Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

28 март 2020 В лозята 0 12528
Няма снимка
Силно плесенясалите дървени съдове се почистват с калиев перманганат
1 2 3 4
 

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат

Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно.

Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за съхранение на сухо и проветриво място.

Внимание:

Оставени без тази грижа, те плесенясват толкова много, че трудно могат да бъдат почистени и дори след упорита обработка от ваша страна.

А това е една от причините да се стигне до вкисване на виното и от новата реколта.

Как да ги почистите и стерилизирате

Здравите и чисти съдове трябва да се измиват с горещ еднопроцентов разтвор на сода за бъчви.

Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Водата се отцежда и веднага се напушват.

Съдовете, обложени с винен камък, което по-рядко се случва често в домашното винопроизводство, могат да се почистват и чрез очукване с дървен чук

В малките съдове това може да става и с помощта на желязна верига.

Тя се пуска в бъчвата и при търкаляне очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата за всеки случай единият й край се закрепва отвън до отвора.

Вкиснатите съдове, в които е държано вкиснато вино, трябва да се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви

След това да се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет, измиването се повтаря.

Слабо плесенясалите съдове могат да се измият с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви.

При положение че след изплакване съдът продължава да мирише на плесен, тогава се измива с 10-процентов разтвор на сярна киселина.

Внимание за киселината:

При приготвянето на разтвора трябва да се запомни, че киселината се налива във водата, а не обратно, защото кипва и може да ви опръска.

Приготовлението на разтвора става като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добавят 0.5 л концентрирана сярна киселина /1 кг/. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват.

Силно плесенясалите дървени съдове се почистват, като в тях се налее до половината от обема вода и се внесе калиев перманганат

Дозата е по 10 г за всеки 100 л обем.

Допълват се с вода и се разбърква добре. Оставят се за 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода.

Ако миризмата на плесен не е изчезнала накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат /5 г за 100 л обем/. След изплакване водата се отцежда и съдът се напушва.

При много стара плесен и когато двукратното накисване с калиев перманганат не помага, се стига и до краен вариант - бъчвата се разглобява и дъгите се обгарят на пламък или се изстъргват до здраво. Това обаче не всеки би могъл да го направи качествено.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Още от Фермер
Няма снимка

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Няма снимка

Rabe намира нов инвеститор

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Няма снимка

Кафява мечка напада добитък и пчелини. РИОСВ – Смолян призовава за защитни мерки

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка, съобщават от регионалната инспекция. Установени са 9 случая на нападения над пчелини

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Няма снимка

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Няма снимка

Увеличават се набезите за трюфели в ловното стопанство в Балчик

Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавното ловно стопанство-Балчик. В стопанството разчитат на гражданите и полицията