Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020 Агробизнес 0 32841
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Цифровите географски данни за Кампания 2020 са публикувани в Системата за електронни услуги

В Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“ са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане парцели по Кампания 2020

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Приключи приемът по ПРСР за близо 100 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата за напояване

Приключи приемът на заявления по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от Програмата за

Няма снимка

Дигитална платформа решава заплетени казуси със земеделска земя

“Агрион“ организира безплатни правни консултации през сайта си www.agrion.bg Дигитална платформа решава безплатно заплетени казуси със земеделска земя

Няма снимка

Има ли местна воля, селските райони могат да дават поминък

Това доказва и историята на местна инициативна група „Берковица – Годеч“, разказана от Петя Генова Радина Иванова Неотдавна в оценката на агроминистерството за сегашния програмен период на Програмата

Няма снимка

Цените на зърното се повишиха

Цените на зърнените култури се повишиха в края на изминалата седмица, поради засиления потребителски интерес, тъй като първите данни за събиране на реколтата в Европа бяха разочароващи

Още от Фермер
Няма снимка

10-11 септември: Курс за оператори на трактори с автоматична трансмисия New Holland Auto Command

Новите технологии могат да подобрят ефективността на работа на вашата машина, като увеличат производителността, намалят разходите и повишат приходите ви

Няма снимка

Ако ви "изненада" прошарено пило

А това означава на една и съща страна на отделна пита да се вижда разновъзрастно пило. Между запечатаните килийки се виждат яйца, съвсем млади и по-възрастни личинки, а също и незасеменени килийки

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците!

И при най-малко съмнение за заболяване търсете ветеринарните лекари. Другите задачи за месеца: 0 контрол на опаразитеността на семействата с вароатоза в пчелина; 0 препоръчително е третирането на

Няма снимка

Защо кокошките не снасят в полога?

Най-често този проблем се проявява при току-що пронесли ярки. Какво трябва да направите: Започва се с правилно оборудван полог, сложен на безопасно място в кокошарника

Няма снимка

По-високи мита за внос прие Земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов

Брюксел, 7 юли 2020 г. - "С цел постигане на целите на Зеления пакт на европейско ниво и популяризирането им глобално, Европейската комисия трябва да направи оценка на тарифите за внос на

Няма снимка

9 стъпки за работа с препарати

От покупката в агроаптеката до обработката на растенията 1. Избор на пръскачка - ръчна или моторна. Обемът на пръскачките е различен в зависимост от тяхното предназначение. СНИМКА 5-1 2