Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020 Агробизнес 0 22554
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Кога ще се спират парите на млади земеделски стопани

За колко години могат да ги получават при спазване на правилата Диана Ванчева За разлика от мерките за подпомагане на младите фермери по Програмата за развитие на селските райони - ПРСР

Няма снимка

Да искаме субсидия за плодове и зеленчуци за индустрията

Това призова колегите си късно снощи Божидар Петков, шеф на асоциацията на малинопроизводителите След конферентния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, проведен вчера

Няма снимка

Какво става със стопанство, в което се открие коронавирус

Засега не е осигурена спокойна и предвидима работа на земеделския сектор, коментира Николай Вълканов Направо уникално е незнанието ни и фактът, че никой не е казал на земеделските стопани какво ще се

Няма снимка

Малка евентуална помощ за сектор плодове и зеленчуци у нас, но от сърце

Очаква се реализацията на продукцията да е трудна, МЗХГ ще качи информация на страницата си кои фермери правят онлайн доставки Оказва се, че секторът на плодовете и зеленчуците при настоящата криза е

Няма снимка

България предлага на ЕК да имаме право на извънредна мярка COVID-19 в сектор земеделие

България предлага на Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно да прилагат хоризонтална извънредна мярка COVID-19 във всяка от програмите си за подкрепа на

Няма снимка

Засега само работещите на постоянни трудови договори са защитени

Тези на работа без договор, устна договорка или сезонни работници също трябва да получат защита, предлага ФНСЗ в отворено писмо и иска „зелен коридор” за български хранителни стоки и суровини за

Още от Фермер
Няма снимка

Всички полезни съвети за почистване на бъчвите

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

Няма снимка

Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст.

Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст. В момента маржът на бензиностанциите е над 30 ст., може да се свие още заради кризата. Цените на горивата са паднали с над 20 ст

Няма снимка

Утре в Западна България ще е слънчево

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи бавно да се понижава. През нощта облачността ще е разкъсана. Значителна ще бъде над югоизточната половина от страната и на отделни

Няма снимка

Първият восък да се използва не за нови пити с восъчни ооснови, а за изграждане на сторителни рамки

За да се оползотворява естествено отделящият се от восъкоотделителните жлези на пчелите восък, в гнездата на семействата трябва да се осигуряват места за използването му от ранна пролет

Няма снимка

Отглеждане на домати в парници и оранжерии

Подходящо е за ранно производство Градинарите, които разполагат с парници и оранжерии могат да си отгледат много ранни домати в тях. Обикновено това са по-сложни конструкции

Няма снимка

Васил Симов: Цените на някои храни може да продължително да намалеят

Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, това заяви по БНТ главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов