Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020 Агробизнес 0 25380
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Фермерските пазари да работят

Това призоваха няколко организации, писали до вестник "Български фермер", както и потребители - така е в половин Европа, при спазване на мерките, казват те Както написа в миналия си брой в

Няма снимка

Преведени са още 17 млн. лв. за агроекология

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 17 275 490 лв. по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане получиха 2619 земеделски стопани

Няма снимка

Цените на едро и при 3-те вида месо – свинско, говеждо/телешко и пилешко растат!

Цените на едро и при трите вида месо – свинско, говеждо/телешко и пилешко започват да растат още през януари, сочи анализ на CAPA. Средното равнище на изкупната цена на тон кланично тегло на

Няма снимка

Могат ли фермерите да пътуват, за да купуват и продават животни при сегашните ограничения?

Предвид новите правила за социално дистанциране и затегнатите ограничения на фона на усилията за ограничаване на разпространението на Covid-19, в Ирландия беше зададен въпрос от фермерите дали новите

Няма снимка

ФАО: Да намалим последствията от COVID-19 за пазарите на храни

Продоволствената сигурност и поминъкът на милиони хора по света зависят от международната търговия. Докато страните предприемат стъпки за ограничаване на набиращата скорост пандемия от COVID-19

Няма снимка

Какво е развитието на млечната верига в света?

Според Центъра за икономически анализи на селското стопанство - САРА: • Цената на суровото мляко  в Италия продължава да намалява до 0,39 евро на литър в края на февруари

Още от Фермер
Няма снимка

Какво ще бъде лицето на Европа след кризата с коронавируса?

Териториалните различия вероятно ще се задълбочат Нуждаете се от срочен отговор на ЕС относно коронавируса? Прочетете дали това ще ви удовлетвори... Председателят и политическите координатори на

Няма снимка

НАП: Земеделските стопани- еднолични търговци, внасят осигурителни вноски до 30 юни

Физическите лица правят годишно изравняване на осигуровките до края на април До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за

Няма снимка

Мечка уби теле и овца на 2 км. от село Триград

РИОСВ-Смолян провери първият за годината сигнал за щета от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин. Според сигнала след паша на стадо от овце и говеда

Няма снимка

Салата с пилешко и ананас

Красива, оригинална салата с изискан вкус! Интересното съчетание от пилешко филе и ананас позволява да създадете безброй варианти на ястието. Всеки ще е добър по свой начин

Няма снимка

Кабинетът предлага на Народното събрание да удължи извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение, съобщиха от правителствената пресслужба

Няма снимка

Получаваме 3000 контроли за тестовете за COVID-19 в национални лаборатории

4 акредитирани у нас ги получават вече, ще могат да бъдат проверени до 60 милиона теста Нов контролен материал за проверка на правилното функциониране на тестовете за коронавирус e разработен от