетата, особено ако не сте пръскали преди това

Листните въшки да не се подценяват

Вредят от много рано

Още с набъбването на пъпките на прасковата листните въшки започват да се излюпват. Отначало ларвите смучат сок от пъпките, а след това - от долната страна на листата.

Вследствие на вредата нападнатите листа се завиват към долната им повърхност, успоредно на главната жилка. Най-често въшките нападат листата от връхните клонки на дръвчето. Нападнатите листа са силно накъдрени и събрани, част от тях пожълтяват и окапват.

Някои от листните въшки не нападат листата, а се развиват по ствола и долната страна на скелетните разклонения. Те смучат сок от кората и отделят медена роса.

Борба срещу листните въшки също трябва да се извършва редовно, за да се намалят поколенията, които често са над 10 за една година.

Третиранията започват още преди цъфтежа на овощните култури и продължават според плътността на неприятеля.

Подходящи инсектициди са: аскот, дантоп 50 ВП, калипсо 480 СК, карате експрес ВГ, крисант ЕК и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Пролетно засаждане на ягоди

През пролетта може да засадите нова ягодова леха. Начините на отглеждане са: - директно върху почвата, - на специален полиетилен - или със слама. През последните години се предпочитат ягодите да се

Няма снимка

Засадете боровинки

И през пролетта може да си засадите боровинки. Ако ще отглеждате повече растения, се прави в редове. Разстоянието между тях е 2,5-3,0 м. В самия ред разстоянията могат да варират в зависимост от

Няма снимка

Ако отглеждате боровинка

Ако решите да отглеждате боровинка, ето с кои изисквания трябва да се съобразите: . Най-подходящи са местата с по-умерен климат. . Понася късните пролетни студове

Няма снимка

През пролетта се внася азотен тор

При възобновяване на вегетацията на овощните дръвчета и ягодоплодни видове, азотът е от съществено значение за бързото нарастване и образуване на по-качествени плодове

Няма снимка

Засаждайте млади дръвчета

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното

Няма снимка

Цветовете на вишнапа опадват

Опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е в липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете). Болестта се проявява като кафяви петна по цветовете

Още от Фермер
Няма снимка

Мечка уби теле и овца на 2 км. от село Триград

РИОСВ-Смолян провери първият за годината сигнал за щета от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин. Според сигнала след паша на стадо от овце и говеда

Няма снимка

Салата с пилешко и ананас

Красива, оригинална салата с изискан вкус! Интересното съчетание от пилешко филе и ананас позволява да създадете безброй варианти на ястието. Всеки ще е добър по свой начин

Няма снимка

Преведени са още 17 млн. лв. за агроекология

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 17 275 490 лв. по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане получиха 2619 земеделски стопани

Няма снимка

Кабинетът предлага на Народното събрание да удължи извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение, съобщиха от правителствената пресслужба

Няма снимка

Получаваме 3000 контроли за тестовете за COVID-19 в национални лаборатории

4 акредитирани у нас ги получават вече, ще могат да бъдат проверени до 60 милиона теста Нов контролен материал за проверка на правилното функциониране на тестовете за коронавирус e разработен от

Няма снимка

ЕК облекчава изискванията за обществените поръчки заради епидемията от COVID-19

Европейската комисия представи днес насоки за обявяването на обществени поръчки в условията на епидемия от COVID-19. Предвижда се въвеждането на съкратени срокове при неотложни обстоятелства