ГЕРБ ще уважат ветото на Румен Радев, Борисов сърдит на президента

22 март 2020 Новини 0 24192
Няма снимка
 

Управляващите от ГЕРБ ще уважат наложеното от президента Румен Радев вето върху два от текстовете на закона за извънредното положение – за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за невярна информация.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.
Преди да обяви ветото си президентът Радев е говорил по телефона с Борисов и го е информирал какво ще направи.
Първият текст за цените е по предложение на БСП, но те настояваха да го приемем, защото иначе щяха да излязат от залата в парламента. Той ни връща в зрелия социализъм и ще се съобразим с президента Радев. По втория текст, ще махнем думичката невярна, обясни Борисов.
Премиерът обаче приел тежко останалите критики на държавния глава към правителството, стана ясно от близо половинчасовото въведение на Борисов. Той дори обвини държавния глава в егоцентризъм. И хвърли върху него вината за нарушеното примирие между властите, за което се разбраха Борисов и Радев преди седмица.
„Доста неочаквано е това, което се случва. От миналата неделя проведохме две срещи с президента Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и докладвам направеното ново“, започна министър-председателят.
На няколко пъти Борисов призова за единение. И даде пример как съставя медицински съвет към правителството, начело с проф. Коста Костов, който имал стара вражда с шефа на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. „Ние не искаме да остане нито една сфера, нито едни налични професори и специалисти да не чуем тяхното мнение. Когато са противоречиви мненията ще сравняваме. Когато щабът предложи мярка, ще чекваме, за да сме сигурни, че вземаме най-правилното решение“, обясни Борисов. В медицинския съвет щял да влиза дори шефът на зъболекарския съюз. Решенията обаче ще се вземат от щаба, категоричен бе Борисов.
„На срещата в президентството всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите досега в Европа. Неслучайно всички дават за пример България и казват, че нашите мерки са най-навременни и точни. Бързо затворихме местата, на които се получава струпване на хора. Великобритания виждате също тръгна по нашия път. Когато натискаме разпространението на вируса си създаваме време да остават възможности за лечение в болниците“, заяви още премиерът. Според него при пик в болниците в България може наведнъж да има по 4000 тежко болни от коронавирус.
Ние с моите колеги носим цялата отговорност. Първата ми задача е да защитим здравето и живота на хората, категоричен бе Борисов.
Говоренето на Радев днес няма нищо общо от това в четвъртък, обвини обаче премиерът.
Две забележки на Радев са засегнали силно премиерът – за липсата на социално-икономически мерки и за ползването на армията.
„България е била във войни, вземали са ни територии, репарации е плащала и е оцеляла. Изведнъж сега много бизнесмени, които се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Но това са всички българи. Искат милиарди да се похарчат. Второто за което се грижим са нашите пенсионери да имат за дълго време гарантирани пенсии. Не е далеч времето, когато пенсиите бяха по три долара на месец. По време на управление на партията на президента Румен Радев. До последния лев ще стискаме за да има гарантирана пенсия“, заяви за липсата на икономически мерки Борисов.
„Президентът не предлага нито една конкретна мярка. Само казва, че всички засегнати страни предприемат спасителни мерки. Да всички казват, че ще го правят, но никой не казва с колко, защото не знаем времето. Ако спре автомобилният бранш нашите 250 завода в автомобилния клъстер закъде ще произвеждат. Изведнъж ще сме в критична ситуация. Ако сме безотговорни веднага ще похарчим парите. Бизнесмените ми се обидиха, че им казах да си продадат мерцедесите и да платят заплатите на работниците си. Не е минала една седмица и всички: Дайте да похарчим пари! Защо при служебното правителство Радев не извади пари за медицинските сестри, а милиарди за грипени. Сега самолети не ни трябват. Няма армия, защото, ако събереш един батальон ще се зарази с коронавирус“, заяви още Борисов.
Премиерът се похвали, че България е успяла да мобилизира индустрията си да произвежда защитни облекла, маски, лекарства. Той специално похвали „Софарма“, че е дала на държавата наличните си количества аналгин-хинин.
„Обади ми се македонският премиер да се моли за една опаковка. Ние със седмици изпреварихме. Кой на трети март се подиграваше с вируса? Днес ми казва че мерките били ненавременни. За 4 дена реорганизирахме цяла индустрия да произвежда по милион маски и да прави облекла. Как търсим лепило в Германия и как доставяме лекарства от целия свят. И то такива, които не са доказани, че работят, но да ги имаме. От Италия искат 90 милиона маски на месец. Кой можеше да го предвиди? Защо не го предвиди Китай с най-мощната икономика? Когато сме говорили с Радев той е проявявал цялото разбиране, а сега все едно не сме говорили със същия човек“, каза още Борисов.
„Да ми кажеш, че блокадата поражда повече проблеми отколкото решава, в момента когато Полша и Холандия изкараха армия на улицата. Това е егоцентризъм, защото щяло да става без негово знание Единственото за което ще се ползва армията е по искане на МВР, защото в един момент социалните служби и полицията ще омалеят. Армията ще се използва точно за такива действия. Виждате че още не пипаме там. Виждате колко плавно въвеждаме мерките“, каза още Борисов.
„Повярвайте най-лесното е да освободим веднага резервите, този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той дава и допълнителна сигурност на негова база да се изтеглят кредити
нека видим ако месе-месец и половина трае ще можем да се възстановим, тогава вече ще извадим пари“, каза още премиерът.
Едва вчера ЕК освободи дефицитите и размера на държавната помощ, добави той.
Казах на Нинова, не ни карайте да похарчим парите. Аз съм бил в това положение и след Станишев, и след Орешарски. И всичко това съм изговорил на президента Радев. как да дадем на всички? На тези, които си освободиха работниците ли? Не беше ли редно да дадем ние 60, те 40 процента, за да задържим работниците. Никоя държава не се организира по-бързо. Като говорих с китайския премиер, той изпълнява ангажимента, включително за субстанции за лекарствата. Актавис и Софарма Софарма имаха готови 35 000 и ги дариха и веднага за 250 000 производство. Изкупуваме аналози от целия свят, добави Борисов.
„Нито една от тези мерки, които налагаме не ни носи политически дивиденти, после може и да няма ГЕРБ, но ще го направим, защото е правилно. Ако нямаше шанс България да сме ние, а да беше при Орешарски?“, добави още премиерът.
Нека обаче да не съм като Камен Донев, да говорят и министрите, обясни накрая Борисов. И обясни как искал умни хора като Камен Донев, Мариус Куркински, Кобрата също да се включат в посланията към хората.

