Елегантни машини и инвентари работят успешно в оранжериите

02 април 2020 Агротехника 0 6795
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Изборът на оборудване зависи от особеностите на парника, вида на отглежданите култури, използваните агротехнологии и финансовите възможности на производителя

Екип на в. “Български фермер”

Въпреки белоснежната пролет все пак неизбежно ще дойде и времето на доматите, но не на тези от лехите в полето или от дворовете на хоби фермерите.

Ще дойдат тези от полиетиленовите или стъклени оранжерии (където ги има все още). Разбира се, ще има и други зеленчуци, характерни за нашите географски ширини. Те ще стигнат до пазара след множеството “перипетии”, които наричаме агротехнически мероприятия, но по-различни и съвсем специфични. Това ще стане след обработките на почвата, след торене и пръскане, след засаждането на разсади и засяването на елитни семена. И преди полските домати да залеят пазара ще ни радват оранжерийните зеленчуци.

Това ще стане благодарение на почти незабележимия труд на едни по-други машини и инвентари. За тях сега ни е думата. Но преди конкретния разговор за техните качества и възможности трябва да отблежим, че резултати ще има само там, където целият комплекс от дейности е реализиран качествено, в нормите - екологични и производствени. И само ако се работи с подходящия набор от оборудване, ще се получи продукция, конкурентна на пазара и оценена по достойнство от потребителите. Позната истина, но нека не я забравяме...

В оранжериите, поради спецификата на работата, се използва агротехника с по-различни габарити, параметри и предназначение. Най-общо казано, прилага се специализирана механизация.

Изискванията към машините и инвентара са завишени по много показатели като: ергономичност, екологичност, прецизност, автоматизация, ефективност. Разбира се, изборът на оборудване зависи от особеностите на оранжерията, вида на отглежданите култури, използваните агротехнологии и финансовите възможности на производителя. Инвестицията е значителна, обхваща цял комплекс от машини и инвентар за целия сложен, но по-фин и не толкова силов, цикъл на производство. С разнообразното оборудване се извършва подготовка на почвата, сеитба или засаждане, торене, растителна защита, бране, пакетиране и транспорт на добитите зеленчуци или други парникови култури.

В работата в оранжерите се използват мини трактори, които не отстъпват по възможности на по-големите си събратя, работещи в полето. По-малки по размери и подчертано елегантни са и товарачи, оранжерийни култиватори, брани, пръскачки и мотофрези, съобразени (както вече казахме) с големината, пространствените пропорции и почвените условия. На втори план, но също толкова важни са мотокари, платформи, самоходни шасита, ремаркета и др. логистични устройства, нужни за обслужването на производствените процеси. Изборът на фермерите от оранжерийния бизнес обичайно започва от тракторите. Те трябва да отговарят на няколко задължителни изисквания:

да са компактни и с достатъчна мощност

да имат добра маневреност и ниско тегло

да притежват малък радиус на завиване и голям диапазон от скорости

да оказват по-малък натиск върху почвата

В мини тракторите се прилагат специално проектирани редуктори, които намаляват скоростта с цел по-прецизни предварителни обработки точност при засаждане, торене или пръскане за РЗ. При транспорта на продукцията и почистването на оранжерията могат да се използват и по-високи скорости. Освен за обичайните обработки са разработени и малки транспортни трактори с полуремаркета за превоз на различи товари в оранжериите, както и супер тесни за по-специфични дейности като пръскане, бране и извозване в по-малки парници. А “смалени” челни товарачи, мотокари, електрокари и колички извършват товаро-разтоварителните работи и имат различни височини и товароподемност.

Както казахме по-горе, малките оранжерийни трактори не отстъпват по възможности на по-големите. Напротив. Те са с повишена маневреност и гъвкава хидравлична система, с 3- или 4-цилиндрови двигатели с мощност от 30 до 100 к.с. При определени случаи могат да бъдат и с повече от 100 коня.

В много от тях е монтиран и турбокомпресор, който гарантира способността на трактора да се справи с внезапно възникнали проблеми на пътя. Скоростта им е до 40 км/час.

За да се осъществява движението в тясното оранжерийно пространство и междуредията мини тракторите имат ъгъл на завиване около 45 до 60 градуса. Управлението им е хидростатично със синхронизирани скоростни кутии с 12 предавки за движение напред. И толкова назад. В новите модели броят на предавките е различен. Задължително имат и синхронизиран реверс. Минималната им ширина е около един метър с варианти за по-широки полоси. Теглото им зависи от модела, като на оранжерийните зеленчукопроизводители се предлагат опции в широки граници

Към тях могат да се навесват или прикачват култиватори, брани, шредери, пръскачки и т.н. В по-тежките им варианти малките трактори се агрегатират и с разсадъчно-посадъчни машини. (За тях в някой от следващите броеве.)

Към набора от машини за оранжерийно приложение спадат и универсалните мини челни товарачи. С функционалния си дизайн, постоянен контрол и сигурни системи за безопасност, товарачите вършат добра работа в парниците. Повечето от тях имат система за самонивелиране за автоматично изравняване, по-добра стабилност и баланс, сензор за разтоварване. С тях може да се достигне до всяка точка в тесните работни зони.

За механизирани почвообработки също се използват специални плугове, култиватори, брани и мотофрези. Те фино и прецизно разрохкват и почистват почвата като разбиват едрите буци и спомагат за поддържане на нормалния почвен въздушен баланс и влажност. Нещо повече, чрез тях се постига нужният за поддържане на плодородието микро-биологичен режим на почвата.

В микросредата на оранжериите има благоприятни условия за развитие на плевели, болести, неприятели. Прецизните обработки с фрези, култиватори, пръскачки унищожават плевелите, въздействат върху всякакви вредители. За по-голямо удобство и по-висока производителност на пазара се предлагат мотофрези, на които могат да се монтират леки бензинови или дизелови двигатели. При нужда се демонтират ръчно, печели се време, намаляват се разходите и отговарят с ергономичния си дизайн на новите европейски разпоредби за безопасност.

При условията на затворени пространства производителите на зеленчук обръщат особено внимание на пръскачките. В оранжериите се използват както гръбни и ръчни, така и моторни пръскачки пак в зависимост от типа и големината на парника. Те са предназначени за малообемно пръскане имат висока ефективност и екологичност, олекотени са, с устойчиви на корозия полиамидни резервоари. Бързо се пълнят и обслужват. В по-големите пространства на модерните оранжерии може да се работи и с моторни пръскачки, които са с 3 разпръсквача и вместимост на резервоара около или над 25 литра. Имат още регулатор на налягането и прецизно устройство за опръскване.

В краткия преглед на комплекса оранжерийно оборудване става ясно, че мини машините по правило и според изискванията на технологиите в оранжериите, се характеризират с компактност на работните органи. Това прави парниковите инвентари удобни за точни и разнообразни настройки на работната ширина в зависимост от редовете и междуредията в съответната оранжерия. Така се гарантира и добрият добив, и качеството на продукцията за пазара.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Да се организира оранжерийно производство за комерсиални цели, сиреч да се изнесе конкурентна продукция на пазара, изисква висок професионализъм и достатъчно информация за новостите в сектора. Не става дума само за машини и инвентари, а и за много други компоненти от сложната многопластова производствена структура на големи и малки парници. Стартът и поддръжката на такъв бизнес изисква многостранна оценка на оптималните възможности и условия за работа с участието на специалисти от различни агрообласти. Разбира се, и с допълнителни разходи. Стартъп дружество в оранжерийния бизнес може да се развие и да просперира, ако се вземе под внимание въздействието и на още не малко определящи фактори. Между тях изпъкват пазарните опасности, новите еконорми, очакваните климатични изненади и темпът на навлизане на иновативните технологии в земеделието.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Курсове за оператори на комбайн New Holland със сертификат Harvest Master организира Интерагри

На 11 – 12 юни - в търговско-сервизния комплекс на компанията в  Русе, на 15 – 16 юни - в Стара Загора. През юни Интерагри България организира майсторски курсове за оператори на комбайн New Holland

Няма снимка

Автоматизацията помага на комбайна да спести ресурси

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Няма снимка

Lemken спира производството на пръскачки

Lemken обяви, че ще откаже конвенционалната си линия пръскачки от края на тази година, въпреки че представи нова самоходна машина – Nova, на Agritechnica

Няма снимка

Сеялките Tempo имат ново стопиращо колело

Vaderstad разработи ново стопиращо колело за прецизната сеялка Tempo. ProStop използва гумени спици, за да абсорбира външно налягане, за което фирмата казва

Няма снимка

Оборотът на SDF намалява със 7,6%

Оборотът на Same Deutz-Fahr Group през 2019 г. достигна 1,268 милиарда евро, което е 7,6% надолу спрямо предходната година. Но въпреки спада, компанията все още е настроена положително

Няма снимка

Rabe намира нов инвеститор

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Още от Фермер
Няма снимка

През юни щитовката създава проблеми

Появяват се вредните ларви и вършат много бели През втората половина на настъпилия вече месец юни се излюпват ларвите на лозовата щитовка. Стопаните трябва да знаят

Няма снимка

Картофеният молец съсипва клубените

През последните години сериозни поражения нанася картофеният молец, който вреди както в градината, така и в хранилището. Неприятелят развива 4 и частично пето поколение

Няма снимка

Дъждовете отмиват азота

В дъждовни периоди, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е просто - азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове

Няма снимка

Кои са най-важните болести и неприятели по картофите

Основните болести, които нападат картофите са гъбните: мана и алтернария (кафявите листни петна). Борбата и срещу двете заболявания започва при откриването на първите петна

Няма снимка

До 6-и юли МЗХГ събира становища по актуализацията на план за пестициди

Тече обществено обсъждане на актуализиран Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди в Република България, който цели намаляване на рисковете и въздействието от употребата на

Няма снимка

Важни дейности в цветната градина през юни

1. Трябва да поддържаме градината и балкона в изряден вид, като почистваме редовно прецъфтели цветове, пожълтели листа и счупени клонки. 2. Можем вече да засеем двугодишните (незабравки, теменужки