Ако виното още е сладко

01 април 2020 В лозята 0 11124
Няма снимка
1 2
 

Съвети от нашия консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов по повод ваши въпроси

Със затоплянето на времето грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни. Това е, защото всички микробиологични и химични процеси се активизират и трябва да се вземат неотложни мерки.

Ако виното е все още сладко, с пролетното затопляне често започва отново спонтанна вторична ферментация

Ако не се вземат мерки, успоредно с ферментационния процес може да започне и процес на вкисване. Възможно е само сладкото вино да не започне само вторична ферментация.

Затова е необходимо да потърсите селекционирани дрожди за трудна ферментация. Те са способни да започнат ферментацията и при по-ниска температура.

Дозата:

Необходими са ви 20 грама сухи дрожди за 100 литра вино.

При температура 10-15 градуса оцетнокиселите бактерии, причиняващи вкисването не могат да се размножават и да причиняват въпросното неприятно заболяване.

Ако виното не е започнало да вкисва е най-добре да се загрее до 20 градуса и така да се създадат най-добри условия за ферментация.

Ако го държите в студено помещение, съдът за ферментация трябва да се завие, за да не се губи топлината и така ще позволите ферментацията да протече докрай.

Всеки ден трябва да се следи температурата по време на протичане на процеса, както и намаляването на захарното съдържание във виното.

Важно е да не се допуска ферментацията да спре - т.е. трябва да ви се показва едно и също захарно съдържание на захаромера няколко дни подред.

Когато при вторичната ферментация съдържанието на захар е под 20 грама на литър не е възможно да се контролира със захаромер. Тогава се използва по-чувствителен химичен метод, който се провежда в лаборатория, но това е непостижимо за домашните майстори.

Предварително е важно да се знае алкохолното и захарното съдържание на виното. Защото причината за незавършената ферментация може да е и във вас - например да сте допуснали високо съдържание на захар в гроздето като сте добавили за подсилване на захарното съдържание на гроздето повече захар от необходимото.

В случай, че алкохолното съдържание на виното е над 14,5 об.%, а захарта е над 20 грама на литър, е необходимо да добавите малко вода

Защото високото алкохолно съдържание пречи на работата на дрождите за пълното ферментиране на захарта във виното.

Доза: Количеството на водата трябва да се определи, така че след приключване на ферментацията алкохолът да не надвишава 12-14 об.%.

Преди да се поставят селекционираните дрожди за възбуждане на ферментацията е необходимо да се знае температурата на виното.

Тя трябва да бъде с най-малко с 3-5 градуса по-висока от минималната температура за размножаване на дрождите - тоест най-добре е да е 20 до 25 градуса.

Поради високото количество на алкохола, вторичната ферментация протича много бавно, често започва много трудно или изобщо не започва.

Какво да се направи за ускоряване на ферментацията

Може да се постигне нейното "забързване" чрез подгряване на виното.

Съвет:

Ако не започне ферментация, консултантът препоръчва да не правите много опити, защото може да се причини вкисване. Просто ще го оставите, за да го консумирате като полусухо вино.

Казус: Ако по повърхността на непълния съд има дори и малко бели петънца - т.е. цвят от т.н. заболяване цветясване, тогава е добре виното да се източи с маркуч, но без нарушение на пелената. Пелената може да се събере внимателно с цедка.

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, е най-добре да се бутилира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Въздържайте се все още от напояване!

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

Няма снимка

Каква влажност на почвата да се поддържа

Дългите корени лесно загниват Лозата е от онези растения, които трябва да се поливат изключително внимателно. Прекомерната влажност не се отразява добре

Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Още от Фермер
Няма снимка

Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници

Няма снимка

Важни дейности в цветната градина през юни

1. Трябва да поддържаме градината и балкона в изряден вид, като почистваме редовно прецъфтели цветове, пожълтели листа и счупени клонки. 2. Можем вече да засеем двугодишните (незабравки, теменужки

Няма снимка

Учени: Земната пчела стимулира бърз цъфтеж като наранява листата на растенията

Tайната на земните пчели за ускоряване на цъфтежа при недостиг на цветен прашец, е открита. Пчелите нараняват листата на растенията. Това са разкрили учени от Швейцария

Няма снимка

Създайте си уютно кътче - 12 идеи

Решихте ли да създадете ново място за свободното време в градината или да пренаредите една от вече готовите зони? С нашите съвети тази работа няма да отнеме много време или усилия

Няма снимка

Съветът на НАЗ избра четирима заместник-председатели

Председателите на регионалните сдружения на Националната асоциация на зърнопроизводителите избраха четирима заместник-председатели на асоциацията, съобщават от НАЗ

Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт