3 сорта за ново лозе, които узряват през септември

26 март 2020 В лозята 0 10953
Няма снимка
За Шардоне е най-подходяща смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки
1 2 3
 

В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко, което знаем за тях и с което трябва да се съобрази. Надяваме де това да внесе яснота за бъдещите му планове в малкото лозе.

Читателят се интересува от сортове, които да узряват през месец септември и от тях да може да се направи качествено вино.

Шардоне е познат и любим на много лозари и стопанства у нас, произлиза от Франция.

Той е средно ранен винен сорт. Гроздето му узрява в началото на септември.

Характеризира се с малък цилиндроконичен, понякога с крило и сбит грозд.

Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с дребни редки точици. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус и специфичен привкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Как вирее у нас?

В района на Пловдив узрява в края на август, а в Североизточна България, където е по-слабо разпространен, към средата на септември.

Съвет:

Подходяща за него е смесената резитба - плодни звена с чепчета и плодни пръчки.

Трябва да се отглежда на проветриви хълмисти места, защото не е устойчив на най-разпространените гъбни болести.

Проявява склонност към изресяване.

Има средни добиви около 800 кг/дка.

От Шардоне се получават бели сухи вина с хармоничен вкус, плодов аромат и фин букет.

Алиготе също произхожда от Франция.

Той е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември.

Гроздът е средно голям, почти цилиндричен. Зърното е дребно, овално, зеленикаво-жълто, с дребни редки точици и изобилен восъчен налеп.

Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.

Получаваните вина и виноматериали от него са с много високо качество.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Той е един от най-родовитите винени сортове грозде притежаващ добра студоустойчивост, но не е сухоустойчив.

Напада се от болести и неприятели.

Освен това е чувствителен към обикновеното сиво гниене.

Технологичните си качества развива най-добре, когато се отглежда на стъблени формировки със смесена резитба.

Сортът Алиготе изисква хълмисти и проветриви терени и с по-леки, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладни райони.

От гроздето се произвеждат висококачествени бели трапезни вина със сламенозеленикав цвят и хармоничен вкус.

Гроздето е пригодно и за производство на естествено пенливи вина.

Каберне совиньон също произхожда от Югозападна Франция.

Сортът е среднозреещ. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Гроздът е малък, цилиндроконичен, сбит. Зърното е дребно, сферично, жълто-зелено, с обилен восъчен налеп, с гъсти дребни точици. Кожицата е дебела, жилава. Консистенцията е месесто-сочна, с хармоничен вкус.

Лозите имат силен растеж и висока родовитост.

Получаваните вина са с много високо качество.

В България Каберне совиньон все още е на първо място между сортовете за червени вина - особено в Северен, Южен и Югозападен лозаро-винарски райони.

Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Чувствителен е обаче на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност.

Сортът може да се отглежда на различни стъблени формировки. Изисква смесена резитба - чепове и плодни пръчки - 10 до 12 зимни очи и натоварване на лоза около 60 зимни очи.

Сорт Каберне совиньон се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4.

Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина

При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24% захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3.

Вината от него се отличават с фин, специфичен за сорта вкус и букет, висока плътност и интензивен тъмночервен цвят.

Изключително подходящи са за стареене, като след 2-3 години развиват напълно ценните си качества.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

Няма снимка

Кога се загрибват новозасадените лози

Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента

Няма снимка

Грижи за виното и за продуктите за дестилация

В края на зимата вземете съответните мерки Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи

Няма снимка

Отрано за присаждането

Какво да се знае и за двора, и за вилата Присаждането на лози по време на вегетацията е т.нар. присаждане на зелено. Това е по-лесният начин, отколкото на зряло, но много често излиза

Няма снимка

Локално риголване - що е то

Прави се заедно с изкопаване на ямките Заедно с изкопаване на ямките е добре да се направи т.нар. локалното риголване. Това означава че, когато ще засаждате пролетно лози

Няма снимка

Напръсках с препарат, но трайно заваля...

В отминалите дни със слънчево време много виладжии и градинари заявиха, че са са решили да напръскат лозите и овошките си и са го сторили, но часове след това е завалял дъжд

Още от Фермер
Няма снимка

Използвайте восъкоотделянето на пчелите с борбата срещу вароатозата

Това се постига най-добре с помощта на строителна рамка - плодникова рамка. Тя трябва да е разделена с допълнителна летва, успоредна на горната на две равни половини. Важно

Няма снимка

Ще има ли скоро точен и евтин метод за ранно откриване на куцота при говедата?

Това е проблемът, който се стремят да решат всички животновъди. И новите технологии биха помогнали - например използването на акселерометри при говедата

Няма снимка

Постен шоколадов кекс

В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада

Няма снимка

В Западна Европа прибирането на реколтата е изложено на риск поради липса на работници

Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила

Няма снимка

Ако вече имате прасенце за хранене

Препоръчваме подходящите фуражи и добавки за подрастващи Малките се захранват още от 7-ия ден с предстартерен комбиниран фураж до достигане на 10 кг жива маса

Няма снимка

Засаждайте млади дръвчета

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното