Кюфтета от гъби

31 март 2020 Кулинария 0 13464
Няма снимка
 

Съществуват множество вариации на тази рецепта. Те могат да бъдат приготвени от различни видове гъби, допълнени с различни зеленчуци, подправки, билки и т.н. Гъбите за “каймата” могат да бъдат варени или пържени, нарязани на парчета или пасирани.

Днес ви предлагаме гъбени кюфтета от печурки. Те не изискват дълга подготовка, приготвят се лесно и остават много сочни и меки, както и нискокалорични.

Продукти (за 6 порции): 500 г печурки, 1 глава лук, 1 яйце, 50 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, 1 глава чесън, 1 ч. лъж. смес от зелени подправки, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Почистете и обелете главата на лука и нарежете на кубчета. Сложете тиган на печката, налейте олио, загрейте го и сипете нарязания лук. Запържете за няколко минути. След това добавете ситно нарязания чесън и сместа от зелени подправки. Разбъркайте, пържете на среден огън за не повече от минута.

Измийте гъбите старателно със студена вода. След това ги накълцайте колкото е възможно по-ситно и ги прибавете в тигана с лука. Изчакайте за се изпари цялата отделила се течност, след което налейте още малко олио. Запържете гъбите за 5 минути, като разбърквате от време на време.

Изцедете от пържените гъби излишната мазнина, охладете ги и ги прехвърлете в дълбока купа. Добавете брашното, разбитото яйце. Разбъркайте добре съставките, подправете със сол и черен пипер.

Сместа не трябва да е много гъста. Трябва да може да се взема с лъжица, а не да се оформят кюфтетата с ръце.

Поставете на котлона тиган с достатъчно олио. Загрейте. С помощта на супена лъжица вземайте малки порции от сместа и ги пускайте в горещото олио. Пържете на средна температура, под капак, за около 5 минути от всяка страна.

Извадете кюфтетата върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина. След 5 минути ги прехвърлете в основната чиния за сервиране и украсете отгоре със заквасена сметана или друг вкусен сос.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Още от Фермер
Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Lemken спира производството на пръскачки

Lemken обяви, че ще откаже конвенционалната си линия пръскачки от края на тази година, въпреки че представи нова самоходна машина – Nova, на Agritechnica

Няма снимка

Недостигът на витамин Д и калций е опасен за пилетата

Начинаещи птицевъди ни се обаждат тревожно, че неочаквано и рязко пилетата бройлери имат проблеми с краката. Най-честата причина за това не е някаква страшна болест