Причини за неефективна ваксинация на бройлери

05 април 2020 Животновъдство 0 10539
Няма снимка
Здравословното състояние на птиците трябва да се проверява 1-2 дни преди ваксинацията Снимка: Twitter
1 2 3 4
 

Как да ги избегнете?

От време на време птицевъдите се сблъскват с последствията от неуспешна ваксинация, когато поголовието не развива адекватно равнище на титрите на антителата или пък птиците се разболяват.

Обикновено в случай на неефективна ваксинация се обвинява качеството на ваксината. Въпреки че безусловно това е важно съображение, съществуват и други фактори, които трябва да бъдат оценени, за да се определи причината за това, съветва проф. Салах Исмаил от Канзаския университет (САЩ) в Poultry world.

Майчини тела

Високото равнище на майчини антитела в организма на пилето може да пречат на размножаването на ваксиналните щамове в живите ваксини, като по този начин намаляват равнището на осигурявания имунитет.

Например, ако пилето е от кокошка с високо равнище на антитела против вируса на Гумборо (инфекциозен бурзит) - инфекциозно заболяване, което често поразява бройлерите, при пилето обикновено ще има високо равнище на (майчини) антитела в продължение на няколко седмици. И ако се направи ваксинация, докато тези антитела все още ги има, някои от ваксинационните вируси ще бъдат неутрализирани и реакцията върху резултатите ще бъде намалена.

От друга страна отлагането на ваксинацията във времето до пълната катаболизация на майчините антитела ще направи птиците възприемчиви в случай на заразяване.

Хранителни фактори

Присъствието на микотоксини в дажбите на домашните птици може да наруши имунитета, придобит в резултат на ваксинацията и в крайна сметка да доведе до възникване на болести като инфекциозен бурзит или на аденовирус.

Микотоксините индуцират имуносупресия, потискайки активността на Т- или В-лимфоцитите, нарушавайки функциите на макрофагите, намалявайки равнището на антителата и активността на фагоцитните клетки след ваксинация.

Това може впоследствие на увеличи производството на стероиди от надбъбречните жлези, което намалява количеството на лимфоцитите.

Затова птицевъдите трябва да проследяват изхранваните фуражи да са чисти от плесен, използвайки инхибитори на плесени, съдържащи оцетна, сорбинова и пропионова киселина.

Фактори на околната среда

В условията на топлинен стрес се освобождава хормонът кортикостерон, който дерегулира както характеристиките на фенотипа на лимфоцитите, така и общото изработване на антитела при пилетата бройлери.

По този начин пилетата, подложени на топлинен стрес (38 с 2 р C) продължително, имат отслабени реакции на ваксините и следователно ще са предразположени към заболявания, предизвиквани от патогенна среда. Затова пилетата трябва да се отглеждат в термонеутрална среда, особена в ранните етапи от живота им.

Високото равнище на амоняк в птицефермата (над 100 части на милион) също оказва негативно влияние на способността на птиците да изработват местен имунитет, тъй като това се отразява отрицателно на клетките на повърхността на влажните мембрани. При липса на местен имунитет птиците стават възприемчиви към причинители на вирусни заболявания, особено към размножаващите се в дихателните пътища.

Болести и паразити

Здравословното състояние на птиците трябва да се проверява 1-2 дни преди ваксинацията, като се отделя особено внимание на всички хронични или субклинични патологии, които могат или да намалят ефекта от ваксинацията, или да предизвикат вторични инфекции, предизвикани от постваксиналната реакция (кокцидиоза, E. Coli и т.н.).

Всички потенциални рискове трябва да се отстраняват чрез профилактика преди и след ваксинацията.

Не трябва да се ваксинират болни птици, защото възможностите на имунната им система вече са намалени. Въвеждането на жива ваксина при тези птици често води до намаляване на имунния отговор и до странична реакция, защото често организмът на птиците не е в състояние да развие отговор дори на по-мек ваксинален вирус.

Основното правило при ваксинацията е тя да се отложи докато птиците не оздравеят.

МЕТОДИ НА КОНТРОЛ НА КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АМОНЯК В ПТИЦЕФЕРМАТА

Управление. Птицевъдите трябва да осигурят добра вентилация, да спазват препоръчваната плътност, постелята да е с високо влагозадържаща способност, да осигурят съвременни поилки, които не допускат разливането на вода.

Хранене. Дажбите с понижено съдържание на белтъчини (с 2% по-малко) намаляват амонячните емисии с 24%! Но намаляването на равнището на белтъчини в дажбата ще наложи включването на всички незаменими аминокиселини, за предпочитане в кристален вид, осигурявайки при това стриктен аминокиселинен баланс.

Влакнините осигуряват енергия на бактериите в долния отдел на стомашно-чревния тракт, където бактериите използват азот за синтеза на бактериален белтък, който в противен случай би се отделял във вида на пикочна киселина.

Фуражни добавки. Има някои добавки в дажбата за отделяне или улавяне на амоняка. Сред тях са зеолитът - минерал с пореста или решетъчна структура. При включването му в дажбата той свързва амоняка с фекалиите и предотвратява отделянето му във въздуха.

Свеждане до минимум на фуражните остатъци. Домашните птици ще изхабят значително количество фуражи, ако хранилките са препълнени, сложени са прекалено ниско или пък са лошо проектирани. В този случай отделянето на азот от фекалиите, смесени с фуражни остатъци, се увеличава с 1,5% на всеки 1% увеличаване на фуражни остатъци и следователно се увеличават количествата отделян амоняк.

Хранилките трябва да бъдат конструирани така, че на птиците да им е трудно да разпиляват фураж. Горната част на хранилките трябва да са на равнището на шията на птиците, като при това равнището на запълването им трябва да бъде само 25%, от "пода" на хранилката.

ВАЖНИ ПРАВИЛА ПРИ ПРИЛАГАНЕ НА ВАКСИНИТЕ

Живите ваксини може да бъдат инактивирани при неправилна употреба и прилагане.

Не ваксинирайте птиците по време на стресови периоди, намаляващи имунитета.

Не ваксинирайте птиците в много горещо време. Ваксинацията трябва да се извършва в прохладните периоди на деня (сутрин и вечер).

Не използвайте метални контейнери за смесване на ваксини. Металите могат да дезактивират живите ваксини, прибавени към питейната вода. Освен това се знае, че алуминиевите и месиновите съдове имат високи инактивиращи свойства и затова не трябва да се използват. Вместо тях използвайте пластмасови контейнери.

Използвайте чисто оборудване, контейнери и стерилни игли.

Не използвайте химични дезинфекциращи средства за почистване на съдове преди ваксинация, тъй като остатъци от химикалите може да инактивират ваксината. Съдовете трябва да се измиват само с чиста вода.

Винаги използвайте стерилни разредители, за предпочитане на една и съща фирма, за разреждане на инжективните ваксини. Това е така, защото някои разтворители съдържат оптимални равнища вещества, които действат като стерилизатор за разредителя, но в същото време могат да инактивират ваксината.

Не използвайте хлорирана вода за разреждане на ваксината, защото хлорът ще я разруши. Обикновената вода от чешмата трябва да бъде оставена в отворен пластмасов контейнер не по-малко два дни, за да се изпари разтворения хлор.

Добавянето на обезмаслено мляко във водата, използвана за орална ваксинация, води до оптимално разпределение и стабилизация на ваксините.

Птиците трябва да бъдат накарани да употребят възстановената ваксина в продължение на 1 час, като се отчита температурата и времето на хранене в птицефермата. Удължаването на времето води до намаляване на ефективността на готовата за употреба ваксина.

Не оставяйте готовата за употреба ваксина под въздействие на топлина, на слънце и при висока стайна температура.

Не отваряйте флакона с ваксина на открито, тъй като флаконът е херметично затворен по отрицателно налягане и ще всмуче замърсен въздух.

Използвайте стерилна спринцовка и игла за еднократна употреба за разреждане на ваксината или отворете флакона под вода.

Избягвайте повторно използване или дезинфекция на спринцовки и игли. Винаги използвайте игли с широк диаметър за изтегляне или разреждане на ваксината, тъй като иглите с тесен диаметър могат да задържат някои ваксини за клетъчни култури, което е възможно да направи смесването нееднородно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Отглеждането на животни запада!

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

Няма снимка

С нова схема от 15-и юли животновъди ще могат да изградят собствени кланици

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Няма снимка

Опитомяването на кокошки може би се е случило в Югозападна Азия

Генетичният анализ показа, че дивите кокошки може би са сред първите животни, които са станали домашни - още преди 7500 години, някъде в джунглите на Югозападна Азия

Няма снимка

По-заразна ли е Ку-треската от Covid-19?

Болестта по преживните животни се предава и на хората - има заразени ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма, алармира д-р Красимир Колев Жени Владинова Вече 3 месеца

Няма снимка

Създадоха генетично модифицирани кози, чието мляко съдържа лек за рак

Разработката на новозеландските учени ще направи лечението на някои видове рак по-достъпно. Моноклоналните антитела се считат за най-обещаващото средство против рак

Няма снимка

Изкуствен интелект открива болести при животните

Системите за ранна диагностика предоставят нови възможности за развитие на прецизно земеделие John Deere, в партньорство със Zoetic, демонстрира как дигиталните технологии и изкуственият интелект

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата