Крем супа от червена леща

30 март 2020 Кулинария 0 16056
Няма снимка
 

Привържениците на здравословната и балансирана храна отдавна са открили ползите от ястията с леща. От нея можете да приготвите вкусна крем супа - хранително и ароматно първо ястие, което има деликатен вкус с фини орехови нотки.

За тази супа са подходящи само червена или жълта леща. Тези сортове нямат плътна люспа, което означава, че се приготвят бързо и добре се разваряват.

Предложеният вариант за супата не включва картофи, но за по-изразен вкус се препоръчва добавяне на домати или доматено пюре.

Продукти: 200 г червена леща, 1 глава лук, 30 г доматена паста, 1 морков, 150 г домати, 1 литър вода или бульон, 20 мл растително масло, зелени подправки и заквасена сметана за сервиране, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Пригответе всички необходими продукти. Измийте и подсушете зеленчуците. Обелете и почистете кореноплодите. Нарежете лука и морковите на малки кубчета. Размерът на кубчетата всъщност нямат особено значение, тъй като на по-късен етап ще бъдат пасирани с блендер. Все пак колкото по-надребно са нарязани, толкова по-бързо ще се сготвят.

Поставете на котлона подходяща тенджерка и сипете в нея малко количество растително масло. Загрейте го и сипете нарязаните зеленчуци. Задушавайте 2-3 минути, докато лукът стане прозрачен, а морковите омекнат. Периодично разбърквайте, за да не загорят.

Почистете внимателно лещата. След това изплакнете обилно няколко пъти и прибавете към задушените зеленчуци.

Налейте нужното количество вода, изчакайте да заври, след което намалете котлона. Добавете доматеното пюре.

Обелете доматите и месестата част я нарежете на средно големи кубчета. Добавете към супата.

За да обелите лесно доматите, направете плитки разрези на повърхността, потопете ги буквално за една минута във вряща вода, след което охладете. Това позволява на горния слой да се отдели от пулпата без проблеми.

Овкусете супата с черен пипер и сол, покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути. Посоченото време може да варира в зависимост от вида на лещата. В идеалния случай трябва да се развари.

Пасирайте с потопяем ръчен блендер до гладкост.

Преди да сервирате крем супата, разсипете в дълбоки чинии и украсете със зеленина и сметана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Още от Фермер
Няма снимка

Актуално при бадем и лешник

* Бадемовите дръвчета се нападат от сачмянка, струпясване, церкоспороза, бадемова листна оса, бадемов семеяд и др. В зависимост от нуждата се прави едно или две пръскания

Няма снимка

През юни щитовката създава проблеми

Появяват се вредните ларви и вършат много бели През втората половина на настъпилия вече месец юни се излюпват ларвите на лозовата щитовка. Стопаните трябва да знаят

Няма снимка

Картофеният молец съсипва клубените

През последните години сериозни поражения нанася картофеният молец, който вреди както в градината, така и в хранилището. Неприятелят развива 4 и частично пето поколение

Няма снимка

Дъждовете отмиват азота

В дъждовни периоди, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е просто - азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове

Няма снимка

Кои са най-важните болести и неприятели по картофите

Основните болести, които нападат картофите са гъбните: мана и алтернария (кафявите листни петна). Борбата и срещу двете заболявания започва при откриването на първите петна

Няма снимка

До 6-и юли МЗХГ събира становища по актуализацията на план за пестициди

Тече обществено обсъждане на актуализиран Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди в Република България, който цели намаляване на рисковете и въздействието от употребата на