Ниски температури попариха надеждите за добра реколта от плодове

24 март 2020 Растениевъдство 0 18162
Няма снимка
Атанас Атанасов обследва овощната си градина, за да разбере какви са пораженията от ниските температури
1 2 3 4
 

Сериозни поражения по пъпките и цъфналите вече дръвчета отчитат овощари от Южна България

Пренебрегват се биологичните изисквания на видовете, коментира доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие - Кюстендил

Ваня Велинска

Необичайно топлата зима съвсем закономерно предопредели по-ранното събуждане на овощните дървета и лозите. Още през февруари, когато след поредица от топли дни имаше няколко с много ниски температури, както и снеговалеж, се създадоха условия за поражения върху вече напъпилите по-ранни видове.

Какво е положението след мартенското влошаване на времето и какви ще са пораженията след отрицателните температури по цъфтящите овощни дървета и по-тези, чиито пъпки са в предцъфтеж?

Съвсем очаквано най-тежко е положението в по-топлите райони на страната, където и вегетацията на овощните дървета започна по-рано.

Още отсега може да кажем, че реколтата е под въпрос, коментира Коста Петров, управител на организация на производителите "Българска праскова". Пораженията, макар че още с точност не може да определим, какви са размерите им, са много сериозни.

Според овощаря около 90 на сто от сливите в Сливенско вече са засегнати от студовете, особено от т. нар. азиатски сортове. Овощният вид е във фаза зелен бутон и изключително чувствителен на ниските температури. А през миналата седмица сутрешните температури в района са били минус 4, а на места и минус 6 градуса. Тежко е положението и за другите овощни видове в района. Прасковите са във фаза червен бутон, вече цъфтят около 5-10 на сто от дръвчетата в насажданията. Рискът за тях е също много голям. Отрицателните температури, които продължиха няколко последователни дни, без съмнение ще доведат до сериозни повреди. Опасност има и за черешите, които са във фаза зелен бутон.

Тежко е състоянието на овощните дръвчета в района на Стара Загора, Хасково, Карнобат, все райони, в които има големи насаждения. Разбира се, рано е за точни прогнози, но със сигурност ще има поражения върху тазгодишната реколта, обобщават производители от тези региони.

Също толкова, а може би и по-тежко се очертава състоянието на овощните насаждения в Североизточна България.

Кайсиите бяха в масов цъфтеж, а сега цветът от бял, като пуканка, е напълно кафяв, коментира Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз пред Агри БГ.

Целите градини изглеждат кафяви. Реколтата приключи. Черешите имат малко поражения по пъпките, но кайсиите изцяло заминаха. Такава е ситуацията с кайсиите в областите Добрич, Русе и Силистра, вероятно и в Шумен. Предполага се, че ще има реколта от едва 10-15% от насажденията от видовете, които цъфтят по-късно и още не са се развили.

Минусовите температури от последните дни и последвали слани, нанесоха щети на кайсиевите насаждения в региона, съобщават земеделски производители в Силистренско.

В Тутраканско градусите са стигнали до минус 9 и пораженията са според фазата на цъфтеж и местоположението на овощните градини. На места в крайдунавската зона са нанесени щети достигащи до 100%. Засегнати са и черешови дръвчета. Поражения по кайсиите има и в района на силистренското с. Професор Иширково, където е и една от най-големите градини в региона. Освен ниските температури там има паднала и слана, която усложнява обстановката допълнително.

На фона на тежката картина от Южна и Североизточна България, тази в Кюстендилско е съвсем различна. Засега няма риск за черешовите насаждения в района.

Към момента черешовите дървета са в добро състояние, разяснява ситуацията доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие - Кюстендил. На този етап няма опасност за дръвчетата, въпреки че температурите са доста променливи.

Черешите са във фаза набъбване на пъпките, но разтварянето им се задържа заради ниските температури. И в района на Кюстендил сутрините през миналата седмица са били доста ниски, до минус 3 градуса. През деня обаче времето не е било с много високи дневни температури, които да са достатъчни, за да се натрупа необходимата сума за активна вегетация.

В района дневните температури не бяха много високи, а нощните - не толкова ниски, разяснява специалистът. Освен това те охлаждаха дръвчетата, което доведе до туширане и задържане на развитието им, което е добре за тях.

И въпреки че и през тази седмица се прогнозират ниски температури, ако те не се задържат продължително, няма да окажат влияние на черешите.

Доц. Сотиров отбелязва, че не бива да обвиняваме само природата за времето, което ни поднася, а трябва да търсим и човешката грешка. Според него днес производителите не се съобразяват с препоръките на учените. Някога, и то не случайно, България е районирана, за това къде какви овощни видове могат да се отглеждат. Сега водещи са икономическите показатели, не че е лошо, но трябва да се вземат предвид и биологичните изискванията на овощните видове.

А дали ще пострадат и лозовите насаждания - ще стане ясно съвсем скоро. До дози момент нямаше сериозен риск за лозята, тъй като те се развиват по-късно от овощните дървета. Но опасността и за тях не е преминала.

Надяваме се, че прогнозираните ниски температури в началото на тази седмица, няма да доведат до повреди по лозите, споделя Тодор Тодоров, производител на десертно грозде от Северозападна България. Отрицателните температури, които имаше през миналата седмица, не бяха много опасни нито за лозята, нито за овошките в района. Притесняваме се обаче за тези, особено след поредицата топли дни преди това. Все пак дано и тези студове не са фатални. Въпреки това риск винаги съществува.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Подхранването със сяра е важно за културите

Усвояването на азотните торове също се затруднява, ако елементът липсва Ваня Велинска В съвременното растениевъдно производство храненето на растенията е сред основните фактори за развитието на

Няма снимка

Смукателни тръби носят ценно познание за вредителите по полето

Това е изключително ценен източник на информация, който се простира далеч извън селското стопанство, твърдят учени от САЩ Соевата листна въшка има изящната способност за размножаване без чифтосване

Няма снимка

Плодовата реколта в Южна България е под въпрос

Отрицателните нощни температури поразиха част от овощните насаждания в Южна България. Засегнати са големи масиви в района на Стара Загора, Сливен, Хасково, Карнобат и др

Няма снимка

Неприятели по слънчогледа

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Слънчогледът се напада от редица неприятели. Сериозни повреди нанасят телените и лъжетелените червеи, сивият царевичен хоботник, сивият цвеклов хоботник

Няма снимка

В средата на март започва сеитбата на слънчогледа

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със слънчоглед, включват брануване и култивиране (на дълбочина 6-8см)

Няма снимка

Пролетно подхранване на пшеницата за високи добиви - с какво? (видео)

Първото пролетно подхранване на културите тече с пълна сила. С какво и как да подхраните пшеницата, за да си гарантирате високи добиви? Защо калциево амониевият нитрат е точното решение за тази цел

Още от Фермер
Няма снимка

Сега пчелите започват да изграждат килийките на восъчните основи

Джанката започва да цъфти през ранна пролет, когато все още времето е променливо. Редуват се няколкото хубави дни, през които пчелите започват да изграждат килийките на восъчните основи

Няма снимка

Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

Няма снимка

Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст.

Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст. В момента маржът на бензиностанциите е над 30 ст., може да се свие още заради кризата. Цените на горивата са паднали с над 20 ст

Няма снимка

Утре в Западна България ще е слънчево

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи бавно да се понижава. През нощта облачността ще е разкъсана. Значителна ще бъде над югоизточната половина от страната и на отделни

Няма снимка

Първият восък да се използва не за нови пити с восъчни ооснови, а за изграждане на сторителни рамки

За да се оползотворява естествено отделящият се от восъкоотделителните жлези на пчелите восък, в гнездата на семействата трябва да се осигуряват места за използването му от ранна пролет

Няма снимка

Отглеждане на домати в парници и оранжерии

Подходящо е за ранно производство Градинарите, които разполагат с парници и оранжерии могат да си отгледат много ранни домати в тях. Обикновено това са по-сложни конструкции