Могат ли фермерите ни да осигурят говеждо месо за вътрешния пазар?

03 април 2020 Животновъдство 0 17244
Няма снимка
 

Не, защото е нарушена веригата на доставки, търговия и преработка. Но пък има самостоятелни играчи, втренчени в субсидии с “премиум” клиенти, е коментарът на Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото

Жени Владинова

Всеки фермер говедовъд вече търси решение как да възстанови загубите си, когато трябва да продава говеда сега или през следващите месеци, но на по-ниски цени. Повечето не намират отговор на въпроса какво общо има проблемът с коронавируса и цените на едрия рогат добитък?

На пръв поглед няма, нали? А всъщност връзката е пряка. Защото пазарът "прави" две неща - отразява търсенето и предлагането и обикновено двете посоки са взаимосвързани. Ето как всъщност двата обвързани фактора влияят на пазара на говедата. И като приемем и горчивата реалност, че коронавирусът “избяга” от Китай, настани се трайно в Европа (и се разпростря в цял свят), страхът в световен мащаб е какъв ефект ще има върху хората и икономиките на засегнатите държави. И как ще се търгува? В цяла Европа хората останаха вкъщи и като потребители рязко свиват разходите си пред заплахата от дълга епидемия

Но се появи и страхът от икономическа рецесия и изпрати цените на производителите почти на дъното (за разлика от цените в търговската мрежа, където необосновано растат).

Затова препоръките на ирландски пазарни анализатори от Bord Bia към фермерите говедовъди са:

Ако сега имате животни за продажба, най-добрият вариант е да ги продадате на най-приемливите цени за купувача. Така ще получите възможно най-добрата цена. Защото след месеци това може да не се случи.

Да, пазарът ще се възстанови, но нетолкова бързо, колкото искаме.

А сега да видим какво се случва у нас с говедовъдните ни ферми. И дали, ако се наложи, производителите на говеждо месо може да осигурят вътрешния пазар

Коментар на състоянието на сектора - изцяло в контекста на пандемичната ситуация и ефектът й върху животновъдството ни, в частност месодайното, прави Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото.

Трудно и претенциозно е да се прави коментар за размера на последиците и евентуални мерки за преодоляване на хаоса и страха от пандемията едва на 3-ата седмица от извънредното положение, уточнява Андрей Чалъков. Никой не е подготвен за подобни катаклизми, никой не може да предвиди последствията.

И макар да се домогваме в много отношения да сме европейци, всъщност коренно се различаваме от техния модел и практики. Или, както казваме българите, "Много Европа, не е на Европа". В този смисъл, обличайки "новите предпазни средства", е добре да си погледнем в потребителската кошница и да си направим равносметка, предлага Андрей Чалъков:

1) В резултат на субсидийното ориентиране и толерирането на нископродуктивните "декоративно-автохтонни" породи редица ферми да могат да предложат на вътрешния пазар основно рагу и екстремно скъпо "месо в буркан от крави, хранени с мащерка".

Защо? Защото само тези телета не са продадени миналата есен. Въпросът е кой месопреработвател ще се “навие” да преработва говеждо с рандеман на козе?

Защо? Ама как защо, миналата есен трябваше да се продадат качествените телета на албанците. Но и да се вземат по 150 лв. субсидия от държавата.

2) В резултат на n-броя стратегии за развитие на животновъдството ще се наложи да се търси спасение в големите вериги. Понеже късите вериги на доставка се оказват много къси.

Защо? Защото, докато се уточни и пренасочат фермерите към зелени мерки, ще дойде нова вълна на изненада отнякъде.

3) В резултат на 13 години мерки на парче, “на глава” и липсата на регионална политика у нас се отглеждат месодайни крави за месо от млечни породи!

И то без пасища, разпределят се ливади на фермера от Бучино в Трън или на Околчица, играем си на несвързани лица, за да се умилостиви Фондът.

Защо? Защото толкова си можем!

Реално кризата идва точно навреме, за да ни покаже, че моделът е сбъркан! И че вътрешното продоволствие не може да разчита на сектора в момента. Нарушена е веригата на доставка, търговия и преработка. Пълно е със самостоятелни играчи, втренчени в субсидии или с “премиум” клиенти.

А в действителност 95% от народа има нужда от месо на оптимална цена, с произход и добро качество, произведено в България, напомня Андрей Чалъков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Отглеждането на животни запада!

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

Няма снимка

С нова схема от 15-и юли животновъди ще могат да изградят собствени кланици

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Няма снимка

Опитомяването на кокошки може би се е случило в Югозападна Азия

Генетичният анализ показа, че дивите кокошки може би са сред първите животни, които са станали домашни - още преди 7500 години, някъде в джунглите на Югозападна Азия

Няма снимка

По-заразна ли е Ку-треската от Covid-19?

Болестта по преживните животни се предава и на хората - има заразени ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма, алармира д-р Красимир Колев Жени Владинова Вече 3 месеца

Няма снимка

Създадоха генетично модифицирани кози, чието мляко съдържа лек за рак

Разработката на новозеландските учени ще направи лечението на някои видове рак по-достъпно. Моноклоналните антитела се считат за най-обещаващото средство против рак

Няма снимка

Изкуствен интелект открива болести при животните

Системите за ранна диагностика предоставят нови възможности за развитие на прецизно земеделие John Deere, в партньорство със Zoetic, демонстрира как дигиталните технологии и изкуственият интелект

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата