В царството на гераниумите

30 март 2020 Цветя 0 24732
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя.

Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен, среща се и в диво състояние у нас. Той е лечебно и декораративно, много непретенциозно растение. Листата му имат безпогрешен аромат, а цъфтежът е дълготраен, като започва през летните месеци. Цветовете му се посещават от много пчели и други полезни насекоми.

Лечебните му сили повлияват кръвното, нервната система, стомашни проблеми. Прилага се и външно при рани, против инфекции, като профилактика при гинекологични заболявания и т.н.

Обикновеният здравец е ясен, но нека насочим вниманието ви към неговите събратя.

Среднощният ездач

За драматичен ефект с нежни цветове

Перфектен за смесени цветни лехи и чудесен компаньон за рози, клематиси и други градински звезди, Geranium pretense "Midnight reiter" ще ви впечатли най-вече с листната си маса.

Тъмните зелено-пурпурни отенъци на листата чудесно контрастират с нежните лавандулово сини цветове, както и останалата растителност. Среднощният ездач, както се превежда името му, ще се чувства добре дори и в контейнер.

На височина достига 25 см, а на ширина - до 30. Не само се отглежда лесно, но и не се поддава на нападения от болести и неприятели. Представя се най-добре, ако е разположен на слънце, а почвата се поддържа влажна. Веднъж установен на мястото си, става практически сухоустойчив.

Препоръчва се само почистване на прецъфтели цветове и отмрели листа, за да се стимулират нов растеж и цъфтеж. Този здравец е растение-мечта за градинарите.

Идеален за кант покрай алея

Необичаен външен вид и голяма устойчивост са само част от положителните страни на Geranium "Fay Anna"

Сортът е подходящ за засаждане в градината или контейнер. Чувства се добре на слънце, но толерира и леко засенчване. Съчетава се добре с други растения.

На височина и ширина достига около 30 см, което го прави идеален за кант покрай алея или за подчертаване на цветни фигури.

Имайте предвид, че в търговската мрежа се предлагат предимно коренища. Те ще се развият по-бързо, ако предварително ги накиснете във вода за известно време.

Коренището се засажда така, че да бъде покрито с 2-3 см почва. Ако има развитие, младите части трябва да са над почвената повърхност. След засаждане се полива обилно, а следващата поливка е при необходимост, когато започне растежът.

Съветваме ви да отбележите мястото на коренището по време на самото засаждане.

Пурпурният призрак

Поддатлив е на мана

Geranium pratense "Purple ghost" е много студоустойчив, подходящ за отглеждане в градина. На височина достига двайсетина сантиметра, а на ширина около 40. Най-ефектен е през лятото, когато над силно нарязаните пурпурни листа се отворят бели цветове с лилави нишки.

Растението предпочита слънчеви кътчета, но се справя добре и в сенките. Няма специални предпочитания към почвата или съседите си. Самото то е добра компания за други цветя.

Препоръчва се разделяне през няколко години и редовно почистване на прецъфтелите цветове. Пурпурният призрак, както се превежда името му, ще привлича полезни насекоми и пчели в градината ви. Има данни обаче, че се напада от някои насекоми, както и, че е поддатлив на мана.

“Лаура” подхожда на лаици

“Лаура” е една от малкото кичести форми в рода на гераниумите. Атрактивна и в същото време деликатна. Цветовете са разположени над фино нарязани зелени листа.

Растенията са много устойчиви на ниски температури и вредители. Отглеждат се супер лесно и изискват минимални до никакви грижи след засаждане.

Размножаването също е лесно. Прави се чрез делене на коренището през няколко години. Хем се получават повече растения, хем старото се подмладява.

С аромата си повечето гераниуми гонят неприятелите, а този не прави изключение. Освен това цъфтежният период е доста дълъг.

Прощават грешките на градинарите и бързо се възстановяват. Това ги прави едни от най-подходящите растения за новобранци в градинарството и за лаици.

Кръвен здравец

Geranium sanguineum var. striatum у нас е наречен кръвен здравец или див, а има и други имена. Видът е многогодишен. Разклонява се добре. Листата могат да бъдат отличителен белег. Цъфтежът започва през летните месеци, а самите цветчета са ярко лилави, сравнително едри.

Декоративните вариатети, какъвто е striatum, цъфтят по-продължително, спорадично. Цветовата гама се придържа към розово лилавите и белите тонове.

Като растение, този здравец достига до 50 см височина и около 60 ширина. Всеки градинар може да разчита на него. Представя се добре в множество месторастения и условия. Изисква добре дренирана почва. Сухоустойчив е.

Съчетава се лесно и успешно с други растения в цветни лехи и скални кътове. Цветовете му привличат пчели и пеперуди, но може да бъде нападнат от неприятели. Размножава се посредством семена, базални стъбла и делене през пролетния или есенния период.

“Орион” цъфти в синьо

Размножава се през пролетта

В крак с тенденциите "Орион" цъфти в синьо! Оценен е точно заради качествата на цветовете си. Небесно синя багра, завидна едрина (5 сантиметра в диаметър) и обилен, доста продължителен цъфтеж са една малка част от положителните му черти. Първите цветове се появяват в края на пролетта и не спират окото до есента.

Той е чудесен елемент в лехата с многогодишни цветя. Перфектен е и като почвопокривно растение. Достига 60-70 см височина и до 90 ширина. Представя се най-добре на слънце, в богата на хранителни вещества и умерено влажна почва. Изисква добър дренаж.

Няма данни да се напада от болести и неприятели, а в същото време не изисква специални грижи. Размножава се през пролетта.

По материали от www.gardenia.net; www.hardygeraniumnursery.co.uk; www.pinterest.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Няма снимка

Лунна градина

Как и защо да си я създадем? Не, няма да говорим за календари, да съобразяваме засаждането и засяването на растенията с фазите на луната, нито пък очакваме да чуем воя на вълците. Напротив

Още от Фермер
Няма снимка

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Няма снимка

Rabe намира нов инвеститор

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Няма снимка

Кафява мечка напада добитък и пчелини. РИОСВ – Смолян призовава за защитни мерки

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка, съобщават от регионалната инспекция. Установени са 9 случая на нападения над пчелини

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Няма снимка

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Няма снимка

Увеличават се набезите за трюфели в ловното стопанство в Балчик

Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавното ловно стопанство-Балчик. В стопанството разчитат на гражданите и полицията