Неприятели по прасковата

22 март 2020 Овошки 0 18540
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Прасковата се напада от някои опасни неприятели - анарзия, източен плодов червей и листни въшки, срещу които трябва да се води редовна борба, за да се опази плодовата реколта

Клонковият молец е сред най-опасните

Напада и други костилкови видове

Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-често в районите, където се отглеждат праскови и кайсии.

Неприятелят напада още слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Вредният стадии е гъсеницата, която нагризва младите леторасли, като напълно унищожава клонките, също така причинява и червясване на плодовете.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда, достигаща при разперени крила 11-15 мм. Гъсеницата е сиво-кафява до розова, тялото й е покрито с власинки, дълга е 10-15 мм. Какавидата е жълтокафява.

Прасковеният молец развива годишно 3-4 поколения. Зимува като гъсеница втора - трета възраст, под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата - в галите, причинени от галообразуващия акар. Около мястото за зимуване се образуват купчини от кафяви екскременти.

През пролетта - в началото на март, а понякога и в края на февруари, гъсениците напускат зимните укрития и започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др.

Една гъсеница поврежда 2-3 листни пъпки. След това преминава по клонките, като се вгризва през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част. Една гъсеница поврежда последователно 3-5 леторасъла.

Гъсениците се вгризват и в плодниците на цветовете и в младите плодчета, като ги унищожават напълно, остава само кожицата. Една гъсеница съсипва 1-2 плодчета.

Цяло лято е в градината

Прасковеният молец развива няколко поколения през годината, което предопределя и постоянното му присъствие в градината през вегетацията на овощните дървета.

Пеперудите от първото поколение летят през май. Те са активни привечер и нощем, а денем се крият под листата, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и т. н.

Женските пеперуди снасят яйцата си по единично главно по плодовете на ранните сортове праскови.

Гъсениците се излюпват в началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат плодовете на по-късните сортове праскови, тъй като листата и връхните части на клонките вече са твърди, като се вгризват често откъм ямичката на дръжката.

Пеперудите от второто поколение започват да летят от края на юни началото на юли и завършват до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от третото поколение летят през август и завършват летежа до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

През пролетта две третирания

За да е ефективна борбата с прасковения клонков молец, се извършват редовни третирания през цялата вегетация. Препоръчително е те да се правят след сигнал на местните служби, които наблюдават развитието на неприятеля.

През пролетта трябва да се направят две пръскания. Първото е непосредствено преди разпукването на цветните пъпки. Второто, ако се налага, веднага след прецъфтяването.

Сред разрешените инсектициди за борба с прасковения клонков молец са: вазтак нов 100 ЕК, дурсбан 4 ЕК, короген 20 СК, суми алфа 5 ЕК и др.

Първите пръскания срещу анарзията са от изключително значение, тъй като ако се намали плътността на зимуващото поколение, после борбата е по-лесна.

СЛЕД ЦЪФТЕЖА

Задължително след прецъфтяване на прасковите, направете пръскане на дръвчетата, особено ако не сте пръскали преди това

Листните въшки да не се подценяват

Вредят от много рано

Още с набъбването на пъпките на прасковата листните въшки започват да се излюпват. Отначало ларвите смучат сок от пъпките, а след това - от долната страна на листата.

Вследствие на вредата нападнатите листа се завиват към долната им повърхност, успоредно на главната жилка. Най-често въшките нападат листата от връхните клонки на дръвчето. Нападнатите листа са силно накъдрени и събрани, част от тях пожълтяват и окапват.

Някои от листните въшки не нападат листата, а се развиват по ствола и долната страна на скелетните разклонения. Те смучат сок от кората и отделят медена роса.

Борба срещу листните въшки също трябва да се извършва редовно, за да се намалят поколенията, които често са над 10 за една година.

Третиранията започват още преди цъфтежа на овощните култури и продължават според плътността на неприятеля.

Подходящи инсектициди са: аскот, дантоп 50 ВП, калипсо 480 СК, карате експрес ВГ, крисант ЕК и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листните въшки вече вредят

Листните въшки вече са в овощната градина и нападнаха младите листа на дръвчетата. Най-често вредителят може да се забележи по връхните части на растенията, където завива листата

Няма снимка

Подхранване и поливане на овощните дръвчета

Овощните дървета са в процес на активно нарастване на различните растителни части, а също и на плодове, при плододаващите вече. Затова подхранването и напояването са от съществено значение за

Няма снимка

За да опазите ягодите от сиво гниене

Причинител на сивото гниене е гъба, която се развива при хладно и влажно време. За да се ограничи развитието на заразата, трябва да се направят няколко третирания.

Няма снимка

Ягодите са в опасност

Хладното и влажно време ще провокира развитието на някои болести. Сред тях е и сивото гниене по ягодата. Болестта е много опасна и ако не се предприемат мерки

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

Няма снимка

Мерки срещу бялата американска пеперуда

Борбата с бялата американска пеперуда включва механични мерки и химични средства. . Най-подходящо е механичното унищожаване на гнездата на гъсениците от първо поколение, когато са още малки

Още от Фермер
Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Lemken спира производството на пръскачки

Lemken обяви, че ще откаже конвенционалната си линия пръскачки от края на тази година, въпреки че представи нова самоходна машина – Nova, на Agritechnica