Руло от пуешко месо с ябълков пълнеж

21 март 2020 Кулинария 0 11358
Няма снимка
1 2 3
 

Ако сте поканили гости, няма как да минете без месо на масата (Разбира се, ако не постите). Приготвянето на руло от пуешко месо е чудесна идея за оригинално ястие.

Месото в тази рецепта може да е пилешко или пуешко филе. Ние избрахме пуешкото. Интересна е комбинацията, ако рулото се напълни със сладко-кисел пълнеж. Ябълките са евтина и достъпна съставка, затова са взети за основа.

Рулото се получава доста богато на вкус, но ако искате да добавите сос към него, препоръчваме ви да изберете сос от боровинки, например.

За гарнитура можете да предложите печени зеленчуци, картофено пюре или кус-кус.

Продукти: 1 кг пуешко филе, 1 не много голяма глава лук (60 г), 4 скилидки чесън, 200 г (1-2 ) ябълки, 40 г корен от целина, 60 мл портокалов сок, 1 ч. лъж. сушен риган, 50 г сух хляб/крутони, 100 мл месен бульон, 4 клонки магданоз, 40 г масло, 4 суп. лъж. мека горчица, растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Веднага трябва да кажем, че руло от 1 кг месо е ястие за голяма компания. От посочените продукти се получават около 15 парчета.

Предварителна обработка на филето за рулото: Пълнежът може да бъде какъвто предпочитате, но процесът на приготвяне на филето за рулото е един и същ. Ако намерите филе с кожа, опитайте се да я запазите. Тя ще придаде на ястието допълнителен вкус и ще остави остави месото сочно.

Парчето месо се разрязва с остър нож по дължина, но без да стигате докрая. Разтворете внимателно филето, "като книга", но трябва да остане цяло. На по-дебелите участъци направете срезове. Покрийте с фолио за свежо съхранение и начукайте. Фолиото е нужно, за да се запази парчето месо цяло. След като месото е начукано, преминете върху филма с точилка, за да изравните повърхността. Подравнете, ако е необходимо, отстрани с нож.

Дебелината на полученото месо трябва да е около 1 см. Не прекалявайте с изтъняването, за да не изпадне пълнежът след пълнене.

Ако навиете това руло директно, заедно с фолиото и го замразите, ще получите отлична заготовка, за да спестите време в деня на приготвяне.

Приготвяне на пълнежа от задушени ябълки с лук и целина: Нарежете ябълките на кубчета. Изберете ароматни сортове.

Лука и чесъна нарежете на малки кубчета. Запържете леко лука в загрято растително масло. След 2 минути добавете целината, ситно нарязания чесън и ригана. Предварително настържете целина, за да се се сготви по-бързо. Задушете зеленчуците, докато целината омекне.

Добавете ябълки, продължете готвенето за 1 минута.

Нарежете хляба на кубчета (ако не използвате готови крутони) и добавете към пълнежа. Прибавете и портокаловия сок и бульона. Продължете да готвите още няколко минути.

Пълнежът не трябва да е сух. Ако по време на готвенето цялата течност се е изпарила, добавете още малко бульон или вода.

Посолете и подправете пълнежа на вкус. Не забравяйте да опитате за готовността на всички компоненти. В самия край добавете нарязан магданоз, изключете котлона и покрийте.

Приготвяне на пуешкото руло: Месото, приготвено за рулото, се натърква със сол и черен пипер. За да остане месото меко и ароматно, намажете го с горчица от едната страна.

Разпределете пълнежа равномерно. Оставете 1 см от ръба, за да не изпадне пълнежът, докато завивате рулото. Завържете навитото руло с дебел конец по дължината и напречно.

Поставете приготвеното руло в тава за печене върху решетка и намажете добре с разтопено масло. Маслото няма да позволи на рулото да изсъхне по време на готвенето и ще даде апетитна тъмна коричка след изпичане.

Поръсете отгоре със сол и черен пипер.

Печете на 180 градуса за 50-60 минути. Докато печете, поливайте отгоре и отстрани със соса, който се е отделил по време на готвенето.

Оставете готовото руло да престои 15 минути, след което нарежете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пълнена каракуда на тиган

Много интересна версия на постните ястия за онези дни, когато можете да ядете риба. Каракудата, приготвена по тази рецепта, се пълни с лук. Рибата се получава много арометна

Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Още от Фермер
Няма снимка

ДФ "Земеделие": Биопроизводителите да се регистрират през Системата за електронни услуги

ДФ „Земеделие“ призовава всички кандидати по схемите и мерките на директните плащания, и най-вече бенефициентите по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 да се регистрират в Системата за

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

Как да опазите любимците от кърлежи и бълхи

За първите ви трябва помощ от ветеринар, а за вторите - да посетите близката аптека Кърлежите са опасни и за хората, и за животните. Затова всяка пролет слагайте на кучето си противопаразитна каишка

Няма снимка

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г

Няма снимка

Ягодите са любима храна за охлювите

Не допускайте гадинките до плодовете Голите охлюви нанасят най-големи вреди при влажно и хладно време. Те нападат много от зеленчуковите видове, ягодите, както и някои декоративни и цветни растения