"Не чух кралицата да се изказва по адрес на Борис Джонсън, нито германския президент по адрес на Меркел, или италианския срещу Конте. В момента, когато сме в криза, да си нахейтиш правителството, ами добре. Има една поговорка: Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Бих казал на Радев: Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим, завърши Борисов.

"Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на хората и обществото. Кой от тях не беше на ски във Франция и сега ние да ги подкрепим. Те стотици евра са изхарчили там, а сега всички да ги подкрепят. Айде, бе", каза още премиерът.

Гледайте го на живо тук.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат

Няма снимка

Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници

Няма снимка

Причи грип във ферма край Асеновград

Ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е открито в животновъден обект в землището на гр. Асеновград, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Няма снимка

32 градуса измериха днес в Русе

32 градуса е измерената температура днес в Русе. В Пазарджик и Кнежа – 31 градуса. В Свищов са измерени 30 градуса. Най-силни са били поривите на вятъра днес във Враца - 20 м/сек

Няма снимка

До 6-и юли МЗХГ събира становища по актуализацията на план за пестициди

Тече обществено обсъждане на актуализиран Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди в Република България, който цели намаляване на рисковете и въздействието от употребата на

Още от Фермер
Няма снимка

Листогризещи гъсеници - да не се подценяват

Срещат се няколко вида Листогризещите гъсеници са проблем както за овощните култури, така и за дървесните видове. Най-често срещаните от тях, които са сериозен вредител за овощните дръвчета

Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Третирайте с листен тор

Неустойчивото време е предпоставка за падане на градушки. По принцип е препоръчително поне част от зеленчуковите лехи да са защитени от мрежи. След всяка градушка е желателно растенията да се

Няма снимка

Опазете от сачмянка сливите и кайсиите

При опасност се правят 2-3 третирания Хладното и дъждовното време по време и след цъфтежа създават условия за зараза от съчмянка. Болестта се разпознава лесно по пурпурните точки по листата