Могат ли фермерите ни да осигурят говеждо месо за вътрешния пазар?

03 април 2020 Животновъдство 0 16560
Няма снимка
 

Не, защото е нарушена веригата на доставки, търговия и преработка. Но пък има самостоятелни играчи, втренчени в субсидии с “премиум” клиенти, е коментарът на Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото

Жени Владинова

Всеки фермер говедовъд вече търси решение как да възстанови загубите си, когато трябва да продава говеда сега или през следващите месеци, но на по-ниски цени. Повечето не намират отговор на въпроса какво общо има проблемът с коронавируса и цените на едрия рогат добитък?

На пръв поглед няма, нали? А всъщност връзката е пряка. Защото пазарът "прави" две неща - отразява търсенето и предлагането и обикновено двете посоки са взаимосвързани. Ето как всъщност двата обвързани фактора влияят на пазара на говедата. И като приемем и горчивата реалност, че коронавирусът “избяга” от Китай, настани се трайно в Европа (и се разпростря в цял свят), страхът в световен мащаб е какъв ефект ще има върху хората и икономиките на засегнатите държави. И как ще се търгува? В цяла Европа хората останаха вкъщи и като потребители рязко свиват разходите си пред заплахата от дълга епидемия

Но се появи и страхът от икономическа рецесия и изпрати цените на производителите почти на дъното (за разлика от цените в търговската мрежа, където необосновано растат).

Затова препоръките на ирландски пазарни анализатори от Bord Bia към фермерите говедовъди са:

Ако сега имате животни за продажба, най-добрият вариант е да ги продадате на най-приемливите цени за купувача. Така ще получите възможно най-добрата цена. Защото след месеци това може да не се случи.

Да, пазарът ще се възстанови, но нетолкова бързо, колкото искаме.

А сега да видим какво се случва у нас с говедовъдните ни ферми. И дали, ако се наложи, производителите на говеждо месо може да осигурят вътрешния пазар

Коментар на състоянието на сектора - изцяло в контекста на пандемичната ситуация и ефектът й върху животновъдството ни, в частност месодайното, прави Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото.

Трудно и претенциозно е да се прави коментар за размера на последиците и евентуални мерки за преодоляване на хаоса и страха от пандемията едва на 3-ата седмица от извънредното положение, уточнява Андрей Чалъков. Никой не е подготвен за подобни катаклизми, никой не може да предвиди последствията.

И макар да се домогваме в много отношения да сме европейци, всъщност коренно се различаваме от техния модел и практики. Или, както казваме българите, "Много Европа, не е на Европа". В този смисъл, обличайки "новите предпазни средства", е добре да си погледнем в потребителската кошница и да си направим равносметка, предлага Андрей Чалъков:

1) В резултат на субсидийното ориентиране и толерирането на нископродуктивните "декоративно-автохтонни" породи редица ферми да могат да предложат на вътрешния пазар основно рагу и екстремно скъпо "месо в буркан от крави, хранени с мащерка".

Защо? Защото само тези телета не са продадени миналата есен. Въпросът е кой месопреработвател ще се “навие” да преработва говеждо с рандеман на козе?

Защо? Ама как защо, миналата есен трябваше да се продадат качествените телета на албанците. Но и да се вземат по 150 лв. субсидия от държавата.

2) В резултат на n-броя стратегии за развитие на животновъдството ще се наложи да се търси спасение в големите вериги. Понеже късите вериги на доставка се оказват много къси.

Защо? Защото, докато се уточни и пренасочат фермерите към зелени мерки, ще дойде нова вълна на изненада отнякъде.

3) В резултат на 13 години мерки на парче, “на глава” и липсата на регионална политика у нас се отглеждат месодайни крави за месо от млечни породи!

И то без пасища, разпределят се ливади на фермера от Бучино в Трън или на Околчица, играем си на несвързани лица, за да се умилостиви Фондът.

Защо? Защото толкова си можем!

Реално кризата идва точно навреме, за да ни покаже, че моделът е сбъркан! И че вътрешното продоволствие не може да разчита на сектора в момента. Нарушена е веригата на доставка, търговия и преработка. Пълно е със самостоятелни играчи, втренчени в субсидии или с “премиум” клиенти.

А в действителност 95% от народа има нужда от месо на оптимална цена, с произход и добро качество, произведено в България, напомня Андрей Чалъков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

За 1-ото тримесечие фермерите в ЕС доставят повече мляко. В България нарастването е най-отчетливо - със 7,7%!

Жени Владинова Млекопроизводителите в ЕС са доставили с 2,8 процента повече мляко на мандрите през първото тримесечие на 2020 г., отколкото през предходната година

Няма снимка

Предупреждение за свръхпредлагане отправи европейската птицевъдна индустрия

Европейските сектори за птиче месо и яйца настояват Европейската комисия да управлява вноса, за да предотврати свръхпредлагането, причинено от коронавируса

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

На прицел ли е оборното отглеждане? Пашата е добра за климата, а оборът - генерира много СО2!

Колко благоприятно влияе на климата поддържането и използването на пасища в сравнение с модерните и удобни за животните  обори? Изследователи и представители на Баварската асоциация на фермерите

Няма снимка

Ще се плаща ли по-добре млякото при прилагане на мерки за опазване на климата?

Краткият отговор - две трети от германските фермери не вярват и не очакват по-високи приходи! Селското стопанство дава сравнително малък принос за замърсяването на атмосферата с вредни за климата

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Още от Фермер
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